Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, început în 2009, a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu (comuna Dumitra), construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE.
În fiecare oraş al judeţului s-a construit câte un centru de colectare, se vor achiziţiona containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme vor fi închise şi ecologizate. Valoarea acestui proiect: 155.083.030 lei (aproximativ 35 de milioane de euro), din fonduri europene.
Radu Moldovan a luat jugul şi a inaugurat un proiect NEFUNCŢIONAL. Ne batem joc de MILIOANE de euro!
În luna martie, preşedintele CJ BN a chemat presa la o pseudo-inaugurare a depozitului de la Tărpiu. La acel fiasco s-a prezentat toată conducerea judeţului, cu funcţionari din CJ şi din Prefectură, cu politicieni USL, cu tot. S-a băut şampanie în incinta depozitului central de la Tărpiu şi în mod simbolic s-a răsturnat o maşină de gunoi, astfel inaugurându-se cel mai mare proiect de acest gen din ţară. La un an şi jumătate după această inaugurare eşuată, gestionarea deşeurilor NU există în judeţ.
La Bistriţa, MUNŢII de gunoi se prăbuşesc în râu
În teren lucrurile stau diferit. În aşteptarea finalizării procedurilor de licitaţie ;I stabilirea unui singur operator, deşeurile sunt depozitate în continuare pe malul râului Bistriţa şi se scurg în apă. Munţii de gunoi au atins deja înălţimea unui stâlp de electricitate şi întreaga zonă Zăvoaie adie un miros insuportabil. Pe hârtie, totul e impecabil şi groapa veche de gunoi figurează ca fiind ecologizată. În vecinătatea gropii ecologizate se aruncă provizoriu, dar de mai bine de trei ani, toate deşeurile Bistriţei.
Garda de Mediu închide ochii şi lucrurile se desfăşoară în continuare pe aceeaşi direcţie: cu munţi de gunoaie depozitate pe malul râului Bistriţa şi cu un proiect de gestionare a deşeurilor, în continuare NEFUNCŢIONAL.
Moldovan s-a jurat că până de Crăciun rezolvă problema. Termenul viitor: Paştele Cailor!
Radu Moldovan a promis că va implementa gestiunea deşeurilor până de Crăciun, dar la un an jumate de mandat situaţia e identică şi judeţul e în afara legii, din prisma implementării proiectului de gestiune a deşeurilor. Situaţia se complică, deoarece giganţii din domeniu roiesc precum vulturii şi speră să prindă un contract de colectare a deşeurilor, estimat la 50 de MILIOANE de euro.
GIGANŢII vor contractul de 50 de MILIOANE de euro. Firma VITALIA e favorită (sau favorizată)
Pentru colectarea deşeurilor în următorii 8 ani au intrat în cursă firme de calibru din ţară: S.C. SUPERCOM S.R.L. (Bucureşti) şi S.C. ROSAL GRUP S.A. (Bucureşti) , S.C. FINANCIAR URBAN S.R.L (Piteşti), POLARIS M HOLDING S.R.L., în calitate de lider al asocierii formate din S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. şi S.C. URBANA S.A. şi VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU S.A., în calitate de lider al asocierii formate din S.C. VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU S.A., S.C. BRATNER SERVICII ECOLOGICE S.A. şi S.C. FLORICON SALUBRIS S.A.
Practic licitaţia s-a încheiat în 30 ianuarie 2013, dar de atunci firmele contestă câştigătorul, VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU S.A. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor admite de fiecare dată plângerile formulate şi comunică acest lucru Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară.
Concesionarea colectării deşeurilor are o valoarea estimată fără TVA de 220.696.217 RON (aproximativ 50 de milioane de euro). Valoarea anuala a redevenţei este de 7 % din valoarea anuală a contractului dar nu mai puţin de 1.900.000 lei. Contractul va asigura prestarea continuă a serviciului pe aria administrativă a Judeţului Bistriţa-Năsăud pe o durată de 96 luni.
Depozitul de la Tărpiu e VARZĂ! Oamenii lui Moldovan şi Vitalia SA – direct-responsabili
Imediat după recepţionarea lucrărilor la depozitul de la Tărpiu, Consiliul Judeţean ar fi trebuit să încredinţeze luarea unui operator, care pe lângă exploatarea deşeurilor ar fi trebuit să se îngrijească şi de întreţinere. Asta deoarece din rapoartele de expertize geotehnice efectuate pe parcursul executării lucrărilor a rezultat că amplasamentul lucrării are un potenţial de apariţie a unor fenomene de instabilitate generale şi locale.
În acest sens, au fost stabilite obligaţii pentru operator şi beneficiar referitor la exploatare, întreţinere, reparaţii, evidenţă precum şi recomandări special pentru această lucrare. Antreprenorul a notificat în repetate rânduri Consiliul Judeţean despre apariţia şi evoluţia alunecărilor de teren şi i-a cerut să ia măsuri pentru punerea în siguranţă a lucrării. Fenomenele au continuat, iar operatorul Vitalia SA a utilizat necorespunzător exploatarea lucrării:
– NU are echipă pentru întreţinerea terasamentelor: închiderea şiroaielor, crăpături, refacere taluz, supraînsămânţări, ceea ce a dus la alunecarea de teren în zona taluzurilor
– Rigolele sunt deplasate, fapt ce permite pătrunderea apei şi deteriorarea drumului
– Vegetaţia care asigură stabilitatea NU este întreţinută
– Canalul de gardă perimetral este necurăţat, şanţul este obturat iar apa iese pe taluzuri.
Vitalia SA NU respectă procedurile pentru manevrarea deşeurilor, iar alunecările de teren produse pe fondul unei lipse de interes au afectat şi împrejmuirea lucrării, dar şi terenurile învecinate.
Consiliul Judeţean s-a angajat în luna august să găsească soluţii pentru achiziţionarea de teren în vederea extinderii lucrărilor de stabilizare a versanţilor, dacă e cazul.
La toate aceste probleme GRAVE, se adaugă lupta cruntă pentru desemnarea unui operator unic ce va colecta deşeurile din întreg judeţul. O firmă-satelit a concernului Vitalia este în cărţi pentru contractul de 50 de MILIOANE de euro. Radu Moldovan e prins la mijloc şi strâns cu uşa promite termene-limită pe care nici el NU le crede. Comisia Europeană veghează din umbră cum administraţia judeţeană e total ineficientă şi aruncă fumigene opiniei publice. Asta în timp ce s-au cheltuit peste 30 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, pe un proiect NEFUNCŢIONAL…
Cosmin Botezat