Deși legea interzice ca tutunul și alcoolul să fie vândute minorilor, există destui comercianți care o încalcă.
La ședința din data de 2 septembrie, prefectul Ioan Ţintean a cerut Inspectoratului de Poliţie Județean şi Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistriţa-Năsăud să îl informeze, în noul an şcolar, care sunt unităţile de alimentaţie publică din care elevii îşi cumpără ţigări şi băuturi alcoolice fiindcă se dorește respectarea legii, și se va ajunge până chiar și la închiderea acestora.
„Dacă în anul 2015-2016 vrem să suținem colegii să nu aibă probleme privind comportamentul, și mă refer aici la băutură, droguri, ce se întâmplă din păcate și în județul nostru. Dacă patrula de jandarmi cu cea de poliție vor prinde un tânăr la masă cu berea în față, și vom aplica legea și vor vedea două exemple că birtul-crâșma aceea este închisă, vă asigur eu că v-ați făcut treaba pentru tot anul. Și aștept în acest sens o adresă de la dumneavoastră. Noi prin instituțiile abilitate dispunem de închiderea unității de administrație publică, dacă se servește băutură și țigări la tinerii sub 18 ani, pentru că trebuie să fim și noi ca cei din Occident, unde legea este respectată. Noi nu ducem lipsă de legi și noi avem legi ca și ei, problema este diferența de comportament cu privire la respectarea legii. În acest sens vă cer acest lucru și sper să avem și rezultate.Și o ultimă intervenție, ați spus foarte bine includerea la unități de învățământ cu grad ridicat de risc. Să le țineți sub urmărire și lucrurile se vor ține sub control”, a precizat prefectul Ioan Ţintean.
Prezent la şedinţa cu primarii, comandantul IPJ Bistriţa-Năsăud, chestorul de poliţie Marius Linul, a precizat că IPJ va desemna câte un polițist reponsabil pentru fiecare școală, polițiștii și jandarmii vor fi prezenți în stradă pentru afluirea și defluirea elevilor la și de la cursuri.
„În ceea ce privește comunicarea între reprezentanții IPJ BN și aici discutăm de reprezentanții de la nivel local , prin care înțelegem în primul rând șefii posturilor de poliție comunale, colegii noștrii șefi de posturi de poliție rurale, orășenești sau municipale, care în activitățile pe care le-am desfășurat pe parcursul anului 2015, le-am solicitat tuturor să crească numărul de activități, de cooperare și schimb de informații, cu administrația locală, în scopul creșterii eficienței activitățiilor pe care le desfășoară conform atribuțiilor legale pe care le are Poliție”, a adăugat cmd. IPJ BN, Marius Linul.
Prefectul Ioan Ţintean a cerut toate aceste lucruri în cadrul unei şedinţe la care au participat toţi primarii din judeţul Bistriţa-Năsăud convocată la sediul Palatului Administrativ.
Pentru cei care nu știu, avem și legi care spun clar ce riscă un comerciant pentru astfel de fapte.
„Sancțiunile sunt prevăzute de legea 61/1991 și cuantumul este cuprins între 100 și 500 de lei. Legea se referă la consumul, desfacearea și comercializarea de băuturi alcoolice pe aleile de acces, pe totuarele din jurul școlilor, instituțiilor de învățământ în principiu“, a declarat Ionuț Văduva, șef serviciu activitate comercială din cadrul Poliției Locale Constanța.
La țigări amenzile mai cresc.
„În cazul în care agenții economici sunt depisați vânzând astfel de produse vor fi sancționați de către polițiști cu o amendă între 600 și 1000 de lei“, a declarat Carmen Șerbănescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Dacă agenții economici sunt prinși din nou pe picior greșit, ei riscă să vadă lacătul pus pe ușa magazinului. Asta în contextul în care statul are nu una, ci trei autorități abilitate să intervină în astfel de cazuri: Ministerul Sănătății, Poliția și Protecția Consumatorului. Așa că, în cazul în care sunteți martorul unei astfel de fapte, puteți face sesizări.
Amenzile frecvente și usturătoare i-ar putea trezi pe comercianți. În plus, doar astfel ar putea scădea semnificativ numărul cazurilor în care minorii ajung la spital. Un exemplu pozitiv la acest capitol vine din țări precum Suedia sau alte state membre ale Uniunii Europene, unde vânzătorii le solicită cumpărătorilor să le arate cartea de identitate pentru a demonstra ca sunt majori.