Dorin Neamţu a primit, în 2011, de la CNSAS verdict de colaborator al Securităţii

Consilierul judeţean democrat-liberal Dorin Neamţu a anunţat zilele trecute că va vota în legislativul judeţean alături de consilierii USL, chiar dacă deocamdată nu demisionează din partid.
Dorin Neamţu a plecat din PNL în 2007 odată cu Sabin Ilieşi. Anul trecut Consiliul Naţional al Studierii Arhivelor Securităţii (CNSAS) l-a cercetat pe Neamţu şi l-au găsit că este un colaborator al fostei Securităţi.

Traseismul politic a fost şi este o metodă des utilizată pentru cei interesaţi în a-şi consolida anumite poziţii pe scara socială şi de a avea câştiguri personale, deşi toate acţiunile lor sunt clamate în interesul comunităţii. Practicanţii de politică în România, fiindcă în proporţie covârşitoare aceştia nu pot fi numiţi politicieni, trec de la un partid la altul de parcă ar merge la shopping cu nevestele. De doctrină nu are niciun rost să discutăm, fiindcă foarte puţini dintre ei ştiu ce înseamnă respectivul cuvânt, darămite să o mai şi respecte. Drept urmare, cei care fac politică în România de azi trec cu o foarte mare uşurinţă de la dreapta la stânga sau invers, de la liberalism la social-democraţie ori la partide care se situează la centru.

De toartă cu Ilieşi

Săptămâna trecută, opoziţia din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a mai câştigat un adept pentru a-şi consolida poziţia vizavi de PDL. Consilierul judeţean democrat-liberal Dorin Neamţu şi-a exprimat disponibilitatea de a vota în legislativul judeţean alături de USL, chiar dacă nu demisionează din PDL. Cu o săptămână mai devreme an alt consilier judeţean democrat-liberal, Adina Arjoca, a anunţat că va vota cu USL în CJ BN, deşi nu va demisiona din partid.
Dorin Neamţu face parte din grupul care s-a desprins din PNL în 2007, în frunte cu Sabin Ilieşi, care a format la acea vreme Partidul Liberal – Democrat (PLD), condus de Gheorghe Flutur. La scurtă vreme, PLD a dat mâna cu PD şi astfel a luat naştere PDL. Traseul lui Dorin Neamţu, în calitate de membru al PLD, a fost acelaşi cu traseul urmat şi de partid.
Fiindcă i-a fost credincios lui Sabin Ilieşi, Neamţu a fost recompensat, el figurând în 2008 pe listele partidului pentru o funcţie de consilier judeţean. Nu a prins funcţia din prima, dar a acces în legislativul judeţean, împreună cu alt coleg de partid, Emil Miclea, după ce Ioan Andreica şi Cristian Florian au fost nevoiţi să-şi părăsească funcţiile, unul fiind numit secretar de stat în MDRT, iar ce de-al doilea – prefect al judeţului.
În Consiliul judeţean, Neamţu nu a strălucit, fiind bun doar ca maşina de vot. Acum şi-a îndreptat privirile spre foştii săi colegi liberali, promiţându-le votul său în CJ BN.

