Furt din primării, marca „2 în 1”. Cu asta s-au confruntat poliţiştii din Bistriţa – Năsăud şi primarii a două comune: Şieuţ şi Livezile.
Banii au fost şmangliţi de personaje diferite, printre care şi un angajat, în contexte care lasă loc de interpretări pe toate fronturile. Unul dintre cazurile de furt a fost deja „parafat” de poliţişti, iar celălalt e încă în studiu.

Luna iulie a acestui an fost o perioadă prielnică spargerilor din casieriile unor primării din judeţul Bistriţa – Năsăud. Două furturi mai mult sau mai puţin elucidate până în prezent au atras atenţia, după ce factorii implicaţi au lăsat şi loc suficient de interpretări în acţiunile lor, iar Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa – Năsăud (IPJ BN) a luat-o mai moale cu cercetările.
Primul furt a avut loc la începutul lunii iulie la Primăria Şieuţ, de unde au dispărut circa 12.000 de lei. Hoţii? Nişte profesionişti veniţi taman din judeţul Mureş, cel puţin aşa se crede până acum. La scurt timp după primul furt, şi Primăria Livezile a anunţat, prin edilul Olimpiu Neamţ, că visteria instituţiei pe care o coordonează a fost prădată de 4.500 de lei, dar de această dată, chiar de către o angajată, care susţine că a luat banii cu „împrumut”, la fel ca şi alţi angajaţi. În ambele cazuri, reprezentanţii IPJ BN au fost destul reticenţi, nepublicând nimic oficial legat de cele două incidente.

Primăria Şieuţ, stoarsă de 12.000 de lei

Una dintre primăriile din Bistriţa – Năsăud care s-a trezit prădată de hoţi este cea a comunei Şieuţ. Incidentul a avut loc în noaptea de 11spre 12 iulie, când, prin dezactivarea sistemului de alarmă, s-au furat dintr-un seif circa 12.000 de lei (adică 120 de milioane de lei vechi). Primarul comunei Şieuţ, Marian Cotoc, se declară convins de faptul că furtul în cauză a fost comis de autori cu experienţă care pot proveni din judeţul Mureş. „Este vorba de hoţi profesionişti. Deci, au lucrat cu flexul, cu mănuşi, cu tot felul minuni, au dezactivat o alarmă, sistemul de supraveghere… Nu orice om de rând sau găinar poate să facă aşa ceva! Sunt aceleaşi metode folosite ca în judeţul Mureş, iar cum noi suntem aproape de Mureş, este posibil să fi ajuns şi pe la noi în zonă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Şieuţ, Marian Cotoc. Potrivit acestuia, în noaptea incidentului, nici o persoană din localitate nu a auzit şi nu a observat nimic, chiar dacă sediul primăriei din Şieuţ se învecinează cu mai multe case.
În acest prim caz, primarul din Şieuţ şi-a pus nădejdea în angajaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa – Năsăud care s-au pus pe cercetat. „Poliţia continuă ancheta. Ei (n. r – angajaţii IPJ B-N) au luat mai multe piste şi îşi fac datoria, după părea mea”, a mai spus Cotoc.

Cercetările continuă…

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa – Năsăud nu s-a grăbit în a face public furtul comis din sediul Primăriei Şieuţ, chiar dacă, de obicei, în buletinele de presă ale instituţiei apar menţionate zilnic tot felul de furturi şi „găinării”, de mai multă sau mai puţină importanţă.  Purtătorul de cuvânt al IPJ BN, agent principal de poliţie Mariana Petroşanu, spune că în cazul furtului de la Şieuţ cercetările continuă. Cum pe site-ul IPJ BN nu s-a publicat nimic oficial (n. r – până joi, 29 iulie), furtul de 12.000 de lei de la Primăria Şieuţ, pare a fi mai puţin interesant pentru opinia publică. „Selectarea materialelor se face din punct de vedere mediatic şi dacă au sau nu autori. Nefiind descoperit autorul atunci (n. r – la o zi sau două de la producerea furtului), am amânat mediatizarea cazului pentru a nu fi alarmate persoanele respective. Pentru că şi ei (n .r – hoţii) se uită la televizor, citesc ziarele… În momentul în care o să avem date concrete, o să revenim asupra cazului”, explică Mariana Petroşanu. Purtătorul de cuvânt al IPJ BN spune că cercetările legate de furtul banilor de la Primăria Şieuţ sunt în derulare şi este foarte posibil ca acţiunea să se încadreze la furt calificat. „La Şieuţ, sigur, cercetările continuă. Am înţeles că dosarul este în lucru. Dacă va fi vorba de furt calificat, în acest caz se presupune să fie implicate de la două persoane în sus, pe timp de noapte, cu chei potrivite…”, a mai precizat Petroşanu.  

