Adrian Lucian Ungur, un controversat om de afaceri şi politician din Bistriţa, a devenit celebru după o reglare de conturi în PP DD Bistriţa, când a interpretat un anumit “rol”, într-un film după un scenariu elaborat şi produs de către “Studioul” DNA Cluj. Deşi Ungur, şi-a jucat cu strălucire rolul de “prăduitor” după indicaţiile regizorale ale procurorului Ioan Irimie, candidat la timpul respectiv la şefia Ministerului Public, producţia rezultată a fost un fâs răsunător.

 

Poate şi datorită acestui caz, nici procurorul Irimie nu a ajuns şeful procurorilor din România şi nici Ungur deputat parlamentul României. Evident că nu din vina lui Ungur care şi-a jucat la perfecţie rolul, filmul a fost a fost un “fâs” de proporţii, demn de Zmeura de Aur, opusul Premiilor Oscar, care îi premiază pe cei mai slabi actori, scenarişti, compozitori, regizori, şi filme. Premiul are forma unei zmeure, fixatǎ pe un suport de plastic – valoarea aproximativǎ este de 4.89 $.

Timpul a trecut, iar în prezent faimosul Adrian Lucian Ungur a devenit mare lider interimar al PMP Bistriţa, în locul venerabilului Zorin Diaconescu, un intelectual pur-sânge, dar în acelaşi timp un naiv şi un visător, care habar nu a avut în ce “cloacă” s-a băgat. Poate termenul de “prăduitor” este prea tare şi ar trebui să folosim termenul de “denunţător”, în limbajul juridic actual. Dar în fond cele două cuvinte, “prăduitor” şi “denunţător” exprimă acelaşi lucru, a denunţa, a turna, a “sifona”, a “prădui” pe cineva. A “prădui”, a “sifona” se foloseşte mai mult în limbajul celor aflaţi în spatele gratiilor. Iulius Caesar despre acest gen de persoane folosea celebra maximă „Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”.

 

Eşecuri peste eşecuri

Lucian Adrian Ungur a devenit cunoscut opiniei publice, datorita postului TV Bistriţa al Mihaielei Brătfălean, unde a pozat în mare om de afaceri, Mecena local, realizator de emisiuni TV etc.

A fost candidat la funcţia de primar al Bistriţei, apoi la cea de deputat, toate pierdute cu succes, dar şi cu scandal. Ulterior a decis să se reorienteze după “eşecurile” răsunătoare din politică. S-a retras cumva din viaţa publică, având ceva probleme cu Fiscul care i-a pus sechestru pe mai multe bunuri şi a scos la licitaţie mai multe apartamente. S-a judecat cu Penitenciarul Bistriţa, care l-a acţionat în instanţă pentru că nu a plătit deţinuţii care au lucrat pentru una din firmele lui. Procesul a demarat la începutul anului 2010, Penitenciarul Bistriţa având de recuperat 77.296 de lei de la firma Casa de Vis SRL, al cărei administrator este Lucian Adrian Ungur.

După mai bine de doi ani de judecată, instanţa a decis să dea câştig de cauză Penitenciarului Bistriţa, Ungur fiind obligat să plătească datoriile pentru munca depusă de puşcăriaşi. Datoria era la timpul respectiv de 77.296 de lei. Este absolvent al Liceului Forestier din Bistriţa şi în paralel a unei Şcoala de meserii, al Facultăţii de Drept la Universitatea Ecologică Bucureşti, cu diplomă de licenţă. În 1998 s-a lansat şi în afaceri, când a deschis primul magazin Casa de Vis, în 2005 a intrat pe piaţa construcţiilor, iar în 2006 a înfiinţat Fundaţia “Mirela şi Lucian Ungur” care are scop caritabil. El a susţinut examenul de intrare în profesia de avocat, însă a eşuat şi aici. La proba scrisă, a luat nota 2,86 şi a fost respins.

