Municipalitatea nu renunță la incubatorul de afaceri și caută firmă care să se ocupe de hârțogărie, pentru 200.000 de lei. Acesta va fi amenajat în Viișoara, aproape de blocurile sociale, pe motiv că acolo există deja infrastructură edilitară…

Primăria Bistrița caută o firmă care să se ocupe de studiile și avizele unui „parc de specializare inteligentă”, pe care l-a denumit pompos Bistrița IndustriaNova Hub. Este practic incubatorul de afaceri, la care visează liberalii deja de mai multe mandate.

„Municipiul Bistrița nu deține la această dată un parc de specializare inteligentă în vederea realizării de materiale noi și tehnologii de producție avansate cu un accent pe durabilitate și eficiență energetică, care să ofere o gamă largă de servicii și facilități pentru companii, cercetători și antreprenori. În acest moment are în administrare printr-o societate comercială un parc industrial Bistrița Sud în care se desfășoară activități de tip industrial. Nu există o clădire specializată prin care să se realizeze activități cu tehnologie modernă cu eficiență energetică mare raportată la noile tendințe europene”, se arată în caietul de sarcini a licitației cu atribuire direct, a Primăriei Bistrița.

Doar hârțogăria, studiile și studiul de fezabilitate ale proiectului vor costa aproape 200.000 de lei. Firma care va pune mâna pe acest contract va avea la dispoziție 45 de zile să predea documentația.

Primăria Bistrița face incubator de afaceri lângă blocurile sociale…

Amplasamentul pentru această investiție este cel puțin ciudat. Primăria Bistrița a ales tocmai Viișoara, mai exact un teren din apropierea blocurilor sociale, una dintre cele mai rău-famate zone din municipiu. 

„Amplasamentul investiției care face obiectul contractului se va realiza pe un teren aflat în intravilanul municipiului Bistrița, pe o suprafață de 40.142 de mp. Această parcelă se găsește în imediata apropiere a cartierului de blocuri sociale din Viișoara, în care există realizată o infrastructură necesară pentru racordarea acestuia la rețelele edilitare”, se mai arată în caietul de sarcini.

Practic, se va ridica o clădire ce se va întinde pe 500 de metri pătrați, un mini-parc fotovoltaic pentru producerea de energie electrică ce se va întinde pe mai bine de 2000 de mp, alei de acces, trotuare și rețele edilitare.

„Se va amplasa un sistem de iluminat inteligent. Se vor realiza parcele de teren de tip modular cu suprafețe cuprinse între 250-350 mp, în care vor avea circa 25.250 mp pe care se vor realiza clădirile firmelor rezidente care vor utiliza incubatorul de afaceri. Se va realiza o parcelă de circa 1235 de mp pe care se va amplasa postul de transformare și alte echipamente necesare funcționalității parcului”, se precizează în caietul de sarcini.

Firma câștigătoare va avea de dat explicații la CNSC

Documentația va conține: elaborarea studiului geotehnic, elaborarea studiului topografic, elaborarea unui studio privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de înaltă eficiență, elaborare studio de însorire, elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor, acordurilor necesare, conform Certificatului de Urbanism, la fața de autorizare, elaborarea studiului de fezabilitate.

La acestea se adaugă și asistență tehnică acordată Primăriei Bistrița preț de un an. Culmea, în această asistență tehnică intră și pregătirea documentației pentru licitația de execuție a lucrărilor, dar și furnizarea de informații și documente solicitate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sau Agenția Națională pentru Licitații Publice.

„Prestatorul va asigura asistența tehnică constând în: întocmire caiet de sarcini pentru execuția lucrărilor pe baza documentației tehnice elaborate în această fază, asistență tehnică acordată pentru procedura de atribuire a contractului de execuție, asistență cu privire la formularea răspunsurilor la clarificările solicitate de ofertanți asupra informațiilor și datelor puse la dispoziție în cadrul procedurilor de achiziție, furnizarea de informații și documente suplimentare solicitate de ofertanți în scopul clarificării aspectelor prezentate în cadrul documentației de atribuire, formularea la solicitările de date și informații ale CNSC, ANAP și alte autorități relevante. Prestatorul va acorda asistență beneficiarului, în termen de maxim un an de la aprobarea studiului de fezabilitate”, cere Primăria Bistrița, în caietul de sarcini.

Se visează la un „incubator de afaceri” de mai bine de 6 ani

Nu este prima dată când Primăria Bistrița are astfel de planuri și nici prima dată când se comandă o documentație tehnică în acest sens. În bugetul Bistriței pentru anul 2018, când la cârma primăriei era Ovidiu Crețu s-a prevăzut suma de 245.000 de lei pentru proiectarea unui incubator de afaceri.

Acesta urma să fie amenajat, cum pare să fie mai normal, în Parcul Industrial Bistrița-Sud. De studiul de fezabilitate respectiv s-ar fi ocupat tocmai conducerea parcului industrial, care trebuia să „ia sub aripă” și această investiție. Studiile și documentațiile de atunci au rămas în sertare, astfel că 6 ani mai târziu, Primăria Bistrița comandă un nou set de documentații pentru acest proiect.

Incubatorul de afaceri trebuia să fie amenajat pe 1.400 de metri pătrați și să includă o micro-hală de producție dotată la standard moderne, astfel încât ideile de prototipuri ale locatarilor incubatorului să poată fi realizate și testate. Planul era ca după 3 ani, companiile găzduite de incubatorul de afaceri să devină rezidenți ai parcului industrial și să dezvolte produse de serie.

Practic, incubatorul de afaceri venea să rezolve cea mai mare problemă a multor întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), care nu este nici idea și nici produsul. Prețurile foarte mari ale spațiilor de producție și de birouri duc de multe ori la moartea unei afaceri mici. Incubatoarele de afaceri satisfac această nevoie a întreprinderilor mici și mijlocii în etapele inițiale de dezvoltare a afacerilor.

Obiectivul său este de a spori șansele de dezvoltare și totodată rata de supraviețuire a acestor firme prin asigurarea unei clădiri modulare, care are în dotare toate utilitățile necesare și unde se oferă sprijin managerial și servicii de asistență.

Companiile care primesc sprijin de la incubatoarele de afaceri beneficiază nu doar de spații modern pentru birouri, dar și servicii operaționale complete, precum recepție, pază și protecție, Internet, sistem de climatizare și chiar servicii de curățenie.

Antreprenorii ar urma să primească consultanță specializată în toate domeniile afacerii: juridic, financiar, marketing și vânzări, investiții sau management. În varianta gândită pe vremea fostului primar Ovidiu Crețu, o companie era găzduită maxim 3 ani, cu costuri lunare de închiriere modice, sub prețul pieței, sumă la care se adăugau și parte din utilități.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.