Cutia pandorei a fost deschisă la Bistrița, unde, o polițistă care a aplicat o amendă în pandemie a fost pusă să plătească, din buzunarul propriu, cheltuielile de judecată (peste 1.000 de lei), într-un proces pierdut de IPJ BN. Asta după ce firma căreia i-a aplicat sancțiunea a acționat IPJ BN în instanță și a câștigat procesul.
Situația cel puțin ciudată, în condițiile în care polițiștilor li s-a cerut insistent să aplice sancțiuni celor care nu respectau restricțiile impuse de pandemia de Covid-19, a fost făcută publică chiar de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), căruia s-a adresat polițista pățită.
Potrivit Sindicatului, o polițistă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean a fost obligată să plătească din buzunarul său contravaloarea cheltuielilor de judecată, într-un proces pierdut de instituție.
Este vorba despre un proces, în care o societate comercială contesta o amendă primită în pandemie. Mai exact, la final de 2020, polițista l-a amendat pe patronul unei terase pentru că funcționa după ora 22:00, încălcând astfel prevederile legii 55/2020.
„Pe fondul măsurilor legislative luate, atunci, în viteză, al campaniilor de presă agresive, al dispozițiilor prezidențiale televizate, repetate la 2-3 zile, al indicațiilor prețioase primite, vreme îndelungată, seară de seară, prin mass-media, de la mai-marii MAI, precum și al presiunii psihologice instituite de către șefii ierarhici asupra polițiștilor, o colegă mai puțin experimentată a aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei terase care funcționa după ora 22:00. Instanța de judecată a anulat procesul verbal și a obligat IPJ la plata a peste 1.000 de lei, cheltuieli de judecată. Comisia de cercetare administrativă a IPJ i-a imputat agentei de poliție suma respectivă, care reprezintă mai mult de jumătate din salariul ei de funcție pe o lună, fapt pentru care colega noastră s-a adresat sindicatului pentru asistență juridică (apărare)”, prezenta situația SNPPC, într-o informare de presă.
SNPPC: Șefii IPJ BN spun că polițista nu trebuia să aplice sancțiunea!
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual mai punctează că tocmai cei care au insistat să se aplice sancțiuni nu au suportat niciun fel de consecințe.
Președintele SNPPC, Vasile Zelca, citat de național.ro, susține că toate actele normative din pandemie s-au făcut pe genunchi, astfel că se emiteau ordonanțe cu aplicabilitate de a doua zi, ușor de contestat în instanță.
„Așa se întâmplă când ai niște șefi obedienți, politruci, de doi lei, care cer tot timpul să dai amenzi, ca să vadă lumea ce mare scofală a făcut Guvernul cu interdicțiile pe care le-a dat. Instituția nu trebuie să se mai grăbească să se ploconească în fața politicului. Aproape toate ordonanțele pe care le-a dat Guvernul pe Legea 55/2020 au fost declarate neconstituționale. În urmă cu vreo trei săptămâni, Camera Deputaților a legiferat anularea tuturor sancțiunilor date la frontieră celor care nu și-au declarat domiciliile unde își vor petrece izolarea sau carantinarea. Acum vedem că instituțiile MAI nu-și asumă niște responsabilități. Șefii de la IPJ Bistrița-Năsăud spun că polițista nu trebuia să aplice sancțiunea, dar, când a aplicat-o s-au lăudat cu ea la București. Obligația șefilor este să facă instructajul polițiștilor, să-i îndrume, să-i coordoneze și să-i controleze”, a precizat Vasile Zelca.
IPJ BN: Agentului i s-a imputat suma, din motive de neglijență
După comunicatul SNPPC, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a reacționat și a confirmat faptul că agentului constatator i s-a imputat suma de 1.000 de lei, în urma unei sancțiuni date în 1 noiembrie 2020 și a procesului care a urmat. Se pare că cei care aveau dreptul să aplice sancțiunea localului pentru că funcționa după ora 22:00 erau cei de la ITM și nu Poliția Română.
„La data de 01 noiembrie 2020, în cadrul acțiunilor preventive desfășurate în contextul pandemiei de Covid-19, un polițist din cadrul Poliției Municipiului Bistrița a constatat și aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei societăți comerciale, pentru nerespectarea art.65, lit.(q), din Legea 55/2020 (nerespectarea de către operatorii economici a condițiilor stabilite, referitoare la desfășurarea activității). Administratorul societății comerciale a contestat sancțiunea aplicată, iar instanța de judecată a dispus anularea procesului verbal de contravenție încheiat, pe motivul necompetenței agentului constatator, întrucât, competența de constatare și sancționare a faptei revenea, conform art. 67 alin 2 lit. (a) din Legea 55/2020 inspectorilor de muncă și nu Poliției Române. Totodată, instanța a dispus achitarea de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a sumei de 1.020 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, explică IPJ BN, într-o informare de presă.
Agenta a fost băgată în Comisia de Cercetare Administrativă din cadrul IPJ BN, care a „analizat” situația. Comisia a decis ca polițistei să i se impute, în vederea recuperării suma de 1.020 de lei „din motive de neglijență, întrucât avea obligația legală de a-și cunoaște/verifica competența”.
Inspectoratul de Poliție mai spune că polițiștii erau informați despre prevederile Legii nr. 55/2020 periodic:
„Precizăm faptul că prevederile Legii Nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și a celorlalte acte normative incidente în domeniu au fost aduse la cunoștința tuturor polițiștilor, periodic, în cadrul ședințelor de pregătire profesională, precum și la debutul acțiunilor preventive desfășurate. Totodată, agentului constatator i s-a adus la cunoștință faptul că poate contesta decizia de imputare, în termen de 30 zile de la comunicarea acesteia”, completează Inspectoratul de Poliție Județean, în informarea de presă.
Ce prevede Legea 55/2020
Legea 55/2020 are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritatea fizică și la ocrotirea sănătății inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.
Aceasta vizează mai multe sectoare și zone de activitate. Astfel, printre măsurile „pentru diminuarea impactului riscului” s-au numărat – restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni concerte, interzicerea ieșirii din zonele stabilite în intervale orare stabilite.
Reguli destul de serioase au avut de respectat și localurile, care au fost o perioadă închise de tot, apoi au putut primi clienți doar pe terase și cu măști sau dovada vaccinării. Li s-a impus inclusiv orarul de funcționare: acestea trebuiau să fie închise pe timp de noapte.
Nerespectarea orarului de funcționare i-a și adus sancțiunea proprietarului de terasă, care și-a făcut dreptate în instanță, deschizând astfel o cutie a pandorei, un precedent. SNPPC crede că tocmai acest precedent va „încuraja” și alte inspectorate din țară să acționeze la fel și să le ceară agenților să plătească cheltuielile de judecată în procesele pe Legea 55/2020 pierdute.
Andreea Moldovan
A dat amendă deși știa că era nelegală .Ar trebui data afară împreună cu polițiștii de la rutieră care dau amenzi ,,exces de zel ,,sa arate ,,cine-i safu,, până în instanță .Apoi dați afară cei de la judiciar care prin denaturarea adevărului propun clasări de dosare .
Sa fie dată afară din sistem împreună cu șefii .