Consilierul municipal PNL, Ioan Peteleu consideră că bugetul „este unul de recreere şi nu de dezvoltare” și totodată „orașul este în beznă”.

„Analizând proiectul de buget, cel puţin eu am ajuns la concluzia că acest buget este unul de recreere şi nu de dezvoltare. Nu ştiu dacă Bistriţa îşi poate permite aşa ceva, o să vedeţi sume importante care se duc pe recreere, inclusiv acest proiect utopic cu pârtia de schi. Am primit din partea municipalităţii răspunsuri de tip şablon, pe care le cunoşteam deja, nu a fost nimic în plus. Am mai auzit, spre suprinderea mea, ca să vă daţi seama că este o gândire bine pusă la punct, un termen care m-a şocat: reparaţii investiţionale. Ce înseamnă de fapt asta? Că luăm bani din buget şi creştem bugetul Direcţiei Servicii Publice, care de fapt, sub forma unor aşa zise reparaţii, face de fapt investiţii, deci este o chestie gândită. Bugetul DSP creşte an de an, acesta a fost şi motrivul pentru care consilierii PNL în 2013, la negocierile cu domnul primar, am ajuns într-un blocaj, am cerut diminuarea bugetului DSP. Nu se poate merge la infinit în acea direcţie, în loc să faci investiţii faci reparaţii care costă şi iar costă, nu ştie nimeni cât. E foarte greu să analizăm ce cheltuieli se fac la DSP. Este foarte simplu să ne dăm seama, uitându-ne împrejur, că acest oraş este în beznă. Mergeţi într-o seară la intrarea în oraş, uitaţi-vă în stânga şi în dreapta. Nu sunt reţele de iluminat public. De ce? Pentru că nu se doreşte. Punem asfalt, punem dale pe trotuare, iar cândva va trebui să le spargem ca să introducem sisteme de iluminat public. Ori sunt vechi, ori sunt prost făcute cele existente. Nu există o viziune sau un model de abordare a investiţiilor, ci după ureche. Dar nu e nicio problemă, că doar DSP trebuie să aibă ce repara”, a declarat Peteleu într-o conferință.

De asemenea, Gheorghe Tuţă, copreşedinte PNL Bistriţa, consideră, că „nu e normal ca dintr-un buget să faci un instrument de propagandă sau manipulare”.

„Bugetul înseamnă o perspectivă pe care trebuie să le-o dai oamenilor. Domnul primar face din buget o chestiune de succes personal. El rostogoleşte nişte cifre care nu reprezintă realitatea, ne-a spus că e filozofia dânsului şi nu putem umba la niciun leu pe partea de cheltuieli, nu putem schimba nimic. Concluzia este că lucrurile au fost stabilite, nu avem mari speranţe. O creştere a bugetului s-a datorat în primul rând majorării taxelor şi impozitelor în 2011 şi 2012. La cheltuielile de funcţionare constatăm creşteri pe toate palierele, cea mai mare trebuia să fie la dezvoltare, dar o avem la reparaţii şi la DSP, creştere cu 34%. Sunt lucruri greşite, în loc să dirijezi banii pentru modernizarea străzilor tu te chinui să le repari an de an. Nu vrem să-i deturnăm filozofia despre buget, ne tot spune că reprezintă filozofia existenţială a sa despre ce ar trebui făcut pentru dezvoltare. Viziunea are legătură cu lucruri de viitor, dar şi realizabile. Putem propune orice, toţi avem idei, dar ttrebuie să ai un orizont clar de timp, altfel rămânem la o poveste. Să rămânem cu picioarele pe pământ şi să trecem de la vorbe la fapte”, a precizat Tuță.

Și Sorin Hangan, copreşedinte PNL Bistriţa este de părere că bugetul ar fi trebuit pus în dezbatere publică mult mai repede, ar fi trebuit discutat şi negociat cu toţi cei interesaţi.

„În 2015 mergem pe aceleaşi negocieri politice, ridicători de mâini. Sunt deja 11 ridicători de mâini. Nu o să fac parte din circul acesta, pentru că marea lor majoritate nu ştiu pentru ce ridică mâna. Şi nu mi se pare corect”, a preciza Hangan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.