Poliția Locală a municipiului Bistrița pare să fie sacul fără fund al instituției. În plină vară, Poliția Locală se pregătește să spargă încă 170.000 de lei pentru îmbrăcăminte. Ultima licitație organizată de instituție include de la epoleți la haine de iarnă și încălțăminte.

Polițiștii locali își reînnoiesc garderoba cu 170.000 de lei. Instituția a organizat o licitație publică pentru achiziționarea elementelor de uniformă. Astfel, instituția cumpără aproape 200 de șepci, caschete, pălării și căciuli.

La acestea se adaugă și 72 de cravate, 70 de fulare, 146 de cămăși cu mânecă lungă, 45 de cămăși cu mânecă scurtă , 71 de costume de vară pentru bărbați și femei, dar și 10 costume de iarnă, 10 geci pentru vânt, 67 de pulovere, 71 de veste împotriva frigului.

În caietul de sarcini apar și 10 costume de intervenție pentru vară și 71 pentru iarnă, 30 de pelerine de ploaie, aproape 50 de scurte îmblănite, 60 de perechi de mănuși, 55 de perechi de pantofi de vară și 54 de perechi de pantofi de iarnă, 50 de perechi de ghete, 378 de ecusoane pentru mânecă, 198 de embleme coifură, 70 de seturi de epoleți, 146 de tricouri, 71 de fesuri, 39 de centuri și 45 de curele.

„La solicitarea autorității contractante, furnizorul va asigura o echipă tehnică pentru a efectua măsurile antropometrice individuale, necesare realizării contractului, direct la sediul Poliției Locale a municipiului Bistrița. În situația în care forma finală a produsului furnizat nu corespunde cu dimensiunile persoanei pentru care a fost realizat, după caz, furnizorul efectuează modificările necesare sau înlocuiește produsul fără alte costuri suplimentare”, se mai arată în caietul de sarcini a licitației.

Termenul de garanție pentru articolele uniformelor de poliție este de 12 luni de la data livrării. În perioada de garanție, furnizorul suportă cheltuielile pentru înlocuirea produselor cu defect și daune, dacă se datorează calității necorespunzătoare.

În 2022, hainele costă de două ori mai mult…

Și în 2020, Poliția Locală aloca bani pentru garderoba polițiștilor locali, însă suma era la jumătate. 70.000 de lei costau hainele polițiștilor acum doi ani.

Potrivit caietului de sarcini, atunci au fost achiziționate 25 de șepci de vară, 60 de șepcuțe cu cozoroc din bumbac, 6 fesuri, 5 cravate din mătase, 85 de ecusoane pentru mânecă cu însemnele Poliția Locală.

Au fost cumpărate și 85 de embleme pentru șepci, 80 de epoleți, dar și 146 de cămăși cu mânecă lungă, 145 de tricouri și 5 costume de vară cu sacou, pantalon sau fustă.

Pe listă regăsim și 5 costume de iarnă cu sacou și pantalon, 5 scurte de vânt, 60 de costume de intervenție pentru iarnă și vară, 5 pelerine, 5 scurte îmblănite, 5 veste multifuncționale, 60 de perechi de pantofi pentru vară, 60 de perechi de pantofi pentru iarnă, 55 de perechi de bocanci sau ghete.

70.000 de lei pentru vopsirea a 7 autospeciale

La început de 2022, Poliția Locală spărgea 70.000 de lei pentru a vopsi doar 7 autospeciale. Culmea e că inscripțiile au ținut până la prima ploaie, firma care a câștigat licitația fiind nevoită să le refacă.

Întrebat, la acea dată dacă prețul de vopsire nu este cam mare, având în vedere că vopsirea a 7 mașini înghite nu mai puțin de 70.000 de lei, Florin Frandeș, șeful Poliției Locale a dat cu stângul în dreptul, sugerând că acestea sunt prețurile de pe piață

„S-a făcut o licitație publică, nu le-am vopsit că așa am vrut noi…și acesta a fost prețul. Au fost mai mulți ofertanți. Nu le-am vopsit pe toate, două le-am lăsat nevopsite pentru că nu știu dacă o să mai reziste anul acesta, sunt mai vechi și am vopsit doar mașinile pe care ne putem baza”, a explicat Frandeș.

Acesta a mai spus că e posibil ca anul acesta să aducă mașini noi la parcul auto al Poliției Locale. Ar fi vorba despre o mașină electrică. Propunerea a venit de la primarul Ioan Turc, tot el va avea și ultimul cuvânt în această chestiune.

Nu sunt singurele cheltuieli pe care le are Poliția Locală anual cu autoturismele din dotare. Tot la jumătate de an merg pe întreținerea autoturismelor și mopedelor din dotarea Poliției Locale peste 37.000 de lei.

Serviciile includ întreținerea autovehiculelor și echipamentelor conexe, servicii ITP, repararea pneurilor, montarea și echilibrare, precum și furnizarea de piese și accesorii pentru autoturisme și mopede.

Poliția Locală, sacul fără fund al Primăriei Bistrița

Poliția Locală este subvenționată din bugetul local și are atribuții în siguranța circulației, ordine publică, disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor sau parcări.

Nici nu e de mirare că Poliția Locală nu se uită la bani, dacă judecăm după bugetele îndestulătoare de care au parte an de an. Astfel, anul trecut Poliția Locală a avut pe mână 7,9 milioane de lei. În 2020, instituția avea un buget mai mare de 8,3 milioane de lei.

În 2017, Poliția Locală avea pe mână doar 6 milioane de lei. În 2019, suma ajungea la 8 milioane de lei, din care erau direcționați, de ochii lumii, 300.000 de lei către alte instituții subordonate ale Primăriei Bistrița.

Culmea, mai bine de 90% din această sumă merge pe salariile celor 85 de angajați ai instituției. Din cei 8 milioane, 7,8 milioane reprezintă cheltuieli de personal. Funcțiile de conducere, 8 la număr, „papă” câte 10.000 de lei lunar, fiecare.

Sume colosale înghite Poliția Locală nu doar pentru salarii, ci și pentru o serie de investiții, care, de multe ori, face ca instituția să fie mai bine dotată decât Inspectoratul de Poliție Județean.

Cu 85 de angajați, Primăria Bistrița dă bani grei pe servicii care ar fi putut fi asigurate de Poliția Locală, cum ar fi servicii de pază, transport valori sau monitorizare sistem de alarmă. Pentru toate acestea, în 2017, de exemplu, Primăria Bistrița dădea 700.000 de lei.

În 2019, instituția cheltuia 134.166 de lei pentru dotări tehnice, printre care dispozitive de înregistrare și redare video, aparate de semnalizare acustică sau optică sau camere video.

Poliția Locală a investit în trecut sume frumușele și în pregătirea angajaților săi. În 2017, pentru trei cursuri de calificare, instituția a alocat 61.000 de lei. Printre cursurile achiziționate se numără și unul de formare profesională și simulare în domeniul armelor de foc și munițiilor.

Soluția găsită de municipalitate a fost să renunțe la câțiva din angajații săi, care, cel mai probabil se vor întoarce în instituție, după ce au acționat în judecată Primăria Bistrița și au și câștigat. Nu s-a umblat însă la cheltuielile instituției, deși unele nu prea se justifică.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.