Poliția Locală a municipiului Bistrița se dotează cu trei mașini electrice a 100.000 de lei bucata. Aproape jumătate din sumă este asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu. Instituția motivează achiziția cu faptul că mașinile din dotarea Poliției Locale sunt vechi.
Poliția Locală a municipiului Bistrița va fi dotată cu autospeciale noi, electrice. În vara acestui an, primarul Ioan Turc anunța că va face niște schimbări la Poliția Locală.
Astfel au fost deschise două noi puncte de lucru, unul anul trecut (cel din Subcetate și altul anul acesta, în Viișoara. Manevra pare să fie însă apă de ploaie, având în vedere faptul că polițiștii locali sunt prezenți în Subcetate, de exemplu, doar două ore pe zi.
Tot atunci, primarul Turc spunea că în septembrie va revizui organigrama instituției și se va renunța la paza sediului principal al Primăriei Bistrița în intervalul 22:00-06:00, pentru ca personalul să revină pe stradă.
În planul edilului apărea și achiziționarea a șase autospeciale electrice pentru polițiștii locali. Până la finalul anului, Poliția Locală va avea în dotare cel puțin trei astfel de autoturisme, care sunt deja în procedură de licitație.
Trei mașini electrice, a câte 100.000 de lei bucata!
În caietul de sarcini al licitației se motivează această investiție cu faptul că mașinile de intervenție aflate în dotarea Poliției Locale sunt vechi, unele având și 14 ani.
„În ultimii ani a crescut numărul sesizărilor din partea cetățenilor la care trebuie intervenit, atât prin dispeceratul propriu, cât și prin numărul unic pentru epeluri de urgență 112. Mare parte din autoturismele din parcul auto al Poliției Locale cu care se intervine la sesizări sunt vechi ( chiar și de 14 ani) și se defectează tot mai des. Astfel, se propune achiziția a trei autoturisme electrice complet echipate și inscripționate”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Autospecialele vor ajunge pe mâna Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Locale. Mașinile trebuie să aibă motor electric și o autonomie la baterie de 250 de km în oraș. Autospecialele trebuie să aibă un timp maxim de încărcare la o priză domestică de 14 ore și la una rapidă de maxim o oră.
Trebuie să aibă un adaptor de încărcare rapidă, direcția să fie asistată electric, iar cutia de viteze automată. De asemenea, autospecialele trebuie să aibă sistem de asistență consum redus sau sistem de asistență la frânare de urgență.
Autoturismele costă 100.000 de lei bucata. Primăria Bistrița a sărit cu 180.000 de lei pentru primele autoturisme electrice. La această sumă se mai adaugă 157.000 de lei, fonduri asigurate de Administrația Fondului de Mediu.
Șapte autospeciale vopsite cu 70.000 de lei
La început de 2022, Poliția Locală a cheltuit 70.000 de lei pentru a vopsi doar șapte autospeciale. Culmea e că inscripțiile au ținut până la prima ploaie, firma care a câștigat licitația fiind nevoită să le refacă.
Întrebat, la acea dată dacă prețul de vopsire nu este cam mare, având în vedere că vopsirea a șapte mașini înghite nu mai puțin de 70.000 de lei, Florin Frandeș, șeful Poliției Locale a dat cu stângul în dreptul, sugerând că acestea sunt prețurile de pe piață
„S-a făcut o licitație publică, nu le-am vopsit că așa am vrut noi… și acesta a fost prețul. Au fost mai mulți ofertanți. Nu le-am vopsit pe toate, două le-am lăsat nevopsite pentru că nu știu dacă o să mai reziste anul acesta, sunt mai vechi și am vopsit doar mașinile pe care ne putem baza”, a explicat la acea dată, Frandeș.
Acesta a mai spus că e posibil ca anul acesta să aducă mașini noi pentru parcul auto al Poliției Locale. Ar fi vorba despre o mașină electrică. Propunerea a venit de la primarul Ioan Turc, tot el va avea și ultimul cuvânt în această chestiune.
Nu sunt singurele cheltuieli pe care le are Poliția Locală anual cu autoturismele din dotare. Tot la jumătate de an merg pe întreținerea autoturismelor și mopedelor din dotarea Poliției Locale peste 37.000 de lei.
Serviciile includ întreținerea autovehiculelor și echipamentelor conexe, servicii ITP, repararea pneurilor, montarea și echilibrare, precum și furnizarea de piese și accesorii pentru autoturisme și mopede.
Haine de 170.000 de lei pentru polițiștii locali
Anul acesta, Primăria Bistrița a mai cheltuit nu mai puțin de 170.000 de lei pentru uniformele polițiștilor locali. Instituția a cumpărat aproape 200 de șepci, caschete, pălării și căciuli.
La acestea se adaugă și 72 de cravate, 70 de fulare, 146 de cămăși cu mânecă lungă, 45 de cămăși cu mânecă scurtă , 71 de costume de vară pentru bărbați și femei, dar și 10 costume de iarnă, 10 geci pentru vânt, 67 de pulovere, 71 de veste împotriva frigului.
În caietul de sarcini apar și 10 costume de intervenție pentru vară și 71 pentru iarnă, 30 de pelerine de ploaie, aproape 50 de scurte îmblănite, 60 de perechi de mănuși, 55 de perechi de pantofi de vară și 54 de perechi de pantofi de iarnă, 50 de perechi de ghete, 378 de ecusoane pentru mânecă, 198 de embleme coifură, 70 de seturi de epoleți, 146 de tricouri, 71 de fesuri, 39 de centuri și 45 de curele.
Și în 2020, Poliția Locală aloca bani pentru garderoba polițiștilor locali, însă suma era la jumătate. 70.000 de lei costau hainele polițiștilor acum doi ani.
Potrivit caietului de sarcini, atunci au fost achiziționate 25 de șepci de vară, 60 de șepcuțe cu cozoroc din bumbac, 6 fesuri, 5 cravate din mătase, 85 de ecusoane pentru mânecă cu însemnele Poliția Locală.
Au fost cumpărate și 85 de embleme pentru șepci, 80 de epoleți, dar și 146 de cămăși cu mânecă lungă, 145 de tricouri și 5 costume de vară cu sacou, pantalon sau fustă.
Pe listă regăsim și 5 costume de iarnă cu sacou și pantalon, 5 scurte de vânt, 60 de costume de intervenție pentru iarnă și vară, 5 pelerine, 5 scurte îmblănite, 5 veste multifuncționale, 60 de perechi de pantofi pentru vară, 60 de perechi de pantofi pentru iarnă, 55 de perechi de bocanci sau ghete.
Nici nu e de mirare că Poliția Locală își permite astfel de cheltuieli, dacă luăm în calcul faptul că anul trecut, de exemplu, instituția a avut pe mână proape 8 milioane de lei. În 2020, bugetul Poliției Locale ajungea la 8,3 milioane de lei.
90% din această sumă merge pe salariile celor 85 de angajați ai instituției. Din 8 milioane de lei, 7,8 milioane reprezintă cheltuieli de personal. Funcțiile de conducere, 8 la număr, înghit câte 10.000 de lei lunar, fiecare.