Aproximativ 18 milioane de lei va plăti Primăria Bistriţa pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3. Contractul a fost atribuit SC TCI Contractor General SA, lider al asocierii SC TCI Contractor General SA, SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL.

La această lucrare are asigurată participarea şi o firmă bistriţeană, abonată la bani publici, SC Proinstal 302G SRL, firmă care are însă probleme financiare.

 

În luna august Primăria Bistriţa a atribuit, în urma licitaţiei, contractul pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3, estimat la 33.750.362,93 lei, fără TVA, din care 2.734.420,79 lei este suma prevăzută pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.

Din cele 12 oferte depuse, au fost declarate admisibile patru, câştigătoare fiind în cele din urmă oferta firmei clujene TCI Contractor General, care a avut cel mai mic preţ de execuţie al lucrărilor, 18.094.580,79 lei, fără TVA. Pentru execuţia acestor lucrări, societatea clujeană este însă asociată cu alte patru firme: SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL.

 

Una dintre firmele asociate aparţine lui Titel Sinescu, amicul primarului Nechita şi al lui Fenechiu

 

Sunt foarte interesante însă unele aspecte legate de firmele câteva dintre firmele care fac parte din asocierea a cărui lider este SC TCI Contractor General SA.

Mai precis este vorba de SC Iasicon SA din Iaşi, dar şi de firma căreia i-au fost subcontractate lucrările de instalaţii pentru alimentarea cu apă şi canalizare – SC Proinstal 302G Bistriţa.

SC Iasicon SA este deţinută de afaceristul ieşean Titel Sinescu, cunoscut ca un apropiat al PSD şi bun prieten cu primarul social-democrat al municipiului Iaşi, George Nechita. În plus, acelaşi Sinescu este, potrivit informaţiilor din mass-media ieşene, un foarte bun amic al ex-ministrului liberal al Transportuilor, Relu Fenechiu.

În cadrul contractului de la Bistriţa, unde primăria este condusă tot de un social democrat, Ovidiu Creţu, SC Iasicon deţinută de Titel Sinescu, şi-a adjudecat şi ea o felie din tortul de peste 18 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

 

Proinstal muşcă o felie din banii publici

 

În acelaşi contract de lucrări câştigat de asocierea dintre firmele SC TCI Contractor General SA, SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL, regăsim ca subcontractant o firmă bistriţeană, şi aceasta o abonată a lucrărilor pe bani publici – SC Proinstal 302G SRL Bistriţa, firmă deţinută de omul de afaceri Ioan Gînj. Pentru partea de lucrări primită prin subcontractare,mai precis instalaţiile pentru reţeaua de apă şi canalizare, firma lui Gînj va primi 481.316 lei, fără TVA.

SC Proinstal 302G SRL Bistriţa are însă multe probleme financiare. Acestea nu sunt însă proaspete, întrucât au început încă din 2005, de atunci multe firme încercând prin intermediul instanţei să-şi recupereze sumele de bani datorate de firma lui Gînj, prin declararea insolvenţei.

Şi anul acesta, în luna aprilie, s-a cerut declararea insolvenţei SC Proinstal 302G SRL de către SC Politub SA, însă în cele din urmă firma reclamantă a renunţat la judecată.

 

Gînj, o mai veche cunoştinţă a Gazetei

 

Omul de afaceri Ioan Gînj este un mai vechi cunoscut al Gazetei de Bistriţa. Astfel, cu ceva ani în urmă, publicaţia noastră scotea la iveală faptul că Ioan Gînj datora către bugetul local aproape 200.000 lei (două miliarde de lei vechi), bani care reprezentau taxele de concesiune pentru trei suprafeţe de teren aflate în proprietatea Primăriei Bistriţa. Cele trei suprafeţe au fost concesionate de Gînj între anii 1996 şi 1997. Unul dintre contracte se referea la o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi, teren pe care au funcţionat cândva serele partidului. Tot în aceeaşi perioadă afaceristul bistriţean a concesionat peste 180 de metri pătraţi în apropierea Pieţei Independenţei unde a ridicat o casă pentru contabila sa, după ce mariajul acestuia s-a dus pe apa Bistriţei. Cel de-al treilea contract de concesiune cu municipalitatea a avut drept obiect terenul de sub clădirea din spatele BCR Bistriţa, în suprafaţă de circa 160 de metri pătraţi. Datoriile către municipalitate nu au fost plătite de Gînj, până când administraţia locală, cu aprobarea Consiliului Local, nu l-au scutit de plata penalităţilor de întârziere.

 

Proiect pe bani europeni

 

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3 a fost anunţată însă din luna februarie a acestui an.

Proiectul presupune amenajarea/dezvoltarea a trei axe care au o importanţă majoră în dezvoltarea zonei istorice a municipiului Bistriţa.

Cele trei axe sunt:

– AXA COROANEI (axa 1)

– AXA ARTELOR (axa 2)

– AXA BRESLELOR (axa 3)

Principalele lucrări propuse, pe axele turistice 1, 2, 3, care fac obiectul contractului de lucrări sunt:

– Desfacerea îmbrăcămintei existente pe traseele celor trei axe şi montare pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare ape;

– Înlocuire capace canalizare cu capace noi ce vor conţine emblema oraşului medieval;

– Construire ziduri de cărămidă şi piatră naturală acoperite cu ţiglă solzi;

– Reabilitarea iluminatului public existent prin crearea unui nou iluminat ambiental;

– Punerea în valoare a gangurilor boltite lăsând zidăria pe alocuri aparentă şi cu iluminat din pavaj;

– Inserţii în pavaj şi ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz;

– Integrarea elementelor de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale şi fântâni arteziene/ambientale;

– Mobilarea spaţiului public cu bănci, coşuri de gunoi, jardiniere, rastel pentru biciclete, stâlpi cu steaguri bresle, flori, stâlpi cu indicator străzi şi cişmele;

– Relocarea instalaţiilor de alimentare cu apă;

– Relocarea reţelelor de canalizare menajeră şi apă pluvială;

– Relocarea reţelelor electrice aeriene în subteran;

– Pentru reţelele de telefonie se prevăd trasee subterane cu cămine de tragere şi distribuţie realizate cu cabluri telefonice cu un număr corespunzător de perechi, protejate în tuburi de protecţie gofrate;

– Reţelele stradale de gaze se vor monta îngropat în sol iar firidele şi contoarele de gaz se vor monta îngropat în grosimea pereţilor în nişe special realizate.

Valoarea totală a proiectului este de 44.996.170,67 lei, inclusiv TVA din care:

– asistenţa financiară nerambursabilă este de 98%;
– contribuţia beneficiarului – Primăria Bistriţa – este de 2%.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

In cadrul proiectul de regenare a Municipiului Bistriţa şi pasajele vor fi reabilitate

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.