Cu mâna în visteria comunei…

Cel de-al doilea furt produs recent în judeţul Bistriţa – Năsăud a avut loc la Primăria comunei Livezile, hoţul fiind surprins pe camerele de luat vederi. Şi aici conducerea IPJ BN s-a ferit în a face public „incidentul”, cu atât mai mult cu cât el a stârnit şi o serie de controverse, fiecare parte implicată declarând altceva. Făptaşul depistat este o fostă angajată a Primăriei comunei Livezile (n. r – femeia a fost concediată la două zile după incident), care a lucrat mai bine de trei ani în calitate de referent la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul instituţiei.
Adriana Monda are 33 de ani şi a fost prinsă într-o zi de miercuri, pe 21 iulie, furând din casierie suma de 4.500 de lei, bani pe care, femeia susţine că ar fi vrut să îi împrumute unei cunoştinţe, de pe o zi pe alta. Incidentul a fost anunţat de primarul Olimpiu Neamţ, la două zile de la producerea lui, mai exact vineri, 23 iulie. Casierul din cadrul primăriei a numărat miercuri după-amiază banii şi a văzut că lipsesc o parte din ei. S-a uitat pe camerele video şi văzut-o pe angajata Adriana Monda. Primarul a fost chemat imediat şi i-a cerut femeii să aducă toţi banii înapoi. Cei 4.500 de lei au fost restituiţi de femeie în totalitate. Adriana Monda, cercetată în prezent în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de furt, a returnat suma de bani, dar a susţinut că toţi angajaţii Primăriei Livezile obişnuiau să apeleze la împrumuturi din casieria instituţiei. A două zi după incident, pe 22 iulie, primarul i-a desfăcut Adrianei Monda contractul de muncă. La acuzele aduse de fosta angajată, edilul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ, a răspuns cu cuvinte jignitoare la adresa femeii, pe care vrea cu tot dinadinsul să o vadă pedepsită. Scurt pe doi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa – Năsăud şi-a încheiat deja treaba în acest caz, trimiţând dosarul la instanţă cu propunerea de cercetare penală a Adrianei Monda pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
La fel ca şi în cazul Şieuţ, conducerea IPJ BN a considerat că şi acest furt de la Livezile nu prezintă interes pentru opinia publică, fapt pentru care nu a publicat nimic oficial.

