Suparat ca taximetriştii din Bistrita „sufoca” de-a dreptul statiile amenajate pe raza oraşului şi ca nu respecta regulile de circulatie, un bistritean i-a cerut primarului Ovidiu Cretu sa ia atitudine şi sa rezolve problema.
Omul s-a plans edilului pe site-ul www.domnuleprimar.ro ca oraşul a devenit unul galben, în conditiile în care în statiile unde scrie ca sunt cinci locuri destinate taxiurilor, numarul autoturismelor care stationeaza este dublu, chiar şi mai mare.

Pe de alta parte, politiştii locali sunt cu ochii pe taximetriştii care depaşesc capacitatea numarului de locuri din statii, însa nu reuşesc sa faca mare lucru în aceasta privinta. Pe unii îi amendeaza, iar pe altii nu mai apuca sau nu pot dovedi ca au încalcat legea.
Ovidiu Gabrian, şeful Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Locale, a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca de la începutul anului şi pana în prezent au fost amendati circa 20 de taximetrişti care au parcat în alte locuri decat în cele amenajate special pentru ei.

Bistrita galbena, nemultumirea unui bistritean

Nemultumit ca Bistrita a devenit galbena, taxiurile fiind peste tot, un bistritean a decis sa îi ceara explicatii primarului Ovidiu Cretu.
„Bistrita e galbena. Peste tot pe unde mergi numai galben. De taxiuri este vorba, domnule primar. Oricum ştiu ca o sa îmi dati un raspuns de genul: "va multumesc de sezizare …bla bla " şi nimic nu o sa se întample. Sunt peste tot în acest oraş, în locurile unde scrie cinci locuri de taxi ele sunt 12, în statiile de autobuz, în fata spitalului, pe laterale, pe trotuare (la Lama sunt chiar şi pe doua benzi de circulatie). Oare de ce? De ce trebuie ca o firma de taxiuri sa aiba în mijlocul oraşului baza auto, una în centrul vechi şi una în fata la Billa? În fata la capela azi dimineata erau 23 de taxiuri şi în fata la Flora înca şapte. De ce ele nu respecta ce locuri le sunt atribuite în locurile special amenajate?”, spune omul în sesizarea postata pe www.domnuleprimar.ro.
Barbatul a mai precizat ca taximetriştii arunca gunoiul langa maşina şi ca nu respecta regulile de circulatie.
„Mi-e scarba cand îi vad cum îşi golesc gunoiul langa maşina, mi-e scarba cand vad ca îşi spala maşina în parcare. Urasc ca nu respecta legile de circulatie cele mai elementare. Nu vreau sa îmi raspundeti, vreau sa vad ca faceti ceva în legatura cu aceasta treaba! Oare acest oraş are chiar nevoie de atatea taxiuri?”, a conchis bistriteanul.

Circa 20 de taximetrişti amendati

Şeful Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Locale, Ovidiu Gabrian, spune ca într-adevar exista situatii în care taximetriştii parcheaza în statii mai multe maşini decat au voie.
„Ne-am confruntat cu astfel de situatii şi nu o data. De exemplu, în statia de langa Banca Tiriac, unde sunt cinci locuri special amenajate pentru taximetrişti, nu de putine ori am fost sesizati ca în zona erau parcate şapte-opt maşini. Pe cei pe care îi prindem în neregula îi amendam, însa sunt situatii în care nu mai apucam. Fapta trebuie dovedita, iar în momentul în care politiştii locali se apropie sa faca poze, taximetriştii pleaca de acolo”, a precizat Gabrian.
Totuşi, politiştii locali au amendat anul acesta în jur de 20 de taximetrişti care au parcat în alte locuri decat cele amenajate pentru ei. Potrivit legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi de închiriere, locul de aşteptare a clientilor reprezinta un spatiu special amenajat şi semnalizat corespunzator de catre autoritatea administratiei publice locale, cu avizul politiei rutiere, avand un numar de locuri prestabilit pentru stationarea taxiurilor în aşteptare în pozitia „Libera”.
Cat despre cei care arunca gunoi langa maşina sau îşi spala autoturismul în statie, şeful Biroului de Ordine Publica spune ca înca nu a avut de a face cu astfel de cazuri.

