Cu ocazia minivacanței de Crăciun, peste 500 de polițiști, 95 de jandarmi și 110 pompieri din Bistrița-Năsăud vor fi la datorie, pentru siguranța cetățenilor din județ.


În perioada 23-27 decembrie, poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigare a criminalităţii economice, acţiuni speciale şi investigaţii criminale, împreună cu poliţiştii din cadrul serviciilor de conducere şi coordonare a misiunilor vor acţiona zilnic şi vor fi alături de cetăţeni în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În medie zilnic, peste 100 de poliţişti vor acţiona pentru apărarea patrimoniului public şi privat, pe raza județului Bistrița-Năsăud, atât în mediul urban, cât și în cel rural. De asemenea, vor fi constituite 250 de patrule de ordine şi siguranţă publică, pedestre şi auto, ce vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale. În această perioadă, polițiștii vor fi prezenți în zonele aglomerate, a marilor magazine, a târgurilor de Crăciun, unde acționează pentru prevenirea furturilor, în special a celor din auto, genți și buzunare.
O atenție deosebită este acordată traficului rutier astfel că, în perioada acestor sărbători, 100 de polițiști de la rutieră vor acționa cu 60 de autospeciale pentru prevenirea accidentelor și monitorizarea traficului rutier. Pe principalele căi de acces spre stațiunile turistice, polițiștii vor acționa preventiv și vor interveni la nevoie.
Pentru combaterea excesului de viteză pe drumurile publice, unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere cu consecințe grave, în cadrul acțiunilor vor fi folosite și autospeciale pe care sunt montate aparate radar. Tot în scop preventiv, vor fi efectuate testări cu aparatele etilotest și Drugtest!

În cadrul acțiunii „FOC DE ARTIFICII”, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase intensifică controalele, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Până în prezent, au fost constatate 14 infracțiuni prevăzute de Legea 126/1995 și au fost indisponibilizate 247 de kg de articole pirotehnice. Din fericire, nu au fost cazuri de accidentări ca urmare a folosirii unor articole pirotehnice.

„Pentru ca sărbătorile să vă găsească în siguranță, alături de cei dragi, polițiștii vă sfătuiesc:

Atunci când mergeți la cumpărături cu autoturismul, chiar și pentru scurt timp, nu lăsați cheile în contact, cu motorul pornit, încuiați-l și nu lăsați bunuri de valoare la vedere!

Aveți grijă de bunurile dumneavoastră, mai ales atunci când vă aflați în locuri aglomerate, iar în magazine, nu vă lăsați geanta în coșul de cumpărături, la vedere, de unde poate fi sustrasă cu ușurință!

Dacă plecați în călătorie, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales, a condiţiilor meteo prognozate pentru zona tranzitată și nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori!

Acordați o atenție deosebită copiilor, anturajului acestora, dar și modului în care își petrec timpul liber! Supravegheați-i cu atenție și explicați-le riscurile la care se expun dacă folosesc materiale pirotehnice.

Polițiștii vor fi la datorie pentru siguranța și sănătatea dumneavoastră și vă urează un Crăciun fericit, alături de cei dragi!”, transmite IPJ Bistrița-Năsăud.


De asemenea, o medie de 95 de jandarmi zilnic vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele care sunt organizate în spațiul public și în zonele aglomerate, pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, iar prin aceste măsuri vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă Crăciunul în condiții de siguranță.            
În această perioadă sunt constituite echipe specializate de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate, pentru a interveni în mod operativ la evenimentele sesizate prin intermediul 112. Totodată, jandarmii vor participa în această perioadă și la misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat, precum şi în patrule independente în mediul urban şi rural.                
Astfel, sunt executate acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional specific anotimpului rece, prin monitorizarea respectării legislaţiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice (petarde, artificii), precum și de prevenire și combatere a tăierii și comercializării ilegale a materialului lemnos și a brazilor de Crăciun. 
De asemenea, jandarmii asigură măsurile de ordine publică la toate activitățile organizate la Târgul de Crăciun.
O atenție deosebită vor acorda și zonelor turistice, ca urmare structurile montane cu efectivele Posturilor Montane Rodna, Piatra Fântânele şi Colibiţa vor executa misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane, (în special în zonele foarte frecventate de turiştii care vor sărbători Crăciunul și Revelionul) şi pe traseele turistice din zona acestora. 

„Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Jandarmeria Bistriţa-Năsăud face următoarele recomandări:
            – dacă participaţi la evenimente publice manifestaţi răbdare, respectaţi indicațiile jandarmilor şi evitaţi implicarea în conflicte de orice natură;
            – în cazul unor probleme întâmpinate în zona montană, solicitați sprijinul jandarmilor montani Rodna, Piatra-Fântânele sau Colibiţa (în funcție de zona în care vă aflați), prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, în ce zonă vă aflați, ce s-a întâmplat și câte persoane au nevoie de ajutor.
Echipați-vă adecvat anotimpului rece, iar înainte de a porni pe un anumit traseu sau în drumeție, informați-vă în legătură cu itinerariul propus și cu prognoza meteo.
Vă dorim tuturor Crăciun Fericit, cu pace și bucurie în suflet!”, transmite IJJ Bistrița-Năsăud.

Totodată, peste 110 de pompieri militari bistrițeni sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

 În acest sens, pompierii bistrițeni pot interveni cu mijloace tehnice, dintre care echipaje de stingere, mașini de descarcerare, ambulanțe SMURD, o unitate de terapie intensivă mobilă, precum şi o de autospecială pentru transport personal şi victime multiple.

 În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, sunt desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, în luna decembrie, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la 67  de obiective din județ, pe timpul cărora au fost constatate aproape 860 deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor.

Pe timpul acestor acțiuni, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de 5.100 lei, precum și 172 avertismente.

„Chiar dacă perioada Crăciunului este aglomerată pentru toată lumea, NU trebuie să neglijăm respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, ISU Bistrița – Năsăud vă recomandă respectarea a trei reguli simple:

  1. Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.
  2. În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului. 
  3. Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

 Pompierii vă urează sărbători liniștite, lipsite de evenimente care să vă pună în pericol viața sau bunurile! Crăciun fericit!”, transmite ISU Bistrița-Năsăud. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.