Revizuirea proiectului a fost făcută pe genunchi
Lucrările suplimentare executate în parcul municipal din oraş, după revizuirea proiectului, au costat Primăria Bistriţa aproape 900.000 lei. Banii se pare că au fost cheltuiţi fără simţ de răspundere, întrucât lucrările efectuate sunt în mare parte de proastă calitate.
Primarul Ovidiu Creţu recunoaşte că slaba calitate a lucrărilor executate se datorează faptului că revizuirea proiectului a fost „făcută pe genunchi”. Însă revizuirea proiectului a costat municipalitatea nu mai puţin de 30.000 de lei, pe lângă cei 120.000 cât a fost contractul iniţial.
Spre finalul proiectului de reabilitare a Parcului Municipal Bistriţa, municipalitatea a constatat că a făcut oarecare economii şi drept urmare a vrut cu tot dinadinsul să cheltuiască banii respectivi. Astfel că s-a purces la o revizuire a proiectului de reabilitare a parcului, fiindcă nu s-a mai dorit pe partea de zonă verde ca iarba să fie însămânţată ci să fie montat gazon englezesc.
32.000 de euro numai pentru proiectare
Pentru revizuirea proiectului, Primăria Bistriţa a mai cheltuit încă 30.000 de lei. Conform, anunţului de atribuire postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul a fost atribuit direct, în baza contractului anterior, întrucât documentaţia tehnică a fost întocmită de aceeaşi firmă – SC Spiri Com SRL. Practic vorbim în acest caz de un act adiţional la contract, iar dacă tragem linie, doar pe acest sector, municipalitatea a cheltuit 140.000 lei, adică aproximativ 32.000 de euro.
Revizuirea proiectului a fost necesară fiindcă municipalitatea bistriţeană a ţinut neapărat ca zona verde să arate la standarde europene, astfel că a hotărât să fie montate rulouri de gazon în loc să fie însămânţată iarba. Numai că pentru ca rulourile respective să fie durabile trebuia să fie amenajat şi un sistem de irigaţii pe toată suprafaţa parcului. Toate bune şi frumoase până aici – dorit, decis, proiectat şi demarat lucrări.
Revizuire de proiect făcută pe genunchi
Dar la scurt timp după au început să fie montate rulourile de gazon în parcul municipal au apărut şi primele surprize neplăcute. În anumite zone ale parcului, gazonul a dat semne de oboseală, fiindcă a început să se usuce. Primarul Ovidiu Creţu a dat vina pe proiectant fiindcă, spune el, revizuirea documentaţiei a fost făcută pe genunchi.
„Am avut o problemă cu gazonul. În proiect am avut prevăzut gazon însămânţat şi udat la furtun. Or, datorită faptului că în ultimii doi ani temperatura medie a crescut foarte mult, precipitaţiile au scăzut foarte mult, dacă am fi mers pe acea soluţie cred că nu am fi avut niciodată gazon în parc. Am schimbat soluţia, am pus gazon rulou şi instalaţie de irigat. Pentru a rezolva acest lucru, noi am avut prevăzut în bugetul municipiului suma necesară, dar am preferat să o facem din economiile pe proiect, circa şapte miliarde de lei vechi, lucru care s-a întâmplat, dar formalităţile pe proiect ne-au întins un pic. De asemenea, avem o lucrare nouă care nu a fost prevăzută în proiect, dar care se realizează tot cu economii din proiect. Este vorba de amenajarea taluzului sau a falezei. Turnăm un zid în apropierea proprietăţilor private, a gardurilor. Până la zidul respectiv umplem cu pământ şi vom pune gazon şi bănci. Dacă nu am fi făcut acest lucru, acea zonă rămânea un loc de colectare a deşeurilor, a PET-urilor şi nu am vrut să avem o astfel de zonă în parcul modernizat şi europenizat. Lucrările cred că se vor finaliza în 15 august. (…) Proiectarea unui sistem de irigaţii, aşa de complex cum este cel din parc, este o chestiune foarte complicată, or noi am făcut această proiectare pe genunchi împreună cu cel care a realizat-o. Sunt unele zone unde stropitul gazonului este ecranat fie de stâlpii de beton de lângă stadion, fie de copaci”, declara Ovidiu Creţu la începutul acestei luni, la o întâlnire cu jurnaliştii bistriţeni.
Unde se usucă gazonul, Creţu va planta copaci
Cum primarul nu duce lipsă de idei năstruşnice, şi de această dată a găsit soluţia „potrivită pentru ca porţiunile de gazon uscat să dispară – plantarea de copaci. Asta, fără să ţină cont însă că există zone de gazon uscat chiar la rădăcina unor arbori sau în imediata lor apropiere.
„Am solicitat completarea şi reglarea aspersoarelor. Acolo unde totuşi nu se va putea rezolva în acest fel, vom planta copaci. S-ar putea să avem locuri în care să nu putem face irigarea corespunzătoare şi atunci, pentru a nu avea o pată uscată, vom planta copaci, sau să găsim amplasarea unor obiecte de artă, încât să nu lăsăm o pată de deşert în parcul european tip grădină englezească ”, a spus Ovidiu Creţu.
Acestea nu sunt singurele modificări, fiindcă şi la oglinda de apă s-a intervenit.
„La oglinda de apă a trebuit să facem nişte modificări, la tipul filtrelor, mai exact cartuşul filtrelor, şi introducerea unor lămpi cu lumină ultravioletă, prin faţa cărora să treacă apa”, a mai precizat primarul Bistriţei.
Pe lângă suma economisită a mai pus o sută de mii
Aşa cum se poate vedea, edilul Bistriţei spune că economiile făcute pe acest proiect se ridică la circa şapte miliarde de lei vechi, adică 700.000 lei noi, iar aceşti bani au fost cheltuiţi pentru lucrările suplimentare apărute după revizuirea proiectului. Numai că Primăria Bistriţa a cheltuit mai mulţi bani decât a economisit, adică pe lângă cei 700.000 lei a mai pus încă o sută de mii de la buget, cum de altfel a şi recunoscut primarul, pentru lucrările de la taluz.
Conform anunţului postat pe SEAP în vederea atribuirii contractului pentru execuţia de lucrări apărute în urma revizuirii proiectului tehnic aferent obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal Bistriţa”, suma care va intra în contul firmei executante, aceeaşi care de altfel a şi prestat lucrările până acum (SC CML.RO SRL lider al asocierii dintre SC CML.RO SRL şi SC Hidrocanal SRL) este de 876.359,58 lei, fără TVA. Contractul a fost estimat de Primăria Bistriţa la 877.288,05 lei, fără TVA.
Liana Mureşan