Politistii batausi concediati!
Cei doi politisti clujeni din cadrul BCCO Cluj, Alin Pintican si Adrian Balaj au fost condamnati definitiv si irevocabil de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, conform sefului BCCO Cluj, Horea Oltean, cei doi vor fi dati afara din randurile politiei. Reamintim ca Pintican si Balaj au fost acuzati ca l-au batut pe Radu Muresan, in timp ce il anchetau in birourile BCCO. Pe de alta parte, in procesul in care tanarul batut de ofiterii BCCO a primit drept pedeapsa o condamnare cu suspendare, procurorii au facut recurs mergand pana la Inalta curte de Casatie si Justitie.
La mijlocul saptamanii trecute, magistratii Inaltei curti de Casatie si Justitie s-au pronuntat in cazul politistilor batausi. Cei doi politisti clujeni din cadrul BCCO Cluj, Alin Pintican si Adrian Balaj, urmeaza sa fie dati afara din randurile brigazii clujene fara posibilitatea de a se mai angaja in politie. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au dat un verdict printr-o decizie definitiva ca Pintican si Balaj se fac vinovati de purtare abuziva fata de un tanar clujean. In prima instanta, magistratii Curtii de Apel Cluj i-au condamnat penal la plata unei amenzi pe Pintican si Balaj, dar acestia au facut recurs. In urma cu doua zile, magistratii ICCJ au decis sa mentina decizia instantei clujene si au "respins recursul declarat de inculpati si obliga pe inculpati la plata cheltuielilor de judecata in suma de 200 de lei in favoarea statului. decizie definitiva si irevocabila", arata solutia ICCJ. Seful BCCO Cluj, Horea Oltean, a declarat ca cei doi angajati ai brigazii clujene vor fi dati afara din politie."Cei doi vor fi dati afara pui si simplu. Nu se vor mai putea angaja in randurile politiei decat in situatia in care intervine reabilitarea", a declarat Oltean. Radu Vadim, persoana care i-a dat in judecata pe cei doi politisti a spus ca se declara multumit de decizia instantei".Dupa cum ati vazut eu nu am cerut nici un fel de daune morale ca m-au batut. Doar am vrut ca asemenea persoane sa nu mai lucreze in politie pentru ca nu este normal sa iei bataie intr-un birou al politiei", a declarat Muresan. Reabilitarea dupa comiterea unei fapte penale poate interveni dupa o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani de la emiterea sentintei definitive, in functie de condamnare, gravitatea faptei si daca vinovatul a despagubit victima.
Probe si proces controversat
Gazeta de Cluj a prezentat un articol in care era dezvaluit faptul ca ofiterii Alin Pintican si inspectorul principal Adrian Balaj, sunt acuzati de purtare abuziva (art 250, al 1 si 3 din Codul de procedura penala) impotriva lui Muresan Radu Vadim, un tanar de 23 de ani.
“Pintican a zis ceva de genul “sticlele este multe”, ceva dezacord total. Si eu i-am zis, “domnu’ Pintican, sticlele sunt multe”. Erau de fata avocatii, si m-a intrebat daca-s profesor de romana si s-a suparat. Dupa ce au plecat avocatii din sala, Pintican s-a intors inapoi, a trantit usa, si m-a intrebat din nou, “Spune ma, esti profesor de romana?” Si a inceput, bum, buf, sa-mi dea bucati, vreo patru-cinci palme. Mi-a dat un picior in tibie si a intrat celalalt (Adrian Balaj, n.red) si paf, mi-a dat cu piciorul in ochi! A intrat Filip (Petru Filip, ofiter in cadrul BCCO Cluj, n.red.) inauntru si le-a zis “Nu-l mai bateti ma’, ca-s aici avocatii!”. Bine, ma gandeam eu, nu putea sa spuna doar “Nu-l mai bateti!”. Asta l-a deranjat pe el, ca l-am corectat ca a facut o greseala!”, spune Muresan. In cadrul procesului, avocata lui Muresan spune ca o serie de probe ar fi fost trucate. Conform Raucai-Damian Andreea, avocatul lui Muresan, una dintre principalele probe de la acest dosar, imaginile video surprinse de camerele de supraveghere de pe holurile BCCO Cluj ar fi fost trucate pentru a nu arata cum cei doi politisti il bruscheaza pe Muresan.
