„Porumbeii voiajori”, aşa cum au fost numiţi de preşedintele PNL, Crin Antonescu, au toate şansele să devină membri ai PDL.
Demisiile pe bandă ale liberalilor au început să creeze tensiuni în PNL şi există multe semnale că acestea nu se vor opri curând. Până la începutul săptămânii trecute, 11 deputaţi şi patru senatori demisionaseră din PNL. Ultimii parlamentari liberali care au părăsit partidul sunt senatorul Gabriel Berca şi deputatul Mihai Banu, care nu s-au mai simţit în largul lor în organizaţia de partid. Ambii parlamentari făceau parte din parte Organizaţia PNL Bacău.
Nici PSD nu face excepţie de la regulă, şi acest partid fiind părăsit încet, dar sigur, de parlamentarii săi.
Potrivit Inpolitics, demisiile din PNL şi PSD sunt orchestrate meticulos încă de acum câteva luni.
Nu s-au mai putut manifesta politic
Senatorul Gabriel Berca a demisionat marţi dimineaţă din rândul PNL, motivând că „lucrurile nu mai sunt în regulă în partid de mai multă vreme”, şi susţine că decizia vine după câteva luni de controverse în partid. Berca mai susţine că se va înscrie în PDL, însă a menţionat că nu face acest pas din oportunism.
La Realitatea TV, senatorul a declarat că a luat această decizie cu tristeţe, motivând prin imposibilitatea de a se mai manifesta ca om politic în judeţul Bacău. „PNL nu a mai avut nevoie de mine şi mă refer aici la organizaţia din Bacău. Nimeni din partid nu este interesat de ce se întâmplă în filiale”, a declarat Berca, într-o intervenţie la postul de televiziune mai sus amintit. Senatorul a adăugat că a ajuns la concluzia că există „un soi de indiferenţă cu privire la structurile din teritoriu ale PNL”, după ce cu câteva zile înainte de se decide să demisioneze din partid a avut o discuţie cu liderul PNL Crin Antonescu. Gabriel Berca a mai afirmat şi că în partid există grupuri ce vor să îşi păstreze interesele şi atunci eşti „pus la colţ”.
Potrivit Mediafax, fostul liberal a menţionat că a început discuţiile cu liderii PDL cu aproximativ o săptămână înainte de a demisiona, precizând că a vorbit despre plecarea sa la PDL cu liderii democrat-liberali Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur. Inpolitics susţine însă, că de fapt, negocierile cu democrat-liberalii erau ca şi încheiate încă din decembrie anul trecut, lucru care se pare că era cunoscut şi de conducerea PNL. De altfel Inpolitics a şi anunţat pe 13 decembrie iminenta demisie a lui Berca din rândul PNL, moment la care senatorul e dezminţit cu înverşunare informaţia, susţinând că e o tâmpenie. Cu toate acestea inevitabilul a avut loc – Berca a demisionat. Şi nu singur, ci împreună cu deputatul Mihai Banu, care şi el este nemulţumit de conducerea organizaţiei liberale din Bacău, ambii parlamentari susţinând că organizaţia locală este condusă autoritar de Romeo Stavarache. „La vremea asta mă simt ignorat. Nu mai încearcă nimeni să valorifice experienţa pe care o deţin într-un anumit domeniu. În plus, s-a creat o stare de disconfort, fără perspective de a se îmbunătăţi în cadrul organizaţiei noastre. E ca şi într-o căsnicie, nu mă mai simt confortabil. Nu mai cred că mă pot manifesta în această organizaţie. Între mine şi Stavarache există o diferenţă totală de viziune asupra organizaţiilor politice”, a spus deputatul Mihai Banu.
Nimic nu e întâmplător
Numeroasele demisii din rândurile parlamentarilor liberali au diminuat dramatic cota partidului în Parlament. Până la această dată, contabilizând şi ultimele două demisii, liberalii au pierdut 17 parlamentari – 12 deputaţi şi 5 senatori, motiv pentru care PNL contează tot mai puţin ca partid parlamentar. Potrivit Inpolitics, demisiile din PNL, dar şi din PSD, nu sunt câtuşi de puţin întâmplătoare, iar majoritatea demisionarilor sunt înţeleşi de multă vreme cu liderii celor două grupuri ţintă, al PDL şi al Independenţilor. Citând surse din grupul Independenţilor, Inpolitics susţine că planul secret este ca toţi demisionarii din PNL, chiar şi cei înscrişi la Independenţi, este să plece mai departe la PDL. De altfel, şapte deputaţi foşti liberali sunt deja membri ai PDL.
Plecarea parlamentarilor din sânul PNL nu este însă cel mai rău lucru care i se poate întâmpla acestui partid. Partea proastă este că pe lângă aceste demisii ale deputaţilor şi senatorilor liberali, mai mult sau mai puţin discrete, PNL începe să se destructureze în teritoriu. În judeţul Bacău, spre exemplu, împreună cu Berca şi Banu, se pare că se vor îndrepta spre PDL şi şapte din cei nouă primari PNL, dar şi 60% din reţeaua electorală. Şi aceştia nu sunt decât primarii dispuşi să treacă prin alegeri anticipate, odată cu schimbarea partidului.
Este posibil ca mulţi să colaboreze „sub acoperire”, urmând să facă pasul în apropierea alegerilor locale, când PNL s-ar putea trezi fără candidaţi în multe dintre localităţile în care, până acum, avea primari.
Berca voia şefia
Radu Stroe, secretarul general al PNL, susţine că nu a ştiut de demisia celor doi liberali – Berca şi Banu. Stroe a declarat însă pentru Mediafax, comentând o declaraţie a senatorului Berca, că acesta nu a plecat din PNL din oportunism, ci pentru funcţie. „Dacă au demisionat din PNL, înseamnă că PDL s-a hotărât să-i dea post de preşedinte de filială lui Berca. Gabriel Berca nu demisionează deci din oportunism, ci pentru funcţie”, a spus Stroe, citat de Mediafax.
În privinţa motivului invocat de Berca privind existenţa la nivelul conducerii centrale a „unui soi de indiferenţă cu privire la structurile din teritoriu ale PNL”, secretarul general al PNL nu este convins că aceasta este adevăratul motiv, ci mai degrabă faptul că Berca îşi dorea să ajungă la conducerea filialei liberale băcăuane. „Eu nu cred că el îl deplânge pe Stavarache. El dorea foarte mult să ia şefia judeţului Bacău. Acum câteva luni, când au fost alegeri, nu a reuşit să o ia, probabil s-a gândit să se ducă o fugă până la PD, vizavi, să îşi încerce norocul acolo”, a spus Radu Stroe.
Antonescu vrea să trezească ONG-urile
La o zi după demisiile celor doi parlamentari liberali, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat că asistă la „transformarea unui număr semnificativ de parlamentari în porumbei voiajori sau câini de pripas, care sar gardul după o bucăţică înmuiată în sos”. Totodată Antonescu a afirmat că va încerca să determine o dezbatere publică pe tema „traseismului politic”, dezamăgit fiind de faptul că nu mai există reacţii a societăţii civile la astfel de acţiuni ale politicienilor români. „În fond, ONG-urile care îl reprezintă nu în plan politic, ci în plan civil pe alegătorul român ar trebui să pună această problemă, pentru că victima piesei de teatru pe care ni-l oferă în fiecare zi aşa-zişii independenţi, cei care merg direct la PD, totdeauna la PD, niciodată la un partid de opoziţie, victima acestor oameni este alegătorul român de al cărui vot îşi bat joc”, a mai apreciat Antonescu.
Liana Mureşan