În fiecare an, peste 2000 de studenti straini vin cu burse în Cluj-Napoca pentru studii universitare. Ei sunt interesati de facultatile din acest oras datorita preturilor avantajoase comparativ cu cele din tarile din care provin si datorita calitatii superioare a învatamântului. Marea majoritate a acestora aleg Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”.
Pe lânga investitorii straini si turistii care vin anual la Cluj si studentii din afara granitelor tarii devin din ce în ce mai interesati de acest municipiu. Peste 2000 de studenti straini se înscriu în fiecare an la universitatile clujene. Motivul pentru care acestia prefera sa studieze aici este pretul avantajos comparativ cu cel din tarile din care provin. Din cele cinci universitati clujene, marea majoritate aleg Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, Universitatea “Babes-Bolyai” situându-se pe locul doi.
Acestia pot studia în afara tarii din care provin cu ajutorul burselor Erasmus, Socrates, dar si a altor tipuri de burse sau programe.
UMF, în topul preferintelor
Pe primul loc în topul preferintelor strainilor în legatura cu universitatile clujene se afla de departe Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”. Aici studiaza anual în jur de 1.500 de studenti din afara granitelor. Acestia provin din peste 40 de tari, atât din cele aflate în Uniunea Europeana, unde UMF are încheiate parteneriate cu alte universitati, dar si din alte tari din afara UE si chiar de pe alte continente, în special cel african. Cei mai multi vin din Tunisia, Albania, Anglia, Grecia, Emiratele Arabe Unite, Franta, Germania, Italia, Brazilia, India sau Japonia. Universitatea este recunoscuta pe plan international, asa ca tinerii vin cu încredere sa studieze aici. Cooperarea internationala s-a concretizat prin desfasurarea programelor LLP-Erasmus, ale Agentiei Universitare a Francofoniei, CEEPUS (Central European Exchane Programme for University Studies) si prin acorduri de cooperare internationala cu aproximativ 40 de universitati din Europa, SUA, Canada, Israel. Cei mai multi dintre straini motiveaza alegerea acestei universitati spunând ca daca tot vin sa studieze în afara tarii lor, atunci sa urmeze o facultate buna, cu un viitor sigur. De asemenea, rectoratul universitatii doreste organizarea de manifestari culturale pentru studentii straini si chiar o zi a studentului strain. „În anul 2007 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" au fost 1.528 de studenti, proveniti în mare parte din Tunisia si Maroc (pentru linia cu predare în limba franceza), sau Mauritius si Suedia (pentru linia cu predare în limba engleza)”, declara Simona Iclozan, de la Departamentul de Relatii Publice si Mass-Media din cadrul UMF. De asemenea, Monica Popa, de la Biroul de Studenti Straini, UMF, sustine ca „anul acesta vor fi mai multi studenti straini înscrisi decât locurile disponibile”. Taxele de scolarizare platite de studentii straini sunt de 360 de euro pe luna sau 240 de euro pe luna pentru cei cu dubla cetatenie, dintre care una romana.
UBB, pe locul doi
Universitatea “Babes-Bolyai”, cu peste 500 de studenti straini, ocupa locul doi în clasamentul universitatilor clujene. Potrivit statisticilor oferite de UBB, majoritatea dintre acestia provin din Republica Moldova, dar sunt si studenti din Marea Britanie, Franta sau Grecia. Universitatea pune la dispozitie trei linii de studiu, româna, maghiara si germana, motiv pentru care strainii aleg sa vina aici. Consiliul de Administratie al UBB a emis o hotarâre care stipuleaza criteriile care se vor lua în considerare în evaluarea competitivitatii facultatilor si a universitatii în conformitate cu practicile europene. Universitatea doreste pentru urmatorii patru ani atragerea a peste 5.000 de studenti straini. Maria Idomir, referent la Universitatea “Babes-Bolyai”, declara ca “cele mai cautate facultati din cadrul universitatii de catre studentii straini sunt facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Facultatea de Biologie si Geologie si pentru anul pregatitor, Facultatea de Litere”. Studentii staini îsi pot trimite dosarul de înscriere direct la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Taxele de scolarizare pentru cetatenii din Uniunea Europeana sunt acelesi ca si pentru studentii din România iar pentru studentii din afara UE sunt 320 de dolari pe luna sau 3.200 de dolari pe an iar pentru cei de la master si de la doctorat taxa este de 340 de dolari pe luna sau 3.400 pe an. Conform purtatorului de cuvânt din cadrul universitatii, Adina Florescu, taxa la caminele UBB-ului pe lunile de vara este de zece euro pe zi sau 250 de euro pe luna. În timpul anului, prioritate au studentii români iar în functie de locurile ramase libere, se pot caza si cei straini. Tarifele acestora sunt de 80 de lei pe luna în caminele cu cinci persoane în camera si 100 de lei pe luna în caminul 14, unde stau doar doua persoane în camera.
