Lucrul la stat, după cum bine știm, vine cu numeroase beneficii, pe lângă sporurile și zilele libere pe care le primesc angajații. Este relevant să amintim faptul că unii funcționari publici primesc bani și pentru plata chiriilor, nu doar decontări pentru deplasările interne și externe pe care aceștia le fac în interes de serviciu.
Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, trebuie să vorbim de hotărârea nr. 714 din 2018, intrată în vigoare la începutul anului 2019. Aceasta prevede clar că angajații instituțiilor publice care sunt trimiși în interes de serviciu la o distanță de 5-50 km față de locul de muncă au dreptul la o indemnizație de delegare în valoare de 20 de lei pe zi.
De asemenea, în cazul în care distanța deplasării depășește 50 km, funcționarii publici au dreptul la o alocație de cazare în valoare de 230 de lei pe zi în plus față de indemnizația de delegare de 20 de lei pe zi. Un aspect important de menționat este că aceste plăți nu necesită justificări prin bonuri sau facturi. De același lucru se bucură și parlamentarii noștri care primesc o sumă forfetară de zeci de mii de lei lunar și doar jumătate trebuie să o justifice.
În plus față de indemnizația și alocația de cazare, funcționarii publici pot solicita decontarea cheltuielilor de transport cu avionul, indiferent de distanță, cu condiția că zborul se efectuează la clasa economică și că aprobarea este obținută de la conducătorul instituției publice. De asemenea, costurile de călătorie cu trenul, navele, mijloacele de transport în comun și ale instituțiilor publice, dar și cu autoturismul personal al angajatului, sunt decontate. În cazul în care funcționarul se deplasează cu mașina personală, se aplică o decontare de 7,5 litri de combustibil la fiecare 100 km parcurși.
Binecuvântarea de a lucra la stat
Pe lângă aceste decontări, la care angajatul din mediul privat poate doar visa, există și pentru funcționarii publici situații când decontările nu se pot face pentru taxele suplimentare percepute pentru bagajele personale și costurile de transport ale persoanelor care beneficiază de transport gratuit în interes de serviciu, asigurat de autoritatea sau instituția publică.
De asemenea, nu se decontează costurile de transport ale persoanelor care beneficiază de transport gratuit în interes de serviciu, asigurat de autoritatea sau instituția publică, cheltuielile de transport pentru întoarcere în cazul în care persoana a decis să rămână într-o anumită locație pentru concediu de odihnă sau alte motive personale după terminarea delegării sau detașării și cheltuielile de transport pentru întoarcere în cazul în care persoana detașată sau delegată renunță la perioada pentru care a fost delegată sau detașată din motive personale.
Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a ajuns la 1.262.318 în luna decembrie 2021, înregistrând o creștere de 3.508 posturi comparativ cu luna precedentă. Dintre acestea, 63,97% se află în administrația publică centrală. În comparație cu luna ianuarie a aceluiași an, când numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice era de 1.249.283, putem observa o creștere ușoară de peste 13.000 de bugetari (13.035).
Potrivit răspunsului primit din partea Primăriei Bistrița, în anul 2022, un număr de 46 de funcționari publici au beneficiat de decontări pentru deplasări interne și externe. Valoarea totală a deplasărilor în țară a fost de 9.931,77 de lei, iar deplasările externe au fost de 6.590,70 de lei, ceea ce înseamnă un total de 16.522, 47 de lei. Făcând o comparație cu Primăria Cluj-Napoca, unde doar 25 de funcționari publici au beneficiat de decontări, suma pentru 2022 s-a ridicat la 108.419 lei, cu 91.897 lei mai mult față de municipalitatea bistrițeană.
Mergem mai departe și trecem în revistă și răspunsul celor de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bistrița-Năsăud. Potrivit reprezentanților instituției, personalul angajat nu are calitatea de funcționar public și nu au fost decontate deplasări în străinătate pentru personalul propriu. În ceea ce privește deplasările efectuate în țară în interes de serviciu, cum ar fi inspecțiile școlare, olimpiade școlare-faza națională sau solicitări ale Ministerului Educației, IȘJ Cluj urmează să transmită informațiile concrete pentru anul 2022.
„Campion” privind decontările pentru funcționarii publici este Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj. Instituția condusă de Marinela Marc a decontat deplasări în țară în valoare de 269.270,91 lei, (peste 54.000 de euro) pentru un număr total de 152 de persoane.
În luna decembrie a anului 2021, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.225 de posturi, ceea ce reprezintă o scădere de 46 de posturi față de luna anterioară. În același timp, în instituțiile subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj erau ocupate 43.631 de posturi, ceea ce înseamnă o scădere de 195 față de luna precedentă. În ceea ce privește instituțiile finanțate integral din venituri proprii, numărul posturilor ocupate a crescut cu 533, ajungând la 163.462. De asemenea, în administrația publică locală lucrau în luna ianuarie a anului 2021 un total de 461.270 de persoane, în creștere cu 171 de posturi comparativ cu luna anterioară. Din acestea, 281.055 erau angajați în instituții finanțate integral din bugetele locale, ceea ce reprezintă o scădere de 245 de posturi față de luna anterioară, iar 180.215 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii, în creștere cu 416 posturi comparativ cu luna anterioară.