Aş fi extrem de fericit să cred că mult trâmbiţatul program "Prima casă" nu este un simplu gest electoral, o încercare de lovitură de imagine a Guvernului, care se va dovedi în final, mai pe şleau spus, o mare abureală sau cacealma, cum s-ar spune la poker. Un mare fâs.
De fapt, hai să vedem cui se adresează sau dacă se adresează cuiva din România acest proiect? După cât câştigă un tânăr pe lună în ţărişoara noastră scumpă, "Prima casă" nu este pentru un tânăr din România, ci din altă ţară, sau poate de pe altă planetă.
Teoretic, acest program se adresează tinerilor, celor care sunt la începutul vieţii profesionale, tinerilor căsătoriţi. Oare aşa să fie? Şi dacă adânceşti problema la esenţă, începi să te întrebi, oare cui îi este adresat de fapt? Sau îi este adresat cuiva? Unui tânăr din România, la început de drum, în nici un caz. Vă propun un mic exerciţiu de gândire. Un viitor client la "Prima casă", pentru cel mai ieftin credit, trebuie să aibă un salariu de minimum 3.000 lei, sau 30 de milioane de lei vechi, adică un venit care să depăşească două salarii medii pe economie. În acest caz cea mai mică dobândă, propusă de bănci Ministerului Finanţelor este de 5,5%, pentru un credit ipotecar de 60.000 euro, care pentru 30 de ani, are cea mai mică rată, de circa 340 euro lunar. Dacă încercăm să abordăm altfel chestiunea şi aplicăm pentru o rată descrescătoare, pentru un credit în aceleaşi condiţii, cea mai mare rată plătită ar fi de circa 440 euro pe lună. Lucrurile judecate la rece îţi dau fiori şi te descurajează din start. La creditele în euro, dobânda variază între 5,5 şi 14%, iar la creditele în lei, sunt între 13 şi 23%. Luând în calcul ofertele băncilor, rezultă că cea mai mare rată ar putea depăşi 700 euro lunar. Tonul triumfalist al acestui program care va muri înainte de a se naşte, este contrat şi de un finanţist de marcă, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, care afirmă că ideea este bună, dar "diavolul stă în detalii". "Sunt 1001 detalii, care pot face diferenţa dintre succes şi eşec", conchide Lazea. Să presupunem că totuşi programul va demara şi revin din nou cu întrebarea, cui se adresează acest program? Ce tânăr din România câştigă 3.000 lei pe lună? Haideţi să luăm sectorul bugetar, administraţie publică, instituţii de stat, deconcentrate, apărare, siguranţă şi ordine publică. Cine câştigă la început de drum profesional 3.000 pe lună? Un funcţionar tânăr de la primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean, Armată, SRI, Poliţie, Jandarmerie etc. ? În condiţiile actuale, doar când iese la pensie. Şi atunci pe bună dreptate, îţi pui întrebarea, oare cui îi este adresat programul "prima casă"? Unui tânăr normal din România, nici într-un caz.
ZAHARIA COTOC
CA E UN SIMPLU GEST ELECTORAL E CLAR , DAR CATI BENEFICIARI OARE…CINE VA PUTEA BENEFICIA,CINE VA PUTERA INDEPLINI CONDITIILE ??? AVETI DERPTATE.
B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.
Fac apel catre conducerea Gazetei de bistrita sa ne scape de individul asta cu briciurile. Este neplacut sa vezi la fiecare articol comentari de genul respectiv.
Sa-i bagi in p– masi de pocaiti, nu mai pot vinde masini si acum se „taie” , ori vand briciuri…