Podul tirolez din Coşbuc, construit din lemn în urmă cu peste 240 de ani şi inclus în prezent în lista monumentelor istorice de categoria A, va intra în reabilitare, costurile fiind estimate la aproximativ un milion de euro. Ministrul Culturii a aprobat recent documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), a anunţat secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, într-o postare publică pe un site de socializare pe contul său de Facebook. 

După ani de zile de insistențe din partea autorităților locale din comuna Coșbuc, podul tirolez care traveresează râul Sălăuța, unicat în România, va fi salvat.  

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a semnat Avizul nr. 292/M/2019 prin care aprobă faza DALI a reabilitării podului de lemn din satul Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud. O fază extrem de importantă pentru salvarea acestui pod de lemn, acoperit, de o mare valoare. Construit în secolul XVIII, de ofiţeri italieni, podul, conservat în stare naturală, este unicat în Transilvania. Podul a fost ridicat în 1778 şi refăcut în 1937. Podul din Coşbuc, o bijuterie arhitecturală din lemn, putea să se prăbuşească în orice moment datorită stării avansate de degradare şi a faptului că autoritatea locală nu beneficia de suma necesară reabilitării acestui monument istoric aflat în patrimoniul comunei Coşbuc. Podul este monument istoric din categoria A şi va fi reabilitat prin finanţare de la Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale„, a scris Alexandru Pugna pe Facebook.

Secretarul de stat Alexandru Pugna a precizat, pentru Gazeta de Bistrița, că, lucrările de reabilitare sunt estimate la aproximativ un milion de euro. 

Joi, săptămâna aceasta, proiectul va intra în Consiliul Tehnico Economic al Institutului Național al Patrimoniului, cu avizul care s-a dat de la noi de la minister, cu absolut toate datele, după care lucrările vor fi scoase la licitație. Cel mai probabil acestea vor fi demarate undeva în primăvară, ținând cont că durează ceva timp procedurile de licitație„, a declarat Alexandru Pugna. 

De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că, aceste lucrări vor viza în special refacerea structurii de rezistenţă a podului.

Reprezentanţii administrației locale din Coşbuc au făcut în repetate rânduri solicitări către Ministerul Culturii pentru a obţine finanţarea necesară consolidării şi reabilitării podului tirolez de peste râul Sălăuţa, care este folosit şi în ziua de astăzi de către localnici şi atrage atenţia turiştilor care ajung în această comună, locul de naştere al poetului George Coşbuc. Grinzile de susţinere a culeei (piciorul podului) sunt rupte  și există pericolul ca acesta să se dărâme. 

În județul Bistriţa-Năsăud, au existat mai multe astfel de construcţii ridicate de ingineri străini în zona regimentului românesc de graniţă. În timpul războiului, 14 au fost bombardate, singurul care a rezistat fiind cel din comuna Coșbuc. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.