Săptămâna trecută, Poliţia comunitară Bistriţa a pus în aplicare un plan de sancţionare a conducătorilor auto care-şi parchează autovehiculele pe trotuar, în baza unei hotărâri de consiliu local, adoptată recent. Trotuarele ţin de domeniul administraţiei locale şi traficul pietonal nu trebuie perturbat în niciun fel de posesorii auto care devin câteodată prea inventivi în neîncetata lor căutare de locuri de parcare.
Nu se va dispune măsura blocării sau a ridicării în cazul „maşinilor Ambulanţei, Primăriei, Consiliului Judeţean, Instituţiei Prefectului, Protecţiei Civile, Poliţiei, Poliţiei Comunitare, IGSU, Jandarmeriei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei – Direcţia Penitenciarelor, Ministerului Administraţiei Publice şi Internelor, SMURD, unităţilor speciale ale SRI şi SPP, aflate în misiune; cele destinate intervenţiilor la avariile drumurilor, reţelelor tehnico-edilitare; cele destinate tractării autovehiculelor avariate, abandonate sau staţionate neregulamentar; cele aparţinând societăţilor de salubrizare” se arată în Hotărârea de Consiliu Local.
În medie, şase pe zi
Astfel, de la începutul acestei acţiuni a Poliţiei comunitare, 18 autovehicule au fost blocate printr-un dispozitiv amplasat pe una dintre roţi. Doar în ultimele două zile, potrivit declaraţiei lui Ovidiu Gabrean, şeful Serviciului de Poliţie Comunitară Bistriţa, au fost blocate în acest fel 11 autovehicule.
În total, spune acelaşi responsabil, au fost efectuate 17 încasări de amenzi şi taxe de deblocare. Taxa de deblocare este fixă şi ea se ridică la 50 de lei, în vreme ce amenzile pot fi sau de 150 lei până la 300 de lei, în funcţie de gravitatea încălcării spaţiului pietonal, a staţiilor destinate mijloacelor de transport public sau a spaţiilor verzi comunitare. Totalul sumei percepute prin amenzi şi taxe de deblocare se ridică, de la începutul acţiunii,adică în doar trei zile, la 3.400 de lei. Tradus în euro, Primăria a încasat aproximativ 300 de euro zilnic, în doar câteva ore de acţiune. În cazul în care amenzile vor curge în continuare, administraţia locală poate aduna la bugetul local, până la sfârşitul anului o sumă importantă, care s-ar putea cifra la peste 40.000 de euro.
Majoritatea autovehiculelor blocate au fost cele găsite pe strada Gheorghe Şincai şi Bulevardul Republicii, deşi există mai multe zone în care mulţi şoferi nu se dau înapoi să-şi parcheze maşina cu totul pe trotuar.
IPJ subscrie
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud (IPJ. BN.), agentul de poliţie Claudia Creţa, a declarat că IPJ BN susţine până la capăt acţiunea efectuată de Poliţia comunitară. Cu toate acestea, IPJ BN sancţionează doar acele parcări abuzive care încalcă regimul drumurilor publice, lăsând în seama Poliţiei comunitare pe cele care încalcă domeniul pietonal, staţiile de autobuz sau spaţiile verzi. Potrivit Claudiei Creţa, cele mai serioase probleme au fost întâmpinate până acum în zona Palatului de Justiţie, unde Poliţia Rutieră a aplicat numeroase amenzi în 2008.
O altă zonă demnă de luat în vizor de Poliţia Rutieră ar fi, spre exemplu, strada Dornei, unde circulaţia este îngreunată din cauza maşinilor parcate pe carosabil.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
MARE PROSTIE!!!!