Fata mea este model…

Primarul comunei Livezile,Olimpiu Neamţ, este nervos rău de tot pe fosta sa angajată, despre care consideră că trebuie să fie pedepsită pentru fapta sa. Printr-un limbaj mai colorat şi cu unele cuvinte care, din respect pentru textul jurnalistic, nu le menţionăm, edilul comunei Livezile a ţinut să îşi arate dispreţul faţă de hoţul care a îndrăznit să îşi vâre mâna în banul public al comunei Livezile. „Eu am prins-o, îi clar, e pe cameră, e în regulă, e furt din bugetul local, banul contribuabilului, clar! Nu se tolerează aşa ceva! N-am crezut că există oameni de o valoare aşa mică, să bage mâna în bugetul local, extraordinar. (…) Păi dânsa (n. r – Adriana Monda) nu a recunoscut prima dată până când nu am pus-o la cameră. Nu a recunoscut! Am văzut pe camerele de supraveghere totul şi m-am dus la ea şi i-am zis:  «Fată, dă banii, că, dacă nu, e bai!». Şi abia apoi a pus banii la loc. Va fi cercetată penal, bineînţeles. Eu nu pot să o las nepedepsită, pentru că şi dacă era frate-mio, tot aşa procedam. Eu mă străduiesc să aduc bani, să aduc proiecte, să mă duc la Satu Mare, la Bucureşti… Trebuie să îşi primească pedeapsa pentru faptă, altceva pe mine nu mă interesează, să fie pedepsită pentru faptă, să fie model. (…) Am făcut inventar, am vrut să văd dacă există şi alte prejudicii, poate mi se mai spune că a mai furat nu ştiu ce… Niciodată nu a mai fost aşa ceva la noi. Mâncam împreună, stăteam împreună acolo cu angajaţii. Aceştia, (n. r – exemplul Adriana Monda) sunt oameni care trebuie pedepsiţi, ca să le iasă din cap. Că dacă nu îi pedepseşti, pot recidiva”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Olimpiu Neamţ.

„Nesimţita… Da nu îi e ruşine să vorbească aşa?”

Adriana Monda a lucrat la Primăria Livezile ca referent la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Primăriei Livezile, mai bine de trei ani de zile, având un salariu de 670 de lei. După incidentul produs, femeia acuzată de furtul banilor a apărut în masa-media locală cu declaraţii, sau mai bine spus acuze, de-a dreptul şocante. Fosta angajată a Primăriei Livezile susţine că ea nu a furat cei 4.500 de lei, ci doar i-a împrumutat, aşa cum făcea mai toată lumea care lucra la Primăria Livezile. „Nu eram singura care obişnuia să ia bani din casieria primăriei. Şi casierii când mergeau într-o delegaţie mai luau câte un milion – două pe care îi puneau înapoi în câteva zile. Nu ştiu dacă primarul ştie de acest obicei, oricum toţi angajaţii instituţiei îl practică”, a declarat femeia pentru Adevărul de Seară. Adriana Monda a mai precizat că ea, personal se „împrumuta” din seiful instituţiei, cu acordul casierului, Viorel Roş, lucru pe care însă nu l-a făcut şi în ziua incidentului în cauză. „L-am întrebat miercuri dimineaţa, 21 iulie, pe casier, Viorel Roş, dacă pune bani la bancă în acea zi, şi a spus nu. Atunci am luat banii, urmând să-i pun la loc a doua zi de dimineaţă”, a explicat femeia. Totodată, Monda a l-a mai acuzat pe primarul Olimpiu Neamţ de învârteli în tihnă, în ceea ce priveşte banul public de la Livezile. La aceste acuze, edilul comunei a răspuns tăios: „Nesimţita ! Da, sigur, lua toată lumea… dar nu am prins-o decât pe ea, pentru că a fost mai proastă, nu? Da’ nu îi este ruşine, nesimţita, să vorbească aşa? Acum, sigur, că dacă am dat –o afară, o doare, vorbeşte aiurea. Doar eu am angajat-o cu aproape patru ani în urmă aici la Primărie”, a declarat primarul Olimpiu Neamţ. Edilul s-a arătat convins şi de faptul că fosta lui angajată ar fi vrut să folosească banii în interes personal, şi nu sub formă de împrumut aşa cum susţinea ea. Cât despre necesitatea banilor în scopuri personale, Adriana Monda a explicat că împreună cu soţul ei, deţine o societatea de prelucrare a lemnului, fapt pentru care furtul banilor nu reprezintă un interes pentru ea. „Cei 4.500 de lei i-am luat ca împrumut şi intenţionam să-i dau unui prieten, iar a doua zi, adică joi, 22 iulie, îi puneam înapoi fără să ştie nimeni”, a conchis Monda, citată de Adevărul de Seară.
Menţionăm faptul că până la închiderea ediţiei, Adriana Monda nu a mai putut fi contactată de Gazeta de Bistriţa, pentru mai multe precizări, ea având telefonul închis.

