Primele sase luni ale anului 2008 au fost foarte dinamice pentru companiile clujene. În cele mai importante tranzactii care au marcat economia României, au aparut nume ale unor firme din judet, precum Terpaia, Banca Transilvania, Feleacul. Surprizele nu se vor opri aici, din câte anunta specialistii în domeniu.
Clujul a atras în primele sase luni ale anului investitii masive. Cele mai dinamice domenii în care au avut loc tranzactii semnificative au fost cel bancar, al asigurarilor, al constructiilor si industrial, primele dintre acestea fiind, pâna în urma cu câteva luni considerate ca fiind neinteresante pentru investitori.
Judetul a fost asaltat de investitorii care au ales sa îsi deschida reprezentante la Cluj sau au decis sa cumpere „de-a gata” afaceri în zona. Astfel, catre Cluj s-au îndreptat sume importante, iar nume cunoscute li s-au alaturat afacerilor autohtoni. În urma acestor tranzactii, unii dintre angajatii clujeni spera sa li se îmbunatateasca situatia, ca în cazul celor de la Terapia, altii vor deveni someri, ca în cazul muncitoarelor de la Feleacu.
Miscari de trupe pe piata asigurarilor
Ascensiunea grupului francez de asigurari Groupama a fost anuntata înca de la sfârsitul anului trecut, când acesta a preluat divizia de asigurari a clujenilor de la cea mai importanta banca din zona, Banca Transilvania, BT Asigurari pentru 100 de milioane de euro. Ulterior, francezii au realizat cea mai importanta afacere de pe piata de profil platind pentru Asiban 350 milioane de euro. Astfel, fostii actionari Asiban, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comerciala, Casa de Economii si Consemnatiuni si, bineînteles, Banca Transilvania au obtinut pentru aceasta o suma care depasea orice estimare din anii precedenti.
Pe aceasi piata a asigurarilor a intrat puternic si Generali care a preluat în urma cu câteva zile pachetele majoritare ale companiilor de asigurari Ardaf, o alta firma pornita de la Cluj si RAI. Pentru acestea, italienii au platit, potrivit documentului semnat la Praga, 80 de milioane de euro. În urma achititiei celor 99,9% din pachetul RAI si a 72,7% din cel al clujenilor de la Ardaf, Generali controleaza 11,7% din piata asigurarilor din România.
Vodafone a înrosit Proton Tehnlogies
La începutul primaverii compania de telefonie mobila Vodafone a cerut Consiliului Concurentei sa le avizeze preluarea a doua treimi din pachetul de actiuni a unei companii partenera Orange, Proton Tehnologies. Desi sediul fostului retailer Orange este la Radauti, în judetul Suceava multe dintre cele 73 de magazine ale acestuia se aflaîn judetul Cluj.
În aceiasi ordine de idei, un alt partener constant al companiei de telefonie mobila Orange a fost preluat, dupa acordul Consiliului Concurentei. Plus GSM a fost achizitionat de fondul de investitii GED Eastern Fund II, Fonomat care a preluat reteaua de magazine Plus, care include aproximativ 60 de magazine, majoritatea în Transilvania si avea în 2007 o cifra de afaceri de 12 milioane de euro. Plus GSM ocupa al treilea loc într-un top al dealerilor Orange, pâna la preluarea acestuia de catre Vodafone care, surprinzator, imediat dupa aceasta achizitie a preluat si o firma botosaneana. Ocupanta al celui de-al patrulea loc în acelasi clasament.
Daiichi Sankyo la Terapia Cluj
Cel mai important producator de medicamente din India, Ranbaxy Laboratories a vândut pachetul majoritar de actiuni al fabricii Terapia Cluj japonezilor de la Daiichi Sankyo pentru suma de 4,6 miliarde de dolari. Mirecuri 12 iunie, grupul farmaceutic Daiichi Sankyo a preluat oficial actiunile companiei indiene Ranbaxy, care a detinut din 2006 controlul asupra firmei clujene Terapia. Oferta japonezilor a fost apreciata la 3,4-4,6 miliarde de dolari. Compania indiana Ranbaxy a preluat în martie 2006 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca de la fondul de investitii Advent International pentru 324 de milioane de dolari.
