Fenomenul de poluare accidentală pe cursul de apă pârâul Valea Băilor a încetat, a anunțat, luni, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. Autoritățile au luat măsuri pentru care astfel de incidente să nu se mai repete.
Poluarea accidentală, care a avut loc pe 17 octombrie, așa cum Gazeta de Bistrița a scris AICI, a fost cauzată de o vană de la stația de epurare a minei.
Reprezentanții Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, împreună cu cei ai Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud și APM Bistrița-Năsăud au fost la fața locului pentru a gestiona acest eveniment și prelevare de probe.
„Conform analizei de la fața locului, s-au identificat faptul că pe cursurile de apă Someșul Mare și Valea Boilor era prezentă o colorație portocalie a apei pe râul Someșul Mare și până în localitatea Maieru și portocalie pe pârâul Valea Băilor și depuneri de nămol de aceeași culoare pe pietre și maluri.
Aceste colorații au fost produse de o deversare accidentală de ape uzate amestecate cu nămol, urmare a unor avarii produse la conducta și vana de golire aferente decantorului radial, precum și la conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial„, a precizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Pe amplasament s-a verificat căminul aferent bazinului de reacție unde unde este amplasată conducta și vana defectă, precum și conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial care prezentau fisuri și degradări ca urmare a coroziunii.
„În momentul efectuării controlului, erau în derulare lucrările necesare pentru remedierea defecțiunilor intervenite, apele de mină fiind evacuate direct în cursul de apă prin conducta de by-pass. Au fost prelevate probe din mai multe puncte pentru determinarea metalelor.
Pentru a remedia avariile și a reporni stația, vor fi înlocuite conductele pentru golirea bazinului decantor, conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantor, precum și vana de golire„, mai arată sursa citată.
Stația de epurare din Valea Vinului este administrată de SC CARTEL BAU SA, astfel că aceasta va lua măsuri urgente în vederea remedierii avariilor și repunerii în funcțiune a acesteia la parametrii optimi, având termen limită data de 22 octombrie.
„Lucrările de remediere se vor efectua astfel încât să se evite evacuarea de ape uzate și nămol din Stația de epurare în emisar„, a mai precizat Instituția Prefectului.
Responsabilii poluării accidentale au fost sancționați conform prevederilor legale.
Potrivit sursei citate, pe nici unul din cele două cursuri de apă nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.
„Încă din data de 18 octombrie, nu au mai fost înregistrate scurgeri de nămol, aspectul cursurilor de apă revenind la normal. Astfel, fenomenul de poluare a fost declarat încetat la această dată„, a mai precizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Daca-i ” tragi de par ” … toti au comis aceste poluari … ” ACCIDENTAL ” !