Furtul de la Livezile, „prea uşor” pentru a fi lungit de poliţişti

În cazul furtului de la Primăria Livezile, poliţia a fost chemată la faţa locului, de către primarul comunei, abia vineri, 23 iulie, adică două zile mai târziu de la producerea faptei. Tot vineri, primarul Olimpiu Neamţ a făcut o plângere la IPJ BN, împotriva angajatei sale. Incidentul în ansamblul său nu a fost făcut public absolut deloc pe site –ul oficial al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ BN, agent principal Mariana Petroşanu, la Livezile, din punct de vedere al Poliţiei, dosarul privind furtul banilor din primărie este deja complet, urmând doar a fi trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, cu propunere de începere a urmăririi penale în cazul Adrianei Monda. „Acum, să vedem ce urmează… depinde de procurori şi de instanţă. Persoana în cauză (n. r – Adriana Monda) riscă închisoare de la 3 la 12 ani, din punct de vedere legal. La furt nu există retragerea acuzaţiei, deşi banii au fost recuperaţi. Cea care va decide va fi Instanţa. Dar din punct de vedere al activităţii Poliţiei, dosarul este finalizat. Autorul este cunoscut, este doamna respectivă, angajată a instituţiei care a sustras din casă suma de 4.500 de lei. Din punct de vedere al muncii de poliţie, avem autori, suma a fost recuperată, femeia este cercetată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de furt. Ce cercetări face Primăria Livezile ca şi instituţie din punct de vedere administrativ, ţine de ei, nu de noi. Noi trimitem dosarul la Parchet cu propunere de începere a urmăririi penale, şi de acolo încolo Parchetul şi Instanţa vor putea da soluţia finală. Decid dacă o închid sau nu, sau îi dau cu suspendare”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mariana Petroşanu.

Iulia Stupinean

5 COMENTARII

  1. smecher primaru’……….e bagat adanc in aceasta problema…..a gasit tap ispasitor pe aceasta femeie(culmea,ea l-a sustinut in campania electorala pe care dansul a castigat-o in fata domnului Gita Emil)

  2. domnule, de cei smecher primaru,chiar daca a fost cu el in campanie trebuia sa o lase sa fure,a furat si din posetele colegelor care nu au stiut ca este ea, daca nu o denuta primarul nu era smecher, cine o poate crede, nimeni nu avea acces la caserie, cei doi casieri, contabilul si in uneori ea, asa ca , de ce a furat, cine fura domnul meu, hot se numeste acesta, asa ca din tot ce spui matale daca a votat cu primarul probabil ca trebuia sa o lase sa fure toata caseria. asa putina cat este, haideti toti care ati votat cu primarul sa furam, ca atunci este smecher, nu-ti dai seama domnule ca esti penibil….

  3. eu sa fiu in locul ei mi-ar fi rusine sa spun asa ceva, a furat nu prima data, a luat din posete iar apoi a ajuns la caserie. daca toti din primarie am fi hoti, cum spune ea oare cine ar mai muncii.ei i-au trebuit banii pentru luxul in care isi dorea sa traiasca, cate 5 perechi de papuci cumpara o data, cat putea sa castige sotul ei cu lemne, nu isi putea plati nici angajatii, asa ca sa taca doamna, este o hoata si o rusine pentru noi ca am fost colegii cu ea, si pentru comuna, primarul a luat-o la serviciu comunitar crezand ca este om, dar ea a fost o hoata si ulterior si o nesimtita. el a ajutat-o dar felul cum vorbeste probabil este rasplata. sa fure in continuare ca probabil asa credeti toti care scrieti despre acest caz ca este bine. daca sotul ei ii aducea banii cu poala de ce a furat, domnii mei daca iti trebuie un ban ceri nu furi. cand au lipsit banii ea a spus sus si tare ca nu a luat nimic. s-a verificat camera si pana atunci a spus primarului ,,ma face-ti hoata, eu nu am luat nimic,, dar pe parcursul derularii camerei a recunoscut, s-a dus afara si a adus banii, spuneti va rog este imprumut sau furt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.