Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa pentru că preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), Liviu Rusu, nu a menţionat în declaraţia de interese că administrează două societăţi comerciale.
Liviu Rusu spune că nu mai este administrator al celor două societăţi.

ANI s-a sesizat din oficiu ca urmare a faptului că Rusu Liviu-Mihai nu a respectat dispoziţiile legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de administrator la societăţile comerciale MONTANA ISLAZ S.R.L. şi RUBIRA GRUP S.R.L., cât şi pe cea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, se menţionează în comunicatul postat pe site-ul Agenţiei.
Astfel, Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 10 iunie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal.

ANI dixit

Potrivit comunicatului ANI, în urma verificărilor s-au constatat următoarele:
„ – În declaraţia de interese completată la data de 25.06.2008 şi depusă în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, acesta nu menţionează nici calităţile de asociat, administrator şi reprezentant al S.C. RUBIRA GRUP S.R.L şi nici funcţia de administrator al S.C. MONTANA ISLAZ S.R.L.;
 – În declarația de interese datată 10.04.2005, completată de acesta în calitate de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa, domnul Rusu Liviu-Mihai nu menţionează la titlul 2: ”Calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control ale societăţilor comerciale, regiilor autonome, companiilor/societăţilor naţionale, instituţiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociaţiilor sau fundaţiilor sau al altor organizaţii neguvernamentale” funcţia de administrator al S.C. MONTANA ISLAZ S.R.L.;
 – Potrivit titlului 7: ”funcţiile deţinute în cadrul societăţilor comerciale, autorităţilor sau instituţiilor publice de către soţ/soţie” din declarația privind interesele personale ale alesului local din data de 25.08.2005, completată în calitate de consilier judeţean, doamna RUSU GEORGETA, soţia domnului Rusu Liviu-Mihai, deţine calitatea de administrator la S.C. MONTANA ISLAZ S.R.L., menţiune ce nu corespunde adevărului, conform informaţiilor transmise Agenţiei de către instituţiile competente.
Aceste aspecte constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul Rusu Liviu-Mihai a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa.”

„Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar”, se mai arată în comunicatul ANI.

Declaraţiile buclucaşe

Actele care au stat la baza autosesizării Agenţiei Naţionale de Integritate sunt în principal declaraţia de avere completată de Liviu Rusu în 2005, pe când deţinea calitatea de consilier judeţean al Partidului Democrat, şi declaraţia de avere completată, în 2008, imediat după validarea mandatului de preşedinte al CJ BN.

Astfel, ANI susţine în comunicatul de presă că în declaraţia de avere completată în 10.04.2005 Liviu Rusu nu menţionează la titlul 2: ”Calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control ale societăţilor comerciale, regiilor autonome, companiilor/societăţilor naţionale, instituţiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociaţiilor sau fundaţiilor sau al altor organizaţii neguvernamentale” funcţia de administrator al S.C. MONTANA ISLAZ S.R.L. Ori, acest titlu, în formularul tip al declaraţiilor de avere completate în 2005, nu există. În schimb, la capitolul IV – ACTIVE FINANCIARE – punctul 2 – Plasamente, investiţii directe, şi împrumuturi acordate, dacă valoarea de piaţă a tuturor acestora însumată depăşeşte 5.000 de euro – este menţionat faptul că este deţinătorul a 3889 părţi sociale din SC MONTANA ISLAZ SRL, plus valoarea totală la zi a acestora. De asemenea, în declaraţia de interese a consilierului judeţean, la acea dată, Liviu Rusu, completată tot în data de 10.04.2005, apare menţionat faptul că este asociat unic la societatea mai sus amintită. În ceea ce priveşte calitatea de administrator al soţiei sale, Georgeta Rusu, la MONTANA IZLAZ, preşedintele CJ BN a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că, „în calitate de asociat unic al unei societăţi, poţi să numeşti o persoană care să îţi administreze societatea şi bunul ei mers”.
În ceea ce priveşte cealaltă firmă, SC RUBIRA SRL, Liviu Rusu spune că nu a considerat necesar să amintească de această societate, devreme ce aceasta se află în stare de conservare de mai bine de doi ani. De fapt, SC RUBIRA SRL a fost înfiinţată abia în 2005, şi a funcţionat doar un an – 2006 – an în care Liviu Rusu a pierdut calitatea de consilier judeţean, el demisionând odată cu colegii săi din Alianţa D.A.

La ORC, actele sunt în regulă

În ceea ce priveşte nerespectarea dispoziţiilor legale „privind regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de administrator la societăţile comerciale MONTANA ISLAZ S.R.L. şi RUBIRA GRUP S.R.L., cât şi pe cea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, Liviu Rusu demonstrează contrariul prin actul eliberat de Registrul Comerţului Bistriţa-Năsăud, că „Domnul Liviu Rusu nu mai are calitatea de administrator la cele două firme mai sus menţionate (n.r. – SC MONTANA IZLAZ SRL şi SC RUBIRA SRL)”, totodată fiind menţionate şi încheierile în baza cărora s-au efectuat înregistrările.

„Cineva caută breşe”

În conferinţa de presă susţinută la finele săptămânii trecute, Liviu Rusu, preşedintele CJ BN, a declarat cu privire la acţiunea ANI că „Valurile care s-au creat cu privire la ceea ce aş fi făcut eu în anumite declaraţii de avere, mă lasă rece, pentru că ştiu ce am făcut. Eu vă pun la dispoziţie actul pe care l-am ridicat de la camera de Comerţ. «Tovarăşa» ANI putea să facă şi ea ce am făcut eu, pentru că Registrul Comerţului este singura abilitată să emită astfel de acte, de unde rezultă clar că eu, Rusu Liviu, nu mai sunt administrator în cele două societăţi. (…) Dar, subliniez, atunci când sunt nişte evenimente în defavoarea unora, unii inventează astfel de evenimente. Cunoaşteţi strategia – să strămutăm atenţia presei asupra şi dăm informaţii intoxicate. (…) Totul a fost o şmecherie ca să creeze valuri şi să focalizeze o anumită stare de suspiciune asupra persoanei mele (…) Cineva caută breşe. Nu sunt «deştepţi» numai la noi în partid, sunt şi în altele, şi atunci creează evenimente”.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.