Bistrita va avea cel mai probabil in primavara viitoare doua fantani arteziene moderne, cu jocuri de lumina si apa. Pentru realizarea lor, Primaria Bistrita va aloca de la bugetul local nu mai putin de 10 miliarde de lei vechi (n. r. – un milion de lei).
In conditiile in care soferii fac slalom printre gropi pe multe dintre strazile orasului, municipalitatea neavand suficiente fonduri pentru a le repara asa cum ar trebui, culmea, se gasesc bani, si nu putini, pentru amenajarea celor doua fantani.

Prima dintre fantanile arteziene va fi construita in sensul de la intersectia strazilor Axente Sever, Marasesti, Panait Cerna si Gheorghe Pop de Basesti, proiectul de hotarare initiat in acest sens fiind aprobat de Consiliul Local inca de la finele lunii iunie. Costurile acesteia se ridica la peste 750.000 de lei.
Cel de-al doilea obiectiv va fi amenajat la intersectia strazilor Stefan cel Mare si Plaiesului si va scoate din buzunarul municipalitatii aproape 250.000 de lei. Proiectul de hotarare care prevedea constructia acestei fantani a fost supus votului alesilor locali de trei ori pana sa fie adoptat.

Fantana din sens, costuri uriase

Cu un an inainte de finalul mandatului, primarul Ovidiu Cretu continua sa vina cu idei prin care spera sa cucereasca opinia publica si sa atinga cateva obiective din actualul mandat.
Printre acestea se numara si cea privind amenajarea a doua fantani arteziene in cartierul Stefan cel Mare si in sensul de la intersectia strazilor Axente Sever, Marasesti, Panait Cerna si Gheorghe Pop de Basesti.
La finele lunii iunie, consilierii locali au adoptat cu o majoritate de voturi proiectul de hotarare privind realizarea studiului de fezabilitate pentru realizarea celui de-al doilea obiectiv. Firma Orange a solicitat in 2009 spre concesionare acel spatiu pentru amplasarea unei antene, dar la presiunea opiniei publice proiectul a fost sistat.
Conform documentatiei intocmite in acest sens, „pentru sensul giratoriu se propune ridicarea unei fantani arteziene cu un diametru de 9,30 m ce va contine o lucrare de arta/sculptura, in armonie cu jocuri de apa si lumina. De asemenea s-a urmarit ca aceasta intersectie cu o suprafata destul de generoasa, sa fie reamenajata realocandu-se cat mai multe spatii verzi. Pentru sensul giratoriu se propune amenajarea unor spatii verzi in forma de arc de cerc, care urmaresc conturul elementului principal (fantana) completate de o compozitie cu arbori de inaltime medie si de cateva bancute din lemn destinate odihnei si relaxarii”.
Tot in acelasi document se mai explica faptul ca se va realiza fantana arteziana, sistem de iluminat pietonal si arhitectural, se vor realiza spatii verzi inierbate, spatii plantate cu flori si spatii plantate cu arbusti ornamentali si mobilier urban.
Valoarea totala estimata a investitiei este de 757.154 lei, iar termenul de finalizare al lucrarilor este de patru luni de la data inceperii lor. Deocamdata, lucrurile bat pasul pe loc.

Fantana cu tema zodiacala in Stefan cel Mare

Consilierii locali au aprobat in cadrul unei sedinte ordinare ce a avut loc in urma cu circa doua saptamani proiectul privind amenajarea unei fantani arteziene in cartierul Stefan cel Mare din municipiu, dar si a unor spatii verzi pentru bistritenii care locuiesc in aceasta zona.
Demersul a mai fost discutat de doua ori anul acesta in plenul Consiliului Local, insa nu a obtinut suficiente voturi pentru a fi aprobat, din motive financiare si din cauza spatiului prea ingust in zona, conform celor afirmate de alesii locali.
Potrivit documentatiei, aceasta fantana va avea ca tema principala zodiacul european, elementul sau central urmand sa fie Varsatorul.
„Amplasamentul se afla la intersectia strazilor Stefan cel Mare si Plaiesului, intr-o zona intens urbanizata, retelele de apa si canalizare sunt in apropiere, iar fantana arteziana, impreuna cu cateva spatii verzi, si eventual un loc de joaca amplasat in apropiere, vor completa spatiul liber, ca aspect si ambianta. Fantana va trebui sa fie un obiect de interes si atractie in sine, prin valoarea ei artistica si arhitecturala (rezultata din forma, finisaje, elemente componente), cu atat mai mult cu cat piata are valoare crescuta ca zona de plimbare/promenada datorita suprafetei generoase”, explica primarul Ovidiu Cretu in expunerea de motive a proiectului.
Mai exact, se va avea in vedere ca acest spatiu, cu o suprafata asimetrica, sa fie reamenajata, cu pastrarea spatiilor verzi, eventual o majorare a suprafetei acestora. Pentru piateta se propune placaj cu piatra naturala, iar pentru alei, pavele din beton.
Proiectantii au propus realizarea unei fantani arteziene compusa dintr-un bazin in forma circulara, placat pe peretii interiori si exteriori cu materiale de finisaj durabile – beton placat cu fibra de sticla granitata. Jocurile de apa imaginate (in diverse forme: jeturi simple, parabolice, piruete, coada de paun) pot fi independente, perechi, grupuri. Accesorizarea fantanii se face cu diuze, corpuri de iluminat subacvatic, filtre, etc. Ele vor fi armonizate cu un sistem de iluminare care va accentua jocurile de apa si care poate avea reflectoare cu lumina divers colorata.
Totodata, in proiect se mai precizeaza ca „se va realiza un sistem de iluminat pietonal si arhitectural, se vor proiecta spatii verzi, spatii plantate cu flori si spatii plantate cu arbusti ornamentali. Se pot propune si noi functiuni in zona, tinand cont de cele existente care pot fi mentinute sau eliminate. Piateta va asigura conditii de promenada, recreere, prin amenajari peisagistice si dotari cu mobilier urban. S-au propus urmatoarele functiuni: un spatiu verde cu loc de joaca pentru copii cu mobilierul aferent (banci de odihna, tobogane, spaliere, leagane, etc.) din materiale ecologice, spatiul verde propus cu perdeaua de copaci functioneaza ca un paravan care inchide mica piateta inspre zona blocurilor. Iluminatul public este asigurat de corpuri de iluminat cu inaltime medie”.
Costurile totale ale realizarii proiectului sunt in valoare de 248.353 lei, adica 58.387 euro (cu TVA). Timpul de executie estimat este de cinci luni.

Fantanile actuale, lasate in voia sortii

In Bistrita exista la ora actuala patru fantani arteziene, construite in regimul comunist. Primarii nu au demarat lucrari de modernizare a acestor puncte de atractie, motiv pentru care fantanile isi pastreaza acelasi design invechit.
Acestea se afla in zona Inspectoratului Scolar Judetean, in fata Consiliului Judetean, in zona Independentei Nord si la Han.
Dintre cele patru, doar fantana din zona Han a suferit interventii in mandatul lui Vasile Moldovan. In rest, toate se afla intr-o stare deplorabila, apa fiind mai mult murdara decat curata.


Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.