Cu toata criza, Primaria Bistrita pregateste o investitie in valoare de cateva miliarde: sediul Directiei pentru Patrimoniu, situat pe strada Gheorghe Sincai, in imediata vecinatate a municipalitatii. Proiectul este intens
sustinut de primarul Ovidiu Cretu si in urmatorii ani va saraci bugetul local cu cateva zeci de miliarde de lei. Timp de aproape un an s-au facut calcule si documentatii, iar in cateva saptamani va incepe operatiunea de daramare a cladirii si de reconstructie a ei. Asta deoarece s-a ajuns la concluzia simpla ca este mult mai scump sa reabilitezi cladirea existenta, decit sa o ridici din temelii. In concluzie, vor curge bani frumosi pentru o constructie nou-nouta. La parterul cladirii se va amenaja un buncar pentru situatii de urgenta, iar la parter si etaj vor fi amenajate birouri moderne. Toate astea in conditiile in care in buricul targului exista o cladire fara destinatie, care apartine Primariei Bistrita si este nefolosita de mai multe luni. Sediul Directiei Judetene de Paza a cam incurcat planurile alesilor si a intrat pe mana primariei, pe neasteptate, fiind evacuata inca din luna decembrie. Intre timp, municipalitatea a alocat o parte din bani pentru documentatii, dar nici vorba sa stagneze investitia si sa se realoce sumele catre alte sectoare. Intr-un final, investitia se va realiza din bugetul public al municipiului, iar sumele vor fi alocate esalonat.
Un milion de euro valoare estimata
Pentru o lucrare de asemenea anvergura, estimata la un milion de euro Primaria Bistrita a organizat o licitatie. Inainte de licitatia propriu-zisa, posibilii investitori au fost chemati la sediul primariei si au vizitat in teren obiectivul si au fotografiat situatia existenta. Lucrarea este destul de complexa, obiectivul fiind amplasat in zona centrala si in vecinatatea unor case aflate in stare de degradare.
Specialistii primariei au facut o vizita in teren si au intocmit caietul de sarcini, din care reiese ca imobilul existent din strada Gheorghe Sincai nr. 2 se afla in centrul istoric al municipiului Bistrita, in zona de grad zero de protectie, nefiind clasat ca si monument istoric. Cladirea se afla intr-o stare avasata de degradare atat la nivelul elementelor structurale cat si la nivelul celor nestructurale, si o mare parte a acesteia nu este functionala. In plus, standardele de iluminare naturala actuale pentru o cladire de birouri nu sunt suficient satisfacute, iar la nivelul parterului infiltratiile de apa cu greu mai pot fi remediate. Avand in vedere ca o reabilitare a cladirii in vederea aducerii acesteia la o minima stare de functionare necesita o investitie cu valoare foarte mare, solutia optima este demolarea cladirii existente si executarea unui nou imobil care sa corespunda cerintelor actuale din toate punctele de vedere, cu conditia unei insertii armonioase in fondul construit existent. In aceste conditii, cladirea propusa va avea un caracter unitar, va respecta parcelarul istoric si fondul construit si se va integra prin forma, materiale, dimensiuni si limbaj in ambianta „ZONEI CENTRULUI ISTORIC A MUNICIPIULUI BISTRITA”.
In urma acetor concluzii, imobilul existent va fi daramat iar in locul acestuia se va ridica semet o cladire nou nouta, formata din demisol, parter, etaj si mansarda.
La demisol se va amenaja o sala pentru prepararea mancarii, birou, cafetarie, sala de odihna, grupuri sanitare si centrala telefonica. La parter vor fi amenajata o sala de ghisee, birouri si grupuri sanitare. La etaj va functiona o sala mare de sedinte, iar la mansarda se vor amenaja de asemenea birouri.
" Cladirea in care functioneaza Directia de Patrimoniu este foarte veche si nu se putea moderniza, deoarece specialistii au ajuns la concluzia ca e mult mai scump sa o consolidam. De aceea cladirea va fi daramata din temelii iar in locul ei va fi construita una nou nouta. a declarat Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistita.
Pe toata durata constructiei, functionarii directiei vor fi mutati pe strada Gheorghe Sincai, unde primaria detine mai multe birouri. Initial, exista posibilitatea ca functionarii sa se mute in chirie, dar s-a ales varianta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.
Aceasta investitie girata de primarul Cretu este a doua de acest gen, dupa Directia de Servicii Publice care anul asta isi trage un sediu de zece miliarde. In tot acest timp, cladirea de pe pietonal ramane abandonata, chiar daca reprezinta o solutie viabila macar pentru aceste sediii nou-noute construite din bani publici.
Spatiul in care functioneaza Directia de Patrimoniu este impropriu si insalubru iar la aceasta ora, functionarii muncesc in conditii greu de suportat.
Camerele sunt stramte si in interior persista un miros de mucegai. Asta in timp ce la parter sunt depozitate resturi menajere, aruncate de trecatori in camerele nefolosite. Asasar, era firesc o modernizare insa planeaza suspiciuni referitor la oportunitatea acestei investitii, care depaseste un milion de euro, conform estimarilor.