“Probabil, cea mai importanta proba este lipsa a mai bine de 8 secunde (orele 15:03:03 – 15:03:11, n.r) dupa cum se poate observa din vizionarea fisierului avi, inregistrare efectuata in momentul in care subsemnatul eram agresat de cei doi inculpati, iar martorul Filip intervine atragandu-le atentia ca in sediul BCCO mai sunt avocati. Tot raportat la acest aspect e necesar a se observa ca inainte de ora 15:03:03 usa de la biroul 7, unde ma aflam, era deschisa, pentru ca dupa 15:03:11 aceasta sa fie inchisa, desi aceasta nu a fost inchisa de nimeni conform inregistrarii, iar inculpatul Balaj apare in cadru la 15:03:11 de nici unde, desi acesta nu a iesi din nici un birou ! Apare undeva pe la jumatatea coridorului. Este important a se observa ca prima inregistrare are loc undeva in jurul orei 15, pentru ca urmatoarele sa fie dupa ora 16! Raspunsul dat de catre seful Brigazii cu privire la aspectele de mai sus nu poate fi decat inlaturat, raportat la lipsa acestuia de pregatire tehnica in domeniu si raportat la faptul ca pe parcursul vizionarii celor 3 inregistrari, desi au existat momente in care nu a fost nici un fel de activitate pe coridor, camera nu s-a oprit din inregistrare. Consider ca s-a intervenit tehnic asupra inregistrarilor video din prezentul dosar deoarece la minutul 15:01:42 se poate observa cum o femeie -doamna avocat Crisan Manuela- intra in baia de langa biroul 7, pentru ca apoi, la minutul 16:06:51, aceasta sa iasa dintr-un birou. Or, dupa cum se poate observa, aceasta nu a iesit niciodata din baie, dar cu toate acestea iese dintr-un birou si pleaca din sediul BCCO”, se arata in concluziile scrise depuse de avocat la dosar.
Procurorii tin sa se razbune pe victima
Dupa ce l-au batut, anchetatorii i-au dat lui Muresan un calificativ negativ, aspect care cantareste extrem de mult in fata judecatorului atunci cand acesta administreaza pedeapsa. Daca la ceilalti inculpati, prin calificativele primite de la anchetatori, pedeapsa este de la 1,5 ani la 7 ani, in cazul lui Muresan el este pasibil de o pedeapsa de la 7 la 13 ani, doar pentru simplul fapt ca politistii au scris in raport ca “nu a colaborat cu organele de urmarire penala”.
“Acum, in dosarul de trafic de droguri in care am fost anchetat de cei de la BCCO, eu sunt cel mai rau vazut si pe langa asta am luat si bataie. Ceilalti inculpati au circumstante atenuante, adica politistii au scris ca au colaborat cu organele. La mine au scris ca nu am avut o atitudine sincera pe parcursul anchetei si nu beneficiaza de circumstante atenuante. Caracterizarile acestea sunt facute de cei care ne-au anchetat”, explica Muresan.
Mai mult, conform unor informatii, de dosarul lui Muresan se ocupa procurorul Dorel Dobocan, care a fost seful Sectiei Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj si sef al Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) din cadrul Ministerului Justitiei. In acest caz, care de altfel, in mod normal este unul minor, procurorul Dobocan a contestat decizia judecatorilor clujeni in cazul lui Radu Vadim Muresan. In acest caz, solutia judecatorilor de la Tribunalul Cluj a fost, in privinta lui Muresan, de a administra o condamnare de “2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere fara drept de droguri de risc in vederea consumului propriu, in forma continuata”. Pedeapsa cu inchisoarea a fost data cu suspendare in sensul ca magistratii au administrat, in final, o pedeapsa cu suspendare “pe un termen de incercare de 2 ani si 2 luni”. Verdictul nu a fost pe placul procurorilor, care au contestat decizia la Curtea de Apel Cluj, instanta care a mentinut acest verdict. Insa procurorul Dobocan se pare ca vrea cu orice pret condamnarea lui Muresan pentru ca a contestat, din nou, decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
ART. 250 din Codul de procedura Penala
Purtarea abuziva
Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Amenintarea savarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. Lovirea sau alte acte de violenta savarsite de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Vatamarea corporala savarsita de catre un functionar public, in conditiile
alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani. Vatamarea corporala grava savarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Stefan Trandafir
sa va fie rusine , aparati un traficant de droguri,cereti parerea parintilor a caror copii au fost drogati de muresan radu
de ce aveti voi impresia vindea copiilor? asa ati auzit la televizor?