Grupul farmaceutic japonez Daiichi Sankyo a cumparat actiunile Ranbaxy detinute de familia Singh, fondatoarea companiei, si va lansa o oferta publica de cumparare. Familia Singh detinea 35% din titluri. Oferta a fost aprobata în unanimitate de membrii consiliilor de administrare din cadrul celor doua grupuri, arata un comunicat comun emis de Daiichi Sankyo si Ranbaxy
În sectorul farmaceutic a avut loc si o alta tranzactie interesanta, la începutul anului când Armedica Trading, divizia pentru strategii de dezvoltare din România a grupului ungar Richter Gedeona anuntat o oferta publica de preluare integrala a distribuitorului de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca, pentru aproape doua milioane de lei, a informat Mediafax.
Desi Armedica Trading detinea la acea data pachetul majoritar de actiuni, de 95,78% al PharmaFarm, compania a preluat si restul actiunilor oferind, în total 1,99 milioane de lei pentru pachetul dorit.
Fratii Buzoianu au vândut Feleacul
Desi proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul au anuntat ca vor sa mute unitatile de productie la Jucu sau în Zalau, ulterior, acestia au confirmat intentia de a vinde actiunile pe care le detineau. Astfel, în urma cu doua saptamâni, fratii Buzoianu au primit cca. 600.000 de euro de la reprezentantii Amylon SA, parte a grupului Boromir. Desi suma ceruta pentru Feleacu a fost mult mai mare, aceasta nu acoperea si pretul imobilelor sau a terenurilor fostei fabrici de dulciuri, pentru care fratii Buzoianu au alte planuri. În locul imobilelor de pe strada Henry Barbusse urmeaza sa fie construit un ansamblu rezidential, iar în fostul sediu din centrul orasului functioneaza deja un hotel cu cinci stele.
În primele trei luni de zile liniile tehnologice vor fi doar închiriate firmei sibiene, dupa aceasta data urmand ca aceasta sa le cumpere, în întregime.
Unde nu curge, picura
Pe lânga afacerile mari anuntate, în judetil Cluj au mai avut loc câteva tranzactii care, desi nu par semnificative pot influenta evolutia economica a zonei în perioada urmatoare. Majoritatea dintre acestea au vizat domeniul imobiliar sau firmele de constructii, ca în cazul vânzarii actiunilor de la TCI sau a imobilelor LCS pentru suma record de sapte milioane de euro. Inedita a fost si revenirea în zona a lui Dinu Patriciu care a prelaut în luna ianuarie tipografia Garamond, pe care a promis sa o modernizeze. Desi investitia în sine nu este foarte mare, înnoirea acesteia este vitala pentru Cluj, data fiind dependenta mediei clujene de ea. Patriciu a mai dezvoltat afaceri la Cluj, fiind, la un moment dat actionar, indirect la firma Sanex S.A.
Astfel, în luna iunie a avut loc o alta tranzactie care a schimbat traiectoria uneia dintre firmele vechi ale Clujului. SIF Banat-Crisana a vândut, în urma unei oferte publice de vânzare de actiuni derulate prin Bursa de Valori Bucuresti 76.913 actiuni, adica 15.92% din pachetul de la Trustul de Constructii si Instalatii Cluj, petru suma de 4,6 milioane de lei.
Compania de birotica „Agressione Group” a cumparat actiunile de la TCI Invest pentru o 60 de lei/titlu, cu mult mai putin decât suma cerura initial.
La începutul anului, Clujul a fost scena unei tranzactii de proportii în care
s–a vehiculat o suma record, sapte milioane de euro pentru terenuri si imobile. “Actionarii companiei LCS Imobiliar Cluj-Napoca au aprobat la începutul anului vânzarea tuturor terenurilor si cladirilor din patrimoniu, pentru minim sapte milioane euro, precum si achizitionarea de actiuni la alte firme si asocierea cu investitori pentru derularea de proiecte imobiliare sau în domeniul confectiilor”, informa la acea data Mediafax.
LCS Imobiliar a fost constituita pe scheletul fostei fabrici de confectii Flacara, iar actionarii acestuia au decis, în prima faza divizarea companiei de textile de cea imobliara si, ulterior, a mizat totul pe constructii.
A doua parte a anului se anunta mai putin dinamica, singurele investitii masive preconizate fiind cele de pe piata imobiliara sau a companiilor de constructii si materiale de constructii. Firmele care se pregatesc de shimbari, redotari sau fuziuni fiind, deci, Holcim, lider al pietei de ciment si nu numai.
Ligia Popa