Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita al judetului Bistrita-Nasaud organizeaza, periodic, exercitii de alarmare publica de amploare în municipiu. De fiecare data, cetatenii din zona sau care sunt pur si simplu în trecere intra în panica, neîntelegând ce se întâmpla. Ce e cu atâtea autospeciale, iar fumul nu îl vad niciunde? Cei care au rabdare, stau si se uita de parca în mijlocul drumului ar rula un film strain. Se linistesc, însa, la scurt timp când afla ca de fapt este doar o simulare si nicidecum un incendiu propriu zis.

De cele mai multe ori când au loc astfel de simulari si pompierii opresc în trafic, nervii soferilor sunt întinsi la maxim, mai ales a celor care sunt grabiti sa ajunga urgent într-un loc sau altul. Un taximetrist ne-a declarat ca exercitiile de alarmare publica mai mult încurca circulatia, deoarece persoanele implicate nu reusesc sa se încadreze în timpii prevazuti.

Ne luptam cu focul care… nu este

De parca ar fi ceva real! La aceste activitati iau parte toate fortele specializate: politisti, jandarmi, pompieri si forte auxiliare. Având în vedere ca, de obicei, simularile se fac acolo unde cladirile sunt de interes major, pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita, prefera aceste interventii pentru a verifica securitatea bunurilor si a angajatilor din institutie. Pentru ca aceste simulari sa aiba loc, cel care are ultimul cuvânt de spus este directorul general al institutiei vizate. De obicei, lucrurile la astfel de exercitii decurg foarte bine, sefii sunt multumiti de interventie, însa ar fi interesant sa vedem în caz real – Doamne fereste! – cum ar reactiona „multumitii”. Totusi exercitiile par interesante, deoarece bietii pompieri au de „tras” mai ceva ca în cazul unui incendiu real, chiar daca desfac toate sculele din autospeciale si trag de furtun. Numai ca, la final ajung, sa spele un geam, o usa sau chiar uda un copac. Nu de alta, dar sa iasa simularea ca la carte!

Totul e OK când e joaca.

Cu ocazia unor astfel de simulari, pompierii calca acceleratia, pornesc girofarurile si ajung la „locul faptei” în cel mai scurt timp, asa cum recent s-a întâmplat cu ocazia unui exercitiu de alarmare la Trezoreria municipiului Bistrita, unde detasamentul a ajuns uimitor de repede, în mai putin de trei minute de la apel.

Extraordinar…dar daca stam putin si judecam, în trei minute de abia daca angajatii au reusit sa se echipeze si sa porneasca autospecialele, dar e bine când anumiti directori sunt încântatii si se declara „absolut multumiti si un astfel de timp le face cinste pompierilor – aparatorii situatiilor de urgenta”.

Tam – tam mai mare decât e cazul

În cadrul procesului de pregatire profesionala a subofiterilor încadrati în subunitatile operative, la semnalele de simulare se deplaseaza la fata locului cu doua autospeciale de mare capacitate, o autospeciala de capacitate medie, o autoscara mecanica si o masina pentru descarcerare. La locul interventiei, chiar daca masinile sunt parcate aiurea si accesul e greu, totusi pompierii se descurca, realizeaza dispozitive de interventie astfel încât sa poata înconjura locul producerii unui eventual incendiu. Garda de interventie din cadrul ISU BN prin aceasta simulare verifica evacuarea personalului din cladirea administrativa si realizarea primei interventii de catre personalul propriu. Aceste aplicatii se fac, de fapt, pentru instruirea personalului care lucreaza în institutiile publice. Doar ca, în tot acest interval, personalul se odihneste bine mersi si asta în timpul programului de lucru, multumindu-se sa priveasca la interventia pompierilor, ca la circ.

Astfel de aplicatii, se pare ca sunt prevazute în programul pregatirii efectivelor si se fac pentru cunoasterea obiectivelor în caz de interventie reala si modul de interventie. Aplicatiile se fac de când s-a înfiintat detasamentul de pompieri, sustin reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de urgenta Bistrita al Judetului Bistrita Nasaud. Cu toate acestea, de astfel de aplicatii, pâna prin anii 2005, nu a auzit nimeni – probabil ca cei de la ISU au considerat ca nu au nevoie de mediatizare decât numai dupa reorganizarea acestui serviciu.

Costuri – din banii cui?

Ca orice alta activitate, si aceste aplicatii tactice produc costuri. Acestea sunt prevazute de la începutul anului si nu sunt costuri suplimentare – explica reprezentantii ISU BN. Bistritenii mai cârcotasi din fire, nemultumiti de aceste „jocuri” se întreaba cum de la aplicatii ajung cinci autospeciale, iar la cazurile reale ajung doar doua masini de interventie si dupa ceva vreme mai ajunge o masina… daca ajunge. Purtatorul de cuvânt al ISU BN, locotenent colonel Ioan Rusu explica faptul ca, în functie de anuntul preluat de la cetateni se stabileste si tehnica necesara care sa participe la interventie. Daca e vorba de o societate mai mare, se pleaca cu toata tehnica, însa daca e vorba de una mai mica si pericolul de extindere a focarului este mai mic, drept urmare fortele desfasurate sunt mai mici.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.