Personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult ar putea beneficia de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de nivelul de studii, de gradul profesional obținut și de vechimea în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, reiese din proiectul Legii salarizării unitare.
Potrivit documentului, cuantumul sprijinului lunar de salarizare crește, astfel de la 65%, cât este în prezent, notează Agerpres.
‘Personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor (…) Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor’, se arată în proiectul Legii salarizării.
În ceea ce privește gradele profesionale pentru personalul clerical, condițiile de ocupare a acestora se aprobă de Secretariatul de Stat pentru Culte, la propunerea cultelor recunoscute.
‘De la bugetul de stat se asigură, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, numai drepturile stabilite în condițiile prevăzute la articolul 2’, respectiv procentul de 80% ca sprijin lunar la salarizare.
Totodată, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă de la bugetul de stat, prin unitatea centrală de cult din România, o sumă reprezentând echivalentul în lei a 200.000 de euro pe lună. Conform legii, suma se alocă unităților centrale ale cultelor recunoscute de către Secretariatul de Stat pentru Culte, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar destinațiile sumei se stabilesc de unitățile centrale ale cultelor recunoscute, împreună cu conducerile unităților de cult din afara granițelor, suma urmând a fi utilizată pentru completarea salariilor personalului clerical al respectivelor unități, inclusiv pentru plata tuturor contribuțiilor prevăzute de lege.
În același context, unitatea centrală de cult din România are obligația de a justifica modul de utilizare a sumei alocate, prin prezentarea la Secretariatul de Stat pentru Culte a documentelor justificative. Pe de altă parte, suma de 200.000 de euro/lună poate fi modificată anual prin legea bugetului de stat.
Eu stiu preoti ortodocsi, care sunt „fortzati” de „Foarte Fericitii Ortodoxiei” … sa duca bani de acasa, ca sa-si poata plati ” darile obligatorii ” catre …”ei” … de unde n-au „loc de intors”… ca altfel, sunt „azvarliti imediat afara” si li se ridica dreptul ( „licentza ” ) sa mai poata pastori pe cineva… ! Nu va mai spun cum trebuie sa „plece” masinile „Foarte Fericitilor” dupa fiecare „Praznic al bisericilor respective” … „Planificat de la Centru” … prin rotatie, de la care de asemenea, parohiile n-au loc de intors si unde odata cu FF… sunt invitati si alti „FF” din „alte parti foarte fericite”… la care „darurile de dupa”… trebuie sa fie foarte consistente, altfel este „vai si amar „… si la care „contzaranii” trebuie sa se miste ca „furnicile-n musuroi” … altfel, iar este „vai”… fara sa mai comentez de masinile si tinutele de lux ale acestora, pe care FF le afiseaza la fiecare astfel de „sarbatoare crestina” …
Iata lucruri pe care „foarte credinciosii” … habar nu le au… si pe care le-am aflat „de pe la caloriferele ” ( in functiune ) … ( ca nu de altundeva… ) .