Taximetriştii nu mai înroşesc linia Politiei Locale

Daca în 2010, taximetriştii bistriteni sunau foarte des la dispeceratul Politiei Locale sa reclame şoferii care parcau pe teritoriul lor, acum, aceştia s-au mai liniştit.
Ovidiu Gabrian a declarat ca „anul acesta nu am avut decat foarte putine astfel de sesizari. Taximetriştii suna foarte rar acum la noi”.
Anul trecut, zeci de şoferi care au parcat pe locurile de aşteptare ale taximetriştilor au fost nevoiti sa scoata din buzunare cate 450 de lei de caciula- 300 pentru a-şi recupera maşina (ridicata de firma autorizata şi dusa pe strada Zefirului) şi înca 150 pentru a achita amenda data de politiştii locali. Cat despre numarul sesizarilor de acest gen, ele au fost în numar de peste 100.

154 de locuri de taxi

Anul trecut, taximetriştii bistriteni au cerut Primariei Bistrita sa suplimenteze locurile de aşteptare deoarece, în viziunea lor, acestea sunt insuficiente, iar unele nu mai corespund, ca urmare a reorganizarii circulatiei în municipiu.
Proiectul de hotarare initiat în acest sens a fost supus votului într-o şedinta a Consiliului Local în luna martie, însa nu a întrunit numarul necesar de voturi pentru a trece. Demersul prevedea ca numarul locurilor de aşteptare pentru taxiuri sa creasca cu 30, de la 124 la 154.
Într-o alta şedinta de Consiliu Local, ce a avut loc o luna mai tarziu, s-a hotarat ca începand cu data de 15 mai 2010, taximetriştii bistriteni autorizati sa plateasca o taxa generala anuala de 200 lei/ autovehicul pentru locurile de stationare de pe domeniul public.
Tot cu aceasta ocazie a fost readusa în discutie problema creşterii numarului locurilor de aşteptare, proiectul de hotarare fiind adoptat într-un final.

Primaria le-a impus reguli taximetriştilor

Pentru ca activitatea de transport în regim taxi în municipiul Bistrita sa se desfaşoare aşa cum trebuie, Primaria Bistrita a întocmit un regulament în acest sens.
Astfel, taxiurile au acces în conditii egale şi nediscriminatoriu în locurile de aşteptare a clientilor, în limita locurilor disponibile. Accesul în locurile de aşteptare a clientilor poate fi gratuit sau autoritatea administratiei publice locale poate institui o taxa generala, platita de fiecare taxi autorizat.
Potrivit regulamentului, în lipsa locurilor de aşteptare a clientilor, taxiurile pot stationa numai în locurile permise pentru autovehicule. Pentru îmbarcarea sau debarcarea unui client, taxiurile pot opri şi pe drumurile publice cu restrictii privind oprirea, cu exceptia locurilor periculoase, cu conditia sa nu fie perturbata circulatia prin aceasta manevra.
În locurile de aşteptare, taxiurile pot fi angajate de catre clienti dupa principiul „primul sosit, primul plecat”.
În acelaşi regulament se mai precizeaza ca accesul taxiurilor în locurile de aşteptare paralele cu axul strazii se va face obligatoriu prin deplasare spre înainte. Sunt interzise manevrele cu spatele pentru ocuparea locurilor eliberate. Totodata, se interzice stationarea taxiurilor în locurile de aşteptare a clientilor situate în alta localitate decat localitatea de autorizare care a emis autorizatiile taxi ale acestora.
Tot interzis este ca un transportator autorizat în regim de taxi sa detina pozitia de monopol într-o statie de aşteptare a clientilor care are caracterul unui loc public.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.