Meseria de politist este una foarte banoasa, asta daca este sa ne luam dupa declaratiile de avere ale functionarilor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud. Satisfactiile financiare ale politistilor bistriteni cu functii de conducere, care reies din aceste declaratii, sunt evidente, majoritatea detinând suprafete mari de teren, cel putin doua locuinte si bineînteles masini.
Singurul capitol la care acestia stau mai prost sunt cadourile cu valoare peste 300 de euro, rubrica care în majoritatea cazurilor ramâne necompletata.
Politistii bistriteni, mai ales cei cu functii, n-o duc deloc rau, unii fiind chiar mai avuti decât sefii Politiei Române. Desi se stie ca este o metoda des folosita ca acestia sa treaca proprietati sau bani pe numele rudelor, chiar si asa, conform declaratiilor de avere, prospera de la an la an.
Averi la judet
Unul din cei mai înstariti politisti din cadrul inspectoratului este nimeni altul decât seful acestei institutii, Ioan Sidor Bodescu. Acesta detine peste 9.500 de metri patrati de terenuri, toate în cele mai bune zone ale Bistritei. Daca în anul 2003 detinea 7.000 de metri patrati pe Valea Rusului, în anul 2006 acesta si-a marit mosia cu 2.550 de metri patrati de teren, atât în cartierul Unirea, cât si în municipiul Bistrita. Nici locuintele boss-ului de pe Nicolae Balcescu nu sunt de ici-colo. Acesta a mai adaugat anul acesta la duplexul de 160 de metri patrati din municipiu si un apartament. Veniturile realizate de acesta cât si de sotia sa anul trecut au depasit suma de 100.000 de lei, însa, conform declaratiei de avere, nu detin niciun autoturism. Rubrica de cadouri a caror valoare depaseste 300 de euro a ramas necompletata, la fel ca a majoritatii angajatilor inspectoratului.
Nici adjunctul lui Bodescu, comisarul sef Liviu Olariu, nu sta deloc prost la capitolul avere. Ofiterul poate fi catalogat un adevarat latifundiar, acesta detinând aproape sapte hectare de teren, atât în Bistrita, cât si în diferite zone ale judetului. De asemenea, comisarul sef detine doua case în suprafata totala de 550 de metri patrati si un autoturism Audi A4. Olariu a mai adaugat anul trecut la visteria familiei suma de 3.000 de euro, obtinuta din vânzarea a doua arme de vânatoare. Suma totala obtinuta din salarii de comisarul sef si sotia acestuia pe anul 2007 depaseste valoarea de 176.000 de lei, la care se adauga si un cont bancar deschis tot anul trecut a carui valoare la zi este de 64.500 de lei.
Saracia de la municipiu
Comparativ cu averile sefilor Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, conducerea Politiei Municipiului Bistrita este ceva mai saraca.
Seful de la municipiu, comisarul sef Ioan Viorel Inta, conform declaratiei sale de avere, nu detine niciun petec de pamânt, iar singura locuinta declarata de acesta este un apartament pe Bulevardul Independentei, achizitionat în anul 1996. Inta conduce un autoturism marca BMW, fabricat înainte de anul 2000, aceasta fiind singurul vehicul detinut. În ciuda declaratiei de avere saracacioase, seful Politiei municipiului Bistrita si-a declarat un venit salarial pe anul 2007 în valoare de 559.500 de lei!!! Salariul anual este de 55.950 de lei, iar diferenta declarata de comisarul sef cu siguranta nu este trecuta pe fluturasul de salar. Probabil ar fi trebuit sa se regaseasca în rubrica cadouri cu valoare peste 300 de euro, care si la acesta este necompletata.
La fel ca si seful sau, comisarul sef Dumitru Creta, nu are în proprietate nici un metru patrat de teren, iar singurul bun imobil aflat în proprietatea sa este un apartament de doar 50 de metri patrati. Creta detine o singura masina, dar cu trei ani mai noua decât a lui Inta.
Veniturile anuale ale familiei Creta, conform declaratiei de avere, nu depasesc suma de 55.000 de lei, ba mai mult acestia au si o datorie la banca a carei valoare nu este precizata cu exactitate, nefiind trecuta moneda în care s-a dobândit.