La alegerile din 2012, Lucian Adrian Ungur a candidat din partea PP-DD la funcţia de primar al mun. Bistriţa, fiind votat de 4.617 persoane dar şi la un fotoliu de consilier local pe care l-a şi câştigat în prima fază, dar, în urma unor manevre de partid, extrem de dubioase şi niciodată lămurite i s-a retras sprijinul politic. Dar omul nu s-a lăsat, a candidat şi la deputăţie în Colegiul 1 Bistriţa, fiind votat de2.805 persoane. Evident că pierdut şi aici. De acest episod este legat rolul pe care l-a jucat în postura de “prăduitor”, sau în limbaj mai academic “denunţător”, în filmul produs de “studioul” DNA Cluj. Sigur, presa la momentul respectiv a redat pe episoade “rolul” jucat de Ungur, dar nimeni nu şi-a pus întrebarea din ce motive a ajuns să fie distribuit în acest “rol” şi de ce a acceptat?

 

În rol de denunţător

Din practica judiciară, nimeni nu devine denunţător de bună voie. De regulă un om ajuns în aceasta situaţie este supus la diferite presiuni, când îi sunt puse în faţă două alternative, ori cooperezi şi va fi bine, sau daca nu… i se arată “pisica”. Ungur a acceptat “rolul” în care urma să fie distribuit şi a acţionat ca atare, la indicaţiile “regizorului”, procurorul Ioan Irimie. Oficial, din ce s-a scris la timpul respectiv, Ungur l-a denunţat (“prăduit”) la DNA pe Octavian Seciu, liderul de atunci al formaţiunii lui DD din Bistriţa-Năsăud, pe motiv că i-ar fi cerut mită pentru a-şi putea depune candidatura pentru Colegiul 1 Bistriţa, la Camera Deputaţilor.

 

Seciu, „pretenul” lui Ungur

Redăm mai jos un fragment dintr-o interceptare făcută de procurori, se pare cu tehnica ambientală montată pe Ungur în care acesta discuta cu Octavian Seciu despre suma de 75.000 de euro pe care Ungur era de acord să o plătească pentru a fi reprimit în partid şi a candida la parlament. Din conţinutul acesteia, Lucian Adrian Ungur părea interesat ca povestea să nu ajungă la urechile presei.

Din această sumă, procurorii arătau că 35.000 euro reprezentau mită pentru ca Ungur să fie reprimit în partid după ce PP-DD i-a retras sprijinul politic. Procurorul Ioan Irimie susţine în cererea de arestare preventivă că Octavian Seciu este vinovat de “corupţie politică”.

 

Seciu: Eu nu ştiu ce-o fost, eu nu ştiu ce-o fost, habar n-am ce-o fost. Dar în orice caz şi io vreau o garanţie, nu pot să aşa şi ei vor o garanţie.

Ungur: Tavi, garanţia în felul următor: îmi aduci aia, decizia de revocare, ţi-am dat 35.000, îmi aduci de la circumscripţia electorală că m-ai înscris ca şi deputat 40.000, nu stau, nu dau â…

Seciu: Dar te înscrii tu.

Seciu: Vii cu mine la Bucureşti.

Ungur: Îţi dau ţie şi îi duci.

Seciu: Dă-mi mie

Ungur: Deci tu ai veni mâine dimineaţă cu aia, nu trebuie să-mi dai nimic. Mi-o areţi în faţă, asta îi, ţi-am dat banii, tu îmi dai actul şi am plecat. Dar nu vrei să ştii discuţia, ştii de ce, pentru că, să-ţi spun o chestie. Tu erai prieten cu Avram, tu eşti pretenul meu de ani de zile, dar nu vreau să iasă în presă vreun rahat să mă fac de cacauă. De aia mă feresc…

 

Într-o altă stenogramă cei doi protagonişti au următorul dialog.

Seciu: Am rezolvat o chestie mult mai tare decât aia, mânca-ţi-aş!

Ungur: Bun, şi cum îţi dau 40 ? Sau să-ţi dau toţi ?

Seciu: Păi mă, cum a fost ?

Ungur: Păi o fost aşa, o fost 35.000 pentru consilier şi 40 pentru deputat

Seciu: Păi şi cum o fost, 70 ….

Ungur: 75.000.

Seciu: 30,35.

Ungur: 35.000.

Seciu: Da şi 40 pentru … Şi am zis că-i facem pe paşi aia cu consilierii, am zis că….

Ungur: Şi cum să, şi cum să procedez?

Seciu: Pe paşi, acuma îl schimb pe acesta şi-l pun pe următorul pe listă.

