La începutul săptămânii trecute, angajații din sistemul medical și de asistență socială declanșau greva generală în spitalele din întreaga țară. Greva a fost suspendată a doua zi, marți, după ce comisiile de buget și muncă din Camera Deputaților au ajuns la un acord cu privire la modificarea prevederilor OUG 20 în conformitate cu solicitările sindicale.

 

Revendicările membrilor de sindicat din Federația SANITAS, care au pus presiune pe Guvern dar și pe Comisiile de specialitate din Camera Deputaților, se referă la aplicarea măsurilor salariale introduse pentru medici, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.20, și pentru personalul TESA din sistemul medical. O altă revendicare privește eliminarea diferențelor dintre salarizarea celor din spitalele clinice și cele neclinice.

 

Sindicatele vor eliminarea anomaliilor din sistemul de salarizare

Una dintre cele mai importante revendicări ale sindicaliștilor de la SANITAS se referă la extinderea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate.

„Noi solicităm încheierea unui contract colectiv de muncă cu Ministerul Sănătății care să fie valabil pentru toate unitățile sanitare din țară”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Viorel Vițelariu, președintele Sindicatului județean SANITAS Bistrița-Năsăud.

„În același timp vrem corectarea discriminărilor și inechităților salariale produse de OUG 20 și 43, care a vrut să corecteze pe prima, dar a omis anumite categorii de personal. De asemenea introducerea în OUG a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv asistența socială din unitățile medico-sociale, personalul TESA, DSP și creșe. Mai vrem calcularea drepturilor și a sporurilor salariale la salariul de bază actual, conform  ultimului act normativ”, a mai precizat el.

Conform explicațiilor liderului de sindicat bistriţean, la medici, în acest moment, sporurile se calculează la salariul prezent, în timp ce la asistenții medicali și la personalul TESA aceleași sporuri se calculează la nivelul salariului din 2009.

„Este o mare anomalie. Pentru o gardă de noapte un medic primește câteva sute de lei, în timp ce un asistent medical este retribuit cu doar câteva zeci de lei”, spune Viorel Vițelariu.

”Dorim în plus și o reașezare a valorilor salariale pentru unitățile clinice și neclinice. Adică unități din Beclean și Năsăud, spre exemplu, care sunt spitale orășenești au finanțare mult mai redusă decât spitalul din Bistrița, ceea ce vrem să fie corectat. Vrem de asemenea promovarea unei legi specifice pentru sectorul sanitar și de asistență socială pornind de la principiile și coeficienții Legii 284. Noi suntem plătiți de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Adică suntem bugetari când e vorba să se ia ceva, și nu suntem bugetari când e vorba să primim ceva în plus”, spune liderul de sindicat.

Acțiunea celor de la SANITAS vine și în favoarea unui alt sector bugetar. Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ, Emil Mocian, consideră că aceleași inechități din sistemul sanitar se înregistrează și în învățământ. Printre beneficiarii majorărilor salariale se numără și personalul didactic auxiliar și nedidactic din unitățile școlare.

Ioan Oltean: Cardul naţional de sănătate, un nou instrument de umilire a cetăţeanului român, marca guvernării Ponta

Politicienii din Bistrița-Năsăud susțin revendicările sindicale!

Greva generală declanșată luni la nivelul întregi țări nu a rămas fără rezultat. Imediat, printr-o mobilizare „exemplară”, Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au votat aproape în integralitate tot ceea ce au cerut sindicaliștii. Votul parlamentar a dus la suspendarea grevei, dar a nemulțumit profund Guvernul. Reacția primului ministru a venit chiar a doua zi, premierul Dacian Cioloș arătându-se nemulțumit de faptul că Parlamentul votează diferite beneficii sociale fără un minim calcul de impact bugetar.

Punctul de vedere al guvernanților nu este împărtășit de sindicaliști, dar nici de către politicieni.

Conform calculelor sindicale, toate creșterile veniturilor după modificarea textului actului normativ se vor încadra într-o medie de circa 15 procente, majorare care se poate acoperi din creșterea economică recunoscută pentru acest an și prognozată pe anul viitor.

Dacă poziția sindicaliștilor și a parlamentarilor PSD era una previzibilă, surprinzătoare este de această dată opinia deputaților liberali, cel puțin din județul Bistrița-Năsăud, care se declară susținători ai revendicărilor sindicale.