UTCN, a treia în clasament
Pe locul trei ca numar de studenti straini este Universitatea Tehnica. În anul universitar 2007 – 2008 numarul studentilor straini a fost de peste 80, iar 69 dintre acestia din Republica Moldova si restul din tari precum Nigeria, India sau Iordania. Studentii sunt atrasi atât de costurile mici, dar si de avantajele oferite de facultatile din cadrul universitatii, precum studiul în limba engleza. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca trece printr-un proces de evaluare internationala, realizat de catre EUA (European Universities Association). Universitatea a trecut deja prin evaluarea ARACIS si s-a situat printre primele universitati cu grad de încredere ridicat. "Comisia de evaluare EUA este interesata, printre altele, si de modul cum se face angajarea cadrelor didactice, promovarea acestora prin reglementarile interne. Membrii EUA au fost interesati si de implementarea sistemului Bologna, de organizarea acestui tip de educatie în universitate la nivel masteral si doctoral. Se încearca sa se vada daca metodologiile sunt aplicate în mod corect, daca ceea ce am pus noi în practica este valabil din punctul lor de vedere", a declarat presei Aurel Vlaicu, prorector pe segmentul Cercetare si Relatii Internationale si presedinte al grupului de autoevaluare institutionala din cadrul UTCN. Amalia Verde, de la Oficiul de Relatii Internationale sustine ca “cele mai cautate facultati din cadrul UTCN sunt Facultatea de Automatica si Calculatoare si Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, pentru ca acestea au si linie de predare în limba engleza. Anul trecut a fost chiar si un student strain la Facultatea de Constructii”. Taxele de scolarizare pentru studentii din afara granitelor sunt de 320 de dolari pe luna la nivel de licenta iar pentru cei de la master si de la doctorat taxa este de 340 de dolari pe luna. Strainii care vor sa stea la camine se pot caza în Observator , în camere de doua persoane la pretul de 550 de RON.
La USAMV si la Academia de Muzica, putini studenti straini
La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca anul trecut au studiat în jur de 30 de persoane prevenite din tari precum Algeria, Danemarca, Moldova, Israel, Grecia, Germania, Siria sau Burundi, dintre care sase au beneficiat de burse Socrates. Universitatea a fost deja evaluata de catre EUA iar acum îsi doreste sa-si dezvolte relatiile internationale, primii pasi fiind realizati prin atragerea de masteranzi si doctoranzi din alte tari precum Spania, Franta, Italia. La Academia de Muzica „Gheorghe Dima” numarul studentilor straini este cel mai mic. În anul universitar care s-a încheiat au fost 21 de studenti, din tari precum Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Serbia sau chiar Liban si Japonia.
Judetul Cluj este pe locul doi în România, dupa Bucuresti, la numarul de straini cu resedinta aici. În acest an, Serviciul pentru Straini Cluj are în evidenta 3.610 persoane. În urma investitiilor din Cluj, numarul acestora ar putea creste. Comparativ cu anul 2003, când numarul strainilor care locuiau în Cluj era de 1.656 persoane, în 2007 acesta era de doua ori mai mare, respectiv 3.586 de persoane. Cei mai multi straini sunt din Tunisia, Republica Moldova si Mauritius. Motivele pentru care acesti cetateni straini sunt veniti în Cluj-Napoca sunt fie activitati economice, fie activitati umanitare sau religioase, fie sunt veniti pentru reîntregirea familiei. Au fost însa si cazuri de returnare a cetatenilor straini, care stationau ilegal pe teritoriul României, de obicei având interdictie. În 2007 au fost 207 de returnari.
Numarul studentilor straini care vin la studii în România s-a dublat în ultimii zece ani, fiind estimat, în prezent, la aproximativ 40.000. Marea majoritate a studentilor straini care învata în universitatile românesti provin din Republica Moldova, Albania, Grecia, Ucraina si Israel. Motivele principale pentru care strainii vin la studii în orasele din România sunt costurile scazute si calitatea învatamîntului din România, superioara celei din tarile lor de origine. Studentii straini sunt interesati în special de facultatile de medicina, stiinte economice si de cele tehnice.
Andreea Mitrica