 

Poliţiştii, „confundaţi” de Seciu cu hoţii

În referatul înaintat instanţei, procurorul Irimie povesteşte scena flagrantului, adică momentul despre care susţine că liderul PP DD a primit 6.000 de euro de la Lucian Adrian Ungur. Potrivit procurorului, pe 30 octombrie, la ora 23:00, după ce listele cu candidaţi au fost depuse la Biroul Electoral Judeţean, Octavian Seciu, care era preşedinte interimar al partidului, s-a întâlnit cu Ungur “într-un cartier al municipiului Bistriţa, un loc întunecos, cum susţine inculpatul, ferit de privirile indiscrete ale altor persoane”.

Cei doi au parcat maşinile în paralel. Seciu şi Ungur au deschis geamurile maşinilor. Procurorii susţin că fostul lider al PP DD i-a spus omului de afaceri să îi înmâneze banii. Procurorul Irimie afirmă că din înregistrarea video a flagrantului reiese că Seciu i-a indicat omului de afaceri bistriţean să îi arunce banii pe geamul maşinii. ” Aruncă-i!”, i-ar fi spus Seciu denunţătorului său, care s-a conformat şi i-ar fi aruncat pe geamul maşinii un plic cu 6.000 euro marcaţi în prealabil de procurorii DNA.

După primirea banilor Seciu a fugit de la locul de întâlnire în momentul în care poliţiştii şi procurorul de caz au încercat să îl reţină.

Seciu povesteşte că s-a speriat crezând că poliţiştii erau de fapt hoţi care doreau să-l jefuiască.

 

SECIU: S-a-ntâmplat ceva foarte, foarte urât.

NEAGU: Ia, spuneţi.

SECIU: Domnu’ UNGUR m-a chemat la o discuţie să ne întâlnim, să… nu ştiu ce, să vorbim şi… el tot spunea de ceva bani, de ceva… nebunii. Eu n-am zis nimica. I-am şi zis, da ce tot vorbeşti de bani? Zi ce-o mai zis ăştia, care-i efectu’ politic care…?” Şi zice, “hai să mergem încoace. Hai să mergem încoace… hai să…” S-a ridicat din maşina lui şi a venit la maşina mea şi mi-a aruncat în maşină ceva, sau nu ştiu ce s-o-ntâmplat şi în spate o venit nişte hoţi, nişte bandiţi şi am fugit de acolo şi acuma sunt în fugă prin oraş.

NEAGU: V-am zis cu domnu’ UNGUR. Of! Am înţeles. Haideţi că vă sun într-o secundă.

SECIU: Da…

SECIU: Şi acuma m-a sunat procuroru’ IRIMIA… Am fost cu el într-o… Am fost… Am pus maşina mea paralelă cu maşina lui am deschis geamu’ şi el mi-a aruncat pe geam o chestie. Nici nu ştiu dacă mi-a aruncat-o, că eu nu mai am în maşină. Şi în momentu ăla au venit şapte-opt vlăjgani spre maşina să bata cu maşina în maşina mea, eu m-am speriat, am dat cu spatele şi am fugit de acolo.

În motivarea instanţei se precizează că procurorul Irimia l-a sunat pe Seciu, dar acesta nu l-a crezut că este procuror.

“Procurorul Irimie? Eu nu cred… deci eu în seara asta am fost atacat, am fost atacat de şapte indivizi. Deci eu nu cred că sunteţi cine sunteţi. Eu nu mă joc cu nimeni, eu o să dau telefon la Poliţie. Confirmaţi-mi că domnul U trăieşte, e în viaţă”, se arată în motivarea instanţei.

Seciu a fost reţinut abia la trei ore după presupusul flagrant când a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie. Potrivit referatului, Seciu a plecat din Bistriţa şi a ajuns în Vatra Dornei unde a fost prins de poliţie. Anchetatorii au decis să îl şi percheziţioneze pe Seciu. Căutau banii flagrantului. Deziluzie totală. Seciu nu avea asupra lui cei 6.000 euro pe care i-ar fi primit de la omului de afaceri Lucian Adrian Ungur. Procurorii au găsit asupra lui doar 2.000 euro şi de 6.200 lei. Procurorul de caz spune în referat că este convins ca acea sumă de bani nu a fost distrusă de către inculpat, ci a fost ascunsă de acesta.

Pe scurt acesta este personajul care a fost uns şef interimar la PMP Bistriţa şi publica cu o nedisimulată mândrie fotografii alături de Elena Udrea şi Eba.

procurorul irimie octavian seciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.