Comisarul sef Ioan Rusu, de asemenea adjunctul lui Inta, are o avere ceva mai mare decât cei doi colegi ai sai amintiti mai sus, acesta investind anul trecut în terenuri si autoturisme. Anul 2007 a fost unul fructuos pentru comisarul sef Rusu, el achizitionând 500 de metri patrati de teren în municipiul Bistrita si o masina nou nouta a carui an de fabricatie este identic cu anul dobândirii. Tot anul trecut, Rusu a obtinut un venit suplimentar de 3.000 de euro din vânzarea unui autoturism, însa nu a dorit sa dezvaluie persoana careia i l-a înstrainat. Acelasi mister domneste si asupra sumei de 5.000 de euro primita cadou de familia comisarului. În concluzie, Rusu a fost singurul care a completat rubrica de cadouri a caror valoare depaseste suma de 300 de euro, însa nu a precizat de unde provine cadoul în valoare de 5000 de euro. Tot conform declaratiei sale de avere, comisarul sef de la municipiu face munca voluntara la inspectorat, nedeclarând niciun venit obtinut din aceasta functie. Întrebarea ar fi: este salariul asa de mic încât îl considera nesemnificativ sau nu salariul este principala sursa de venit?
Stabii serviciilor
Viata buna pe care ti-o confera un post caldut în cadrul inspectoratului de politie se oglindeste si în declaratiile de avere ale sefilor de servicii.
Subcomisarul de politie, Dumitru Bîltag, seful Biroului de arme, explozivi si substante toxice, detine o avere de invidiat. Acesta are trei terenuri în suprafata totala de 95,6 ari pe Valea Bârgaului si detine nu mai putin de trei locuinte. Astfel, Bîltag are în proprietate doua apartamente în municipiu, dintre care unul dodândit anul trecut, si o casa de locuit în Mijlocenii Bârgaului. Acesta are si un autoturism marca Ford fabricat în anul 2002. Veniturile salariale ale familiei Bîltag ajung la o valoare de peste 73.000 de lei anual. La acestea se adauga si venituri pe care familia subcomisarului le obtine din activitati gospodaresti-agricole. În urma muncii depuse, familia obtine astfel produse pentru consum propriu.
Nici seful rutieristilor nu se poate plânge de neajunsuri. Roberto Hasnas detine aproape 20.000 de metri patrati de teren, din care 1.000 mp de teren intravilan în municipiul Bistrita, 553 mp la Piatra Fântânele si 18.000 de mp de teren agricol la Livezile. Acesta are în proprietate o casa de 200 de metri patrati în municipiul Bistrita si, de asemenea, o casa de vacanta de 100 de metri patrati la Piatra Fântânele. Însa averea lui Hasnas nu se rezuma doar la terenuri si case. Acesta detine si doua autoturisme – un Renault din anul 2003 si un Ford fabricat în 2006, ambele dobândite prin contract de vânzare-cumparare. Pusculita rutieristului a resimtit o suplimentare considerabila anul trecut, când în aceasta s-au varsat nu mai putin de 9.000 de euro, proveniti din vânzarea unui autoturism. Veniturile salariale ale familiei Hasnas au depasit în anul 2007 suma de 85.000 de lei.
Nu toti sefii de servicii declara însa averi considerabile. Seful serviciului de investigatii criminale, comisarul sef Aurel Grama, potrivit declaratiei sale de avere, nu a mai dobândit bunuri din anul 2005. Acesta detine din anul 2002 o suprafata de un hectar de teren în municipiul Bistrita si un apartament dobândit în anul 1991. Grama declara pe propria raspundere ca ultima sa achizitie dateaza din perioada 2004-2005, când a cumparat în municipiu anexe agricole în suprafata de 80 de metri patrati. Acesta semneaza o declaratie de avere în care scrie ca nu detine decât un autoturism marca Renault 11, a carui an de fabricatie este 1988. Familia comisarului a înregistrat anul trecut venituri salariale în valoare totala de 74.800 de lei, la care s-a mai adaugat un premiu în valoare de 6.000 de lei pe care Grama l-a primit din partea inspectoratului. Ba mai mult, acesta se declara si dator la banca, datorie care dateaza de anul trecut în valoare de 42.000 de euro. Comisarul a tinut sa precizeze pe declaratia de avere, desi nu i se cere acest lucru, faptul ca aceasta suma a obtinut-o prin ipotecarea apartamentului.
Iulia Balazs