Sute de mii de lei sunt direcționați anul acesta pentru sisteme de supraveghere, senzori de detecție sau seifuri antiefracție. Cu aceste aparaturi nu vor fi dotate instituțiile din subordinea Primăriei Bistrița, ci tocmai grădinițele și unele școli.
Primăria Bistrița a făcut public bugetul propus pentru anul acesta. Documentul, unde sunt arătate detaliat toate investițiile și alocările de bani propuse de Primăria Bistrița, se va afla în curând pe masa consilierilor locali.
Judecând după dotările propuse pentru instituțiile de învățământ din municipiu, avem impresia că Primăria Bistrița vrea să transforme grădinițele și unele școli în adevărate fortărețe, cu dotări cel puțin ciudate.
Astfel, Grădinița Dumbrava Minunată de pe Ecaterina Teodoroiu primește 40.000 de lei e la bugetul local, pentru o nouă mașină de spălat vase profesională, dar și pentru sistem de alarmare cu senzori de detecție mișcare și camere de supraveghere, interioare și exterioare, seif antiefracție, senzori anti-șoc și chiar un dispozitiv mobil de semnalizare a stării de pericol la distanță, jucărie ce costă 2.000 de lei.
Grădinița cu Program Normal nr. 1 de pe Aleea Bujorului primește de asemenea 5.000 de lei pentru un sistem de supraveghere. Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 de pe Bălcescu, singura grădiniță construită în ultimul deceniu, a mai primit 2.000 de lei pentru completarea cu un sistem de supraveghere cu senzori de mișcare și camere video pentru casa scării.
Grădinița Trenulețul Veseliei de pe Rodnei, cu buton antipanică
Grădinița cu Program Normal de pe Bulevardul Independenței va primi 15.000 de lei pentru un sistem de alarmă, iar Grădinița cu Program Prelungit Raza de Soare de pe strada Bârgăului 15.000 de lei pentru un sistem de supraveghere și detecție.
Grădinița cu program prelungit Căsuța cu Povești de pe Zimbrului primește 23.000 de lei pentru sistem antiefracție radio, iar Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 de pe Andrei Mureșanu primește 35.000 de lei pentru sistem de supraveghere video și detecție.
Grădinița nr 16 de pe Cerbului va avea și ea un sistem de supraveghere video de 15.000 de lei. Grădinița cu program prelungit nr 13 de pe Basmului va fi dotată cu un sistem de alarmă și supraveghere în valoare de 5.000 de lei.
De departe însă cea mai bine dotată din acest punct de vedere este Grădinița cu Program Prelungit Trenulețul Veseliei de pe strada Rodnei, care primește nu mai puțin de 40.000 de lei pentru astfel de dotări. Va avea de la sistem de supraveghere cu senzori de mișcare și alarmă la sistem de alarmare cu senzori de detecție prezență, sistem de alarmare cu senzori antișoc seif, casierie și chiar buton anti-panică.
Școlile și liceele nu sunt nici ele uitate
Pe lista unităților de învățământ care vor fi dotate cu astfel de dotări regăsim și școli și licee. Astfel, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” va primi 15.000 de lei pentru un sistem de alarmare și un sistem video în sala de sport, ateliere și cantină.
Liceul Tehnologic Agricol va avea un sistem antiefracție și supraveghere video care înghit 30.000 de lei, iar Liceul cu Program Sportiv primește 35.000 de lei pentru un sistem de supraveghere video și antiefracție.
Școala Gimnazială nr. 1 care se află în amplu proces de reabilitare și extindere va fi dotată cu sisteme de supraveghere și antiefracție în valoare de nu mai puțin de 73.000 de lei.
Școala Gimnazială nr. 4 va avea un sistem de supraveghere și detecție în valoare de 10.000 de lei. Până și școala gimnazială Sigmir va fi dotată cu un sistem de supraveghere în valoare de modesta sumă de 5.000 de lei.
Două grădinițe și creșe, reabilitate cap coadă
Doar două dintre grădinițele din municipiu, una dintre ele având și creșă, vor fi reabilitate cap coadă anul acesta și asta pentru că municipalitatea se bazează pe creditele de angajament.
Astfel, Grădinița cu Program Prelungit nr. 3, unde funcționează și creșa nr. 3, va fi reabilitată cap-coadă. Lucrările care vor începe în curând costă nu mai puțin de 7,2 milioane de lei. Din bugetul local a fost alocată suma de 68.000 de lei.
Și creșterea eficienței energetice a clădirii care găzduiește Grădinița cu program prelungit nr. 13 de pe Aleea Basmului va fi finanțată din creditele de angajament. Lucrările costă 5,3 milioane de lei, de la bugetul local mergând 105.000 de lei.
Primăria Bistrița a mai alocat diverse sume, mult mai modeste, și pentru lucrări de reabilitare la alte 3 grădinițe. Din creditele de angajament vor merge 150.000 de lei pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței Dumbrava Minunată de pe strada Ecaterina Teodoroiu. La această sumă se mai adaugă și 54.000 de lei de la bugetul local.
De lucrări de reabilitare va avea parte și Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 și creșa nr. 4 de pe strada Andrei Mureșanu. Din creditele de angajament s-au alocat 150.000 de lei, iar de la bugetul local alți 136.000 de lei. Grădinița cu program prelungit Căsuța cu Povești de pe strada Zimbrului primește pentru reabilitare și modernizare 243.000 de lei din credite de angajament și 145.000 de lei de la bugetul local.
În ultimul deceniu, în municipiu s-a ridicat o singură grădiniță
Deși an de an părinții se plâng că nu prind locuri la creșele și grădinițele de stat, fiind nevoiți să își îndrepte atenția spre cele private, municipalitatea nu prea se grăbește să ridice noi creșe sau grădinițe. Mai mult, în ultimul deceniu a fost ridicată o singură grădiniță în municipiu.
Este vorba despre grădinița de pe strada Bălcescu, care practic a fost pusă la pământ și reconstruită. Aceasta a fost recepționată în urmă cu un an și poate să primească 200 de copii.
Investiția a fost realizată prin fonduri europene, iar clădirea a fost dotată cu mobilier nou, televizoare, calculatoare, imprimante, proiectoare, ecrane și alte aparaturi. Curtea a fost și ea amenajată pentru cei mici. Lucrările au costat 4,3 milioane de lei, contribuția Primăriei Bistrița fiind de 614.000 de lei.
Clădirea are un regim de înălțime D+P+2 etaje, crescându-se astfel capacitatea fizică a grădiniței de la 120 de locuri la 200. Până să fie reconstruită s-au așteptat însă ani buni.
Probleme mari sunt și cu Grădinița Dumbrava Minunată din Parcul Municipal, care nu mai suportă cârpeli, studiile arătând că sunt probleme serioase la structura clădirilor. În ultima ședință de Consiliu Local, primarul Ioan Turc a precizat că cel mai probabil clădirile vor fi demolate și reconstruite.