Aquabis se pregătește să acționeze în judecată Primăria Telciu, pentru recuperarea investițiilor făcute în comună, având în vedere faptul că operatorul de apă-canal nu mai operează în comună. Se pare că și Guvernul României va acționa în judecată comuna.

Aquabis a luat legătura cu o casă de avocatură pentru a acționa în judecată Primăria Telciu și Consiliul Local Telciu. Este o chestiune de zile până când dosarul va fi înregistrat la tribunal. Se pare că și Guvernul va da în judecată Primăria Telciu, tot pentru recuperarea banilor.

„Trebuie să ne recuperăm banii investiţi acolo. Şi Guvernul va da în judecată, pentru că au o sumă mult mai mare, din discuţiile avute. (…) Nimeni nu plăteşte apa care a curs la Telciu. Nu o plăteşte nimeni pentru că serviciul nu este preluat de Aquabis, este la Primărie. Primăria, odată cu impozitul, a perceput o taxă, pe care dacă o achită 5% din populaţia Telciului este mult”, a declarat directorul Aquabis, Ion Şandru.

Investițiile la care face referire Ion Șandru sunt reprezentate de 1,2 milioane de lei în sistemul public de alimentare cu apă și canalizare. La acestea se adaugă suma de 70 de mii de lei, plus TVA, pentru contoare montate şi achitate din sursă proprie în căminele existente. Investiţia a fost realizată din surse proprii Aquabis. Se pare că sumele sunt mult mai mari de atât, dacă se ia în calcul și investițiile din fonduri europene făcute în Telciu.

Aquabis a trimis mai multe somații de plată până acum

Furnizorul de apă a trimis mai multe somații către Primăria Telciu în care cere să i se plătească sumele investite în comună. Inclusiv Ministerul Fondurilor Europene a trimis o somație de plată către Primăria Telciu.

Într-o adunare populară, primarul Sever Mureșan i-a anunțat pe cetățenii comunei că trebuie să returneze celor de la Aquabis și Ministerului Fondurilor Europene peste 6,5 milioane de lei.

Prima consecință a ieșirii din ADI Apă-Canal ar fi chiar blocarea conturilor și oprirea tratării apei, lucru ce s-a și întâmplat. Dacă nu se revenea la Aquabis, Telciu risca falimentul. În prima fază compania de apă Aquabis a refuzat să predea gratuit Primăriei stația de filtrare a apei, solicitând suma de 1,5 milioane de lei, în schimbul acesteia.

Odată cu renunțarea la ADI Apă-Canal, Primăria Telciu s-a trezit că localitatea Bichigiu va rămâne în continuare fără apă la robinet, după ce Aquabis, în contextul dat, a refuzat să continue acolo investițiile de alimentare cu apă.

Primăria Telciu se ocupă singură de asigurarea apei populației

Potrivit directorului Aquabis, Ion Șandru, Primăria Telciu se ocupă singură de asigurarea apei pentru populație, având atât o stație de pompare, cât și una de epurare. Se pare că canalizarea nu a fost pusă în funcțiune nici acum. Ion Șandru  spune că nu sunt îndeplinite condițiile pentru calitatea apei.

„Dacă și-ar face datoria cei care trebuie să-i controleze, cred că se rugau de noi să ne predea, pentru că cineva trebuie să răspundă de calitatea apei potabile. Dacă se întâmplă ceva, răspunde cu libertatea. Noi, pe apă potabilă suntem controlați de Direcția de Sănătate Publică, pe partea de canalizare suntem controlați de cei de la Garda de Mediu și Apele Române”, a declarat Ion Șandru, pentru Gazeta de Bistrița.

Acesta mai susține că canalizarea nu funcționează și că dejecțiile sunt deversate: „Canalizarea nu este pornită nici în ziua de azi, atâta timp cât nu este preluată de operator, nu îi caută nimeni, nu-i verifică nimeni, nu-i amendează nimeni. A doua zi după ce a preluat Aquabisul, avem controale şi plătim zeci de milioane dacă nu funcţionează în parametrii. Au staţie de epurare, staţie de pompare. Când vom prelua noi, vă spunem unde deversează”.

Prefectura a cerut Primăriei Telciu să asigure apă populației

Odată cu retragerea Aquabisului, în 2022, Primăria Teliciu a fost obligată să preia serviciile și să asigure apa populației. În prima faza nu a reușit să furnizeze apă potabilă populației, deși era în plină vară. Așa se face că Aquabis a trebuit să intervină din nou și să preia stația de tratare și rețelele.

Una dintre instituțiile care a forțat mâna Consiliului Local a fost tocmai Prefectura, care, în context de secetă, a cerut Primăriei Telciu să facă cumva să asigure apa potabilă populației. I-a cerut de asemenea să modifice și vechea hotărâre astfel încât până la ruperea totală de Aquabis, furnizorul să continue să își facă treaba.

„Știți că am preluat în luna mai activele de la Aquabis, tot ce însemna rețele, care erau date spre exploatare către Aquabis. Am preluat și cele făcute din fonduri europene de către ei. Am propus totodată pentru aceeași hotarâte un termen de 36 de luni în care să achiziționăm bunurile lor, din fonduri proprii. Nu ni s-a acceptat această variantă și am ajuns în situația în care nu am mai putut să furnizăm apă potabilă. Am fost convocați la Prefectură din cauza stării de secetă și a obligației noastre de a asigura apă potabilă populației. Ni s-a atras atenția că în hotărârea respectivă am omis ca până la intrarea în funcțiune a unui sistem propriu, Aquabis să ne asigure furnizarea apei potabile la populație. Atunci am venit cu un proiect de hotărâre care modifică hotărârea anterioară și se aprobă ca în perioada de tranziție, până la preluarea și îndeplinirea tuturor condițiilor de exploatare a serviciului propriu de apă și canalizare, tratarea apei să fie asigurată de către Aquabis, în baza unui contract de furnizare”, a explicat Sever Mureșan în ședința de Consiliu Local, în 2022.

De unde a pornit scandalul cu Aquabis

Ce s-a întâmplat în mai la Telciu este cu siguranță fără precedent. Niciunde și niciodată populația nu a făcut atâtea presiuni pentru ca aleșii locali să voteze un anumit proiect.

Consiliul Local Telciu s-a întrunit de mai multe ori până când consilierii au fost de acord să voteze după cum le-a cerut populația. Totul a pornit de la refuzul unui număr însemnat de cetățeni de a semna contractele cu furnizorul Aquabis.

Oamenii au fost nemulțumiți de noile tarife, în condițiile în care o familie cu mai mulți membri ajungea să plătească lunar pentru apă câteva sute bune de lei. Dacă până în 2020, o familie plătea anual pentru apă 100 de lei și 65 de lei pentru canalizare, acum avea de scos din buzunare peste 1.000 de lei, de 10 ori mai mult decât acum doi ani.

Cetățenii i-au cerut inclusiv demisia lui Sever Mureșan, începând demersurile la Instituția Prefectului pentru organizarea unui referendum în acest sens. Și Consiliului Local i s-a cerut același lucru. Cetățenii acuzau Consiliul Local și pe primarul Sever de „nesocotirea intereselor generale ale colectivității locale și neexercitarea atribuțiilor ce le revin, potrivit legii”.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.