Din momentul în care politicul şi-a băgat bocancii în activitatea poliţiei şi mai ales în activitatea de resurse umane, în special în numirile în funcţiile de conducere, activitatea instituţiei, calitatea misiunilor specifice executate a început să scadă vertiginos. Că avem dreptate în ceea ce afirmăm şi nu spunem prostii, stă drept argument ultima măsură luată de majoritatea parlamentară USD.

 

Inspectorul general al IGPR – şeful Poliţiei Române – devine secretar de stat, potrivit unei modificări a Legii Poliţiei, adoptată recent de Camera Deputaţilor. Guvernul Ponta a procedat la fel în 2013 şi cu Serviciul de informaţii al MI – „Doi şi Un Sfert” – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Numai că atunci „şmecheria” nu a fost acoperită printr-un act legislativ. În fruntea serviciului secret al MAI a fost numit un secretar de stat, iar ca adjuncţi doi subsecretari de stat, care practic fac parte din guvern.

Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat, conducerea Poliţiei Române a fost politizată cu acte în regulă. Stârneşte tot râsul motivarea acestei măsuri legislative, chipurile determinată de „necesitatea implicării inspectorului general al IGPR în adoptarea deciziilor strategice şi asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliţiei în rândul autorităţilor de aplicare a legii.”

 

Gheorghe Pop: agent de ordine – şef al IPJ – subprefect

Dar să revenim la oile noastre, la şefii Poliţiei judeţului Bistriţa-Năsăud, care odată cu plecarea lui Ioan Negruşa, politicul fără nici o ruşine şi jenă a intrat de-a dreptul cu bocancii în numirile la vârful instituţiei. Colonel Gheorghe Pop a condus Poliţia judeţeană în perioada 12.08.1999 – 31.10.2001, numit graţie unor relaţii în lumea politică.

Altminteri, Gheorghe Pop a fost un bun profesionist, a mâncat meseria pe pâine cum se spune. A pornit de jos, iniţial a făcut şcoala de subofiţeri, a fost agent de ordine, şi-a completat studiile urmând facultatea de drept la fără frecvenţă, a fost trecut în rândul corpului ofiţerilor ajungând şeful Poliţiei Beclean. A fost promovat la Bistriţa ca şef la Cercetări Penale, iar ulterior adjunct.

 

Relaţia cu Vasile Dâncu

A fost numit în funcţia de şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, în timpul guvernării Radu Vasile, datorită sociologului Vasile Dancu din aşa-numitul „Grup de la Cluj” al PSD-ului (atât Dâncu, cât şi Pop sunt originari din Runcu Salvei). Pop a încercat să ţină poliţia la distanţă de politic, cu o singura excepţie, el însuşi. După un mandat de mai puţin de doi ani, înainte să împlinească 50 de ani, el a trecut la pensie, pe o lege dată pentru militari, beneficiind de pensie şi solde compensatorii.

A intrat imediat în politică, pe relaţia Vasile Dâncu – Ioan Rus, în timpul guvernării Năstase, şi numit subprefect pe timpul lui Viorel Pupeză, apoi ales consilier judeţean timp de două mandate, din partea PSD. Gheorghe Pop a fost şi om de afaceri, a deţinut 50% din acţiunile firmei S.C RMG EST VEST TRANS SRL din Bistriţa, în calitate de administrator şi asociat, societate înfiinţată în 2006, având ca obiect de activitate comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun, afacere care, dacă este să ne luăm după date oficiale, a produs doar pagubă, niciun câştig. Neoficial, se pare că Gheorghe Pop a mai fost asociat împreună cu Dorina Mureşan (administrator) la o altă firmă, TAXI TRIADORIS SRL din Bistriţa, care se ocupă de transporturi cu taxiuri. Ultimul job al fostului şef de poliţie a fost la Grewe Asigurări S.A.

 

Ioan Mureşan, susţinut tot de Grupul de la Cluj

Provenit de la Poliţia Transporturi Feroviare Cluj, a urmat la şefia IPJ BN comisarul şef Ioan Mureşan, în perioada 15.12.2001 – 31.03.2005, impus de asemenea politic de deja celebrul „Grup de la Cluj” al PSD.