 

Surprinzător, și liberalii votează „pentru”

În opinia deputatului liberal Ioan Oltean, patru domenii fundamentale în țara asta au fost neglijate deși fiecare guvern, inclusiv cel din care a făcut parte, au spus că sunt priorități. E vorba de învățământ, sănătate, agricultură și infrastructură.

„Mă opresc la două, învățământ și sănătate. Niciun Guvern nu a trecut de la constatarea priorității la materializarea ei. Domeniul sanitar a fost neglijat totalmente. E o lipsă de cadre cum nu a fost niciodată și toate astea se datorează unei injuste plăți a muncii acestor oameni. Nimeni nu poate spune că nu este necesară majorarea salarială a cadrelor sanitare și a celor didactice”, spune Ioan Oltean.

Cu privire la acuzațiile că momentul ales nu este tocmai lipsit de o încărcătură electorală, majorările salariale fiind încadrate la categoria „pomeni electorale”, deputatul susține că aceste măsuri trebuie susținute, și că personal va vota în favoarea acestora.

„Trist este că niciodată nu au fost bani pentru domeniile acestea. Și acum Guvernul spune că nu sunt bani. Dar când vor fi atunci bani? Chiar dacă e în pragul alegerilor, cred că majorarea salariilor trebuie făcută. Cadrele medicale trebuie ținute în țară. Susțin majorarea salariilor, și voi vota pentru aceasta. Chiar dacă se va interpreta că este o măsură populistă sau electorală. Este regretabil că cei care susțin acum nu au făcut-o când au fost la guvernare. Momentul nu se mai poate amâna”, a declarat deputatul Ioan Oltean.

Nici deputatul Stelian Dolha nu este împotriva acestor măsuri. El spune că va avea loc o întâlnire luni, în grupul parlamentar al PNL, la care se va decide cu privire la vot. Personal susține majorările, dar spune că este nevoie totuși de o anumită prudență și de niște calcule bine fundamentate.

„Susțin punctul de vedere al sindicatelor, dar nu pot să nu fiu atent în ceea ce privește bugetul. Cred că trebuie să fim raționali și să vedem cât se poate ajusta și abia apoi trecut la fapte. Nu e bine să fim populiști în perioade campanie electorală. Dar e clar că trebuie să facem ceva. Grevele sunt de cele mai multe ori motivate. Punctul meu de vedere este în favoarea revendicărilor sindicaliștilor. Eu personal susțin aceste majorări, dar e păcat că ele nu au venit mai repede”, spune deputatul Dolha.

viorel-vitelariu

Social-democrații vorbesc aceeași limbă cu sindicaliștii

Poziția PSD era oarecum previzibilă în favoarea sindicaliștilor. De altfel e deja cunoscut că în perioade de efervescență electorală poziția sindicatelor a fost mai mereu la unison cu aceea a social-democraților. Acum este la fel, în sensul că PSD susține fără rezerve revendicările SANITAS:

„Măsurile sunt cu aplicabilitate din 2017. Ordonanța 20, în forma ei inițială, crea o și mai mare discrepanță în sectorul bugetar, pentru că la numite categorii sporurile se calculau la salariile din 2016, iar la alte categorii sporurile se calculau la salariile din 2009. Pur și simplu am rezolvat această problemă de inechitate. Mi se pare ciudat ca un premier și niște miniștri care promit dublarea salariilor să se opună acum unei măriri salariale cu 15%. PSD își asumă această inițiativă. Din moment ce vorbim de România cu o creștere economică acum și cu 13 miliarde de lei în plus la buget anul viitor, vom avea sursă de finanțare. Cu privire la reducerea investițiilor eu nu mă pot aștepta de la un Guvern ca acesta să spună altceva. De un an de zile ei nu au găsit niciodată bani în plus pentru nicio categorie socială, în timp ce investițiile făcute sunt ca și inexistente”, a precizat pentru Gazeta de Bistrița, deputatul PSD, Daniel Suciu.

 

După vot, se așteaptă un candidat la… premiul Nobel

Chiar în timp ce premierul Dacian Cioloș vorbea marți despre faptul că, cu aceste decizii, legea salarizării bugetare nu va avea finanțare și nu se rezolvă problema de bază, iar ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, aprecia că ”cine va face deficitul va merita un Nobel”, parlamentarii au continuat lista sporurilor. Săptămâna trecută, două zile la rând, deputații din comisiile de muncă și buget ale Camerei Deputaților au votat mai multe amendamente. La începutul acestei săptămâni ordonanța va intra, sub noua formă, în plen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.