Primaria evacueaza chiriasii din internatul de la „Grigore Moisil”

In luna martie a anului viitor, cele circa 40 de familii care locuiesc cu chirie in internatul de la Colegiul Tehnic Grigore Moisil din Bistrita vor fi evacuate si vor trebui sa isi caute o alta locuinta.
Decizia a fost luata de edilul Ovidiu Cretu, care considera ca ceea se intampla acolo este un abuz si ca intr-un internat ar trebui sa locuiasca elevi si nu familii. In plus, camerele au fost inchiriate fara o hotarare a Consiliului Local in acest sens.

Ingrijorati, oamenii au venit in audienta la primar pentru a vedea ce e de facut, insa nu au reusit sa obtina decat o prelungire a termenului la care vor fi scosi afara din internat. Initial, acestia trebuiau sa evacueze camerele in data de 1 noiembrie, insa in cele din urma vor fi evacuati in luna martie 2012.
In acelasi imobil, la etajele superioare, locuiesc si elevi care invata la Colegiul Tehnic Grigore Moisil si care au domiciliul in alte localitati ale judetului. Conform celor declarate de conducerea unitatii de invatamant, acestia sunt in numar de 120.

Primaria le-a oferit un ragaz

Din anii `90, imediat dupa Revolutie, o parte dintre camerele de la internatul Colegiului Tehnic Grigore Moisil din municipiu au fost inchiriate de conducerea unitatii de invatamant de la acea vreme unor familii cu venituri modeste, care nu aveau unde locui, precum si unor cadre didactice care faceau naveta.
Desi au fost informate inca de cand s-au mutat acolo ca va veni ziua cand vor fi evacuate, in conditiile in care contractul este valabil pe o perioada determinata de un an, cu posibilitatea reinnoirii lui, aceste familii au sperat ca asta se va intampla cat mai tarziu.
Potrivit celor spuse de purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusti, „acolo, contractele sunt anuale, cu reinnoire in luna august. Anul acesta, contractele nu au mai fost reinnoite, iar familiile au fost somate sa paraseasca imobilul. Ingrijorati de cele intamplate, oamenii au venit in audienta la primarie sa ceara ajutor si ragaz pentru a putea sa isi gaseasca intre timp o alta locuinta”.
Astfel, oamenii au reusit sa induplece municipalitatea sa nu-i evacueze in data de 1 noiembrie si sa prelungeasca termenul la care trebuie sa plece de acolo pana anul viitor, in luna martie.
„Acele camere au fost inchiriate fara stiinta Consiliului Local, care ar fi trebuit sa fie consultat si sa aprobe un proiect de hotarare in acest sens. Asta s-a intamplat imediat dupa Revolutie”, a mai completat Mihai Rusti.
Conducerea Primariei Bistrita considera ca ceea ce se intampla acolo este un abuz al conducerii scolii, in conditiile in care intr-un internat trebuie sa locuiasca elevi, si nu familii. Edilul Ovidiu Cretu spune ca intr-adevar unele dintre familiile cazate acolo au o situatie materiala precara, insa nu e normal sa stea intr-un spatiu destinat elevilor.

Chirie modica, de 91 de lei pe luna

Cele circa 40 de familii care locuiesc in acel internat platesc o chirie lunara de 91 de lei, plus utilitatile. Directorul Colegiului Tehnic Grigore Moisil, Ioan Rusu, spune ca banii incasati de pe urma inchirierii camerelor reprezinta o sursa de venit pentru institutia pe care o conduce, insa decizia de evacuare a familiilor apartine Primariei Bistrita.
„Primaria Bistrita este proprietarul cladirii, noi suntem doar beneficiari. Daca ei au decis sa faca acest pas, noi nu ne putem opune. Banii incasati din chirie reprezinta o sursa de venit pentru scoala noastra. Acestia (n. r – banii) au fost folositi pentru reparatii curente si pentru achizitionarea de calculatoare in vederea dotarii salilor”, a explicat pentru Gazeta de Bistrita, directorul unitatii de invatamant.
Cat despre facturile pentru utilitati, Rusu spune ca acestea sunt calculate in functie de numarul de persoane din fiecare camera. Gazul si curentul sunt la comun, la fel ca si o parte din apa (n . r – exista si contoare in camere, individuale, dar si unul comun).
La fel ca si in orice comunitate unde locuiesc mai multe familii, exista si rau-platnici. Daca o parte dintre oameni sunt cu plata chiriei si a facturilor la zi, altii mai „uita” de obligatiile pe care le au.
Conform contractului de inchiriere, chiriasii nu aveau voie sa faca niciun fel de modificare in camere, cu exceptia montarii unui contor de apa, pentru justificarea consumului, sau sa zugraveasca, insa unii au investit bani pentru a avea conditii cat mai bune de trai. Acum, ca vor fi evacuati, imbunatatirile facute vor ramane celor care se vor muta in locul lor.

In internat locuiesc 120 de elevi

La ora actuala, in internat locuiesc circa 120 de elevi, conform informatiilor furnizate de directorul Colegiului Tehnic Grigore Moisil. „Exista 120 de elevi cazati in internat, in acelasi imobil cu cele 40 de familii, care locuiesc la etajele 3 si 4. Majoritatea sunt de la noi, dar sunt si cativa, putini, de la alte scoli”, spune Ioan Rusu.
Directorul unitatii de invatamant a mai precizat ca o parte dintre aceste familii au si copii. Oamenii au cerut municipalitatii sa le ofere locuinte sociale, insa cum multi dintre ei nu au domiciliul in Bistrita, acest lucru este imposibil. Ei spun ca nu au bani sa isi cumpere o casa doar a lor si ca nu au prea multe alte optiuni.
„Ei trebuie sa depuna o cerere la primarie pentru a primi o locuinta sociala sau intr-un bloc ANL. Probabil ca unii dintre ei se afla pe aceste liste deja. Insa cei care nu au domiciliul in municipiu nu pot beneficia de un astfel de ajutor”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita.

Locuintele sociale, insuficiente

40 de familii evacuate din casele nationalizate aflate in centrul istoric al orasului, majoritatea de etnie roma, au primit la finele lunii martie cheile noilor locuinte sociale construite in zona Subcetate, ultrafinisate si moderne. Cheile primului bloc de locuinte sociale construit la Bistrita au fost inmanate chiriasilor chiar de primarul Ovidiu Cretu. Investitia se ridica la suma de aproape cinci milioane de lei, banii fiind alocati atat de municipalitate, cat si de la bugetul de stat. Blocul este format din 20 de garsoniere si 20 de apartamente cu doua camere.
Pentru ca sunt locuinte sociale, Primaria Bistrita a decis ca locatarii sa plateasca lunar o chirie modica, de circa 10 la suta din veniturile declarate. Astfel, cea mai mica suma poate fi chiar si 35-40 de lei, iar reprezentantii municipalitatii spun ca cea mai mare chirie poate ajunge la aproximativ 120 de lei.
Pana la finele anului, alte patru blocuri destinate locuintelor sociale vor fi date in folosinta, doua in Viisoara si alte doua in Subcetate, cu un numar total de 120 de unitati locative (n. r. – garsoniere si apartamente cu doua camere). Acestea sunt insuficiente ca numar, in conditiile in care peste 500 de bistriteni si-au depus cereri la Primaria Bistrita pentru a primi o astfel de locuinta.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.