Deşi a exercitat funcţia o perioadă de aproape 4 ani, urmele lui Mureşan la conducerea IPJ BN sunt aproape inexistente. L-a durut în bască de funcţia deţinută, pentru el fiind mai mult o acoperire pentru ca să se ocupe de interesele şi afacerile personale. Cu ajutorul prietenului Ioan Rus, Mureşan şi-a adus nevasta la Bistriţa, pe atunci subofiţer de poliţie la Cluj, a făcut-o ofiţer şi a impus-o la „doi şi un sfert” Bistriţa. În aproape întreaga perioadă a mandatului lui Mureşan, conducerea efectivă a IPJ BN a fost exercitată de cms. şef Aurel Grama, unul dintre adjuncţi. Acesta a transformat Inspectoratul într-un fel de SRL, aplicând un model de conducere discreţionar. Sunt de notorietate relaţiile lui de natură infracţională cu celebrul „rege al alcoolului” local, Petrica Bolfă. Ioan Mureşan avea o singura grijă, să semneze anumite documente şi să participe la câte o conferinţă de presă.

 

Carp susţinut de Mureşan

În timpul mandatului său, Mureşan, printre alte probleme personale, s-a ocupat atent de ascensiunea unui fost subordonat de pe vremea când era şef la TF Cluj, Valerică Carp. Acesta a ajuns în Bistriţa la puţin timp după ce Ioan Mureşan a fost aşezat la conducerea IPJ BN. De fapt, Mureşan i-a facilitat lui Carp transferul de la Dej la şefia politiei bistriţene de transporturi feroviare prin intermediul lui Ioan Rus, într-o primă etapă. Decizia de transfer a fost semnată de directorul de la Direcţia de Resurse Umane din MI, generalul (chestorul de mai târziu) Pandelea Pelmuş, o persoană care a tăiat şi spânzurat o mare perioadă de timp prin MI, executând ordinele politicienilor şi avansând mulţi neica-nimeni în funcţii de conducere.

Carp, sub îndrumarea lui Mureşan, a participat la un examen, se pare paralel cu subiectul, dar fiind în cărţi a ajuns şeful Serviciului de Ordine Publică din IPJ BN. Având înger păzitor pe şeful Inspectoratului, Carp a locuit iniţial într-un apartament de serviciu primit de la Secţia L8, după care şi-a ridicat o căsuţă în Viişoara, în zona benzinăriei Gomar. La rândul lui şi-a „cultivat” şi el relaţiile. Era de notorietate prietenia sa cu şeful Postului de poliţie din Maieru, din perioada respectiva, Sigartău. Şeful de post din Maieru a contribuit la rândul său cu o echipă de meseriaşi la lucrările de îmbunătăţire şi modernizare a casei lui Ioan Mureşan din zona Baciu din Cluj-Napoca.

Valerică Carp, pe când era la Ordinea Publică din IPJ BN, aflat la volanul maşinii personale, s-a izbit de un cap de pod de pe drumul de centură al Bistriţei în noaptea de 23 spre 24 aprilie, 2010. Fiind se pare în stare de ebrietate, Carp şi-a chemat un prieten, pădurar, care a luat fapta asupra sa. Pentru că nu au fost victime, bărbatul a scăpat doar cu un avertisment. Un martor al accidentului a depus însă o sesizare şi a cerut o reverificarea cazului. După audierea martorilor, Inspecţia Internă a IPJ BN, forţată de adevărul celor constatate, a întocmit un dosar penal care a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, având în vedere calitatea făptuitorului – ofiţer superior de poliţie.

Filmul real al producerii accidentului a relevat fără nici un dubiu că în autoturismul care a lovit capul de pod era o singură persoană, care a reuşit să iasă singură, dar prezenta evidente semne că era în stare de ebrietate. La faţa locului a mers un agent de poliţie, trimis în urma semnalării prin 112. Poliţistul a stat de vorbă cu martorii care se pare că îl cunoşteau pe comisarul Carp şi care au declarat că acesta era la volanul maşinii. Agentul însă a adus la sediul IPJ o altă persoană, un pădurar de la Ocolul Silvic Bistriţa, chemat de acasă de Carp, şi care a pretins că el era la volan.

Comisarul Carp a fost cercetat pentru instigare la fals în declaraţii şi participarea improprie la săvârşirea unui act de neglijenţă în serviciu şi trimis în judecată, agentul de la Poliţia Rutieră care a fost prezent la locul accidentului – pentru neglijenţă în serviciu, iar pădurarul de la Ocolul Silvic Bistriţa – pentru fals în declaraţii. Ca într-un film cu happy-end, Valerică Carp a fost absolvit de orice vină, iar în prezent ocupă funcţia de şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ BN. După Ioan Mureşan la conducerea IPJ BN a urmat Alexandru Tanco, care a ocupat fotoliul de şef în perioada 20.4.2005- 08.01.2007.

Gheorghe Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.