CNSAS i-a dat verdict de colaborator al fostei Securităţi

Numai că Dorin Neamţu nu este politicianul pe care şi l-ar dori orice partid, cu atât mai mult cu cât se vrea un partid al oamenilor curaţi, fiindcă anul trecut consilierul judeţean a fost catalogat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii drept fost colaborator a organului de represiune al regimului comunist. În termeni neacademici, Dorin Neamţu a fost, potrivit CNSAS, turnător la Securitate. În acest moment, dosarul său cu nr. 11635/2/2010 este pe rolul instanţei Curţii de Apel Bucureşti în curs de soluţionare. Dosarul are ca obiect „constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008)” şi a fost depus la Curtea de Apel Bucureşti 29 noiembrie 2010.
Primul termen de judecată a fost abia în luna mai 2011, când consilierul judeţean a obţinut o amânare a cauzei până în luna septembrie. Fiindcă nu a depus o întâmpinare în termenul legal, s-a mai obţinut o amânare pentru încă o lună, când avocatul lui Dorin Neamţu nu s-a putut prezenta la proces, întrucât era în „imposibilitate medicală”. În decembrie 2011, Neamţu mai are un termen, dată la care instanţa decide că este nevoie ca alesul judeţean să se prezinte în faţa judecătorilor pentru „discutarea probei cu verificarea de scripte”. Termenul a fost fixat la începutul lunii februarie 2012, însă şi de această dată avocatul consilierului judeţean nu s-a putut prezenta la proces pentru a-şi apăra clientul. În luna martie a mai avut loc o înfăţişare în proces şi de această dată cauza fiind amânată pentru finele lunii aprilie.
În 2010, CNSAS a mai dat verdicte de „colaborator” al fostei Securităţi în cazul altor doi membri ai PNL BN. Este vorba de fostul director al Direcţiei de Sănătate Publică până în 2006, dr. Constantin Anton, în cazul căruia instanţa Curţii de Apel Bucureşti a constatat calitatea de colaborator al Securităţii. Celălalt liberal este un consilier local din comuna Cetate – Doruţ Breşefelean Deac.

Are firme cu probleme

Deşi se vrea a fi un om de afaceri, declaraţia de avere a consilierului judeţean Dorin Neamţu nu pare să demonstreze că el face parte din categoria afaceriştilor prosperi. Probabil acesta este şi unul dintre motivele pentru care apartenenţa la PDL l-a dezamăgit.
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere postate pe site-ul CJ BN care a fost completată anul trecut, Dorin Neamţu deţine pe raza municipiului Bistriţa două case, cumpărate în 1999 şi 2006 şi un teren de 1.400 de metri pătraţi la Colibiţa. Din acelaşi document aflăm că alesul judeţean este administrator al SC Done Fiso SRL, de unde a încasat în 2010 un salariu anual în cuantum de 12.000 de lei. De la Consiliul Judeţean, Dorin Neamţu a încasat o îndemnizaţie de 14.231 lei.
Firma al cărui administrator dar şi asociat alături de soţia sa, SC Done Fiso SRL, are ca obiect de activitate comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate. În 2010, Done Fiso SRL a avut o cifră de afaceri de peste 128.000 lei şi datorii de aproape 126.000 de lei, iar profitul depăşeşte cu puţin şapte mii de lei. Societatea se află în insolvenţă.
Dorin Neamţu este şi asociat la SC Castor Construct SRL, firmă la care deţine 95% părţile sociale, restul fiind ale soţiei. Castor Construct SRL are ca obiect de activitate lucrări ale construcţiilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi a avut în 2010 o cifră de afaceri foarte mică, de doar 38.640 lei, datorii de peste 200.000 de lei şi un profit de numai 1.190 lei. Potrivit site-ului ANAF, castor Construct înregistrează datorii la bugetul de stat în cuantum total de 1.835 lei, datele fiind valabile la data de 31 decembrie 2011, cu menţiunea că firma se află în executare silită.
În plus, conform portalului instanţelor de judecată , SC Castor Construct SRL a fost acţionată în instanţă de un fost angajat, căruia nu i s-a plătit salariul începând cu luna mai 2008 şi până în septembrie 2010. În cazul acesta instanţa a decis prin sentinţă definitivă şi executorie că firma lui Neamţu trebuie să îi plătească recalamantului nu mai puţin de 22.700 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea salariilor neachitate în perioada mai sus amintită.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

Legea prevede doar sancţiuni de ordin moral

Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali nu prevede obligativitatea demiterii printre criteriile de încheiere a mandatului aleşilor locali. Prevederi de acest fel nu se regăsesc nici în Legea 215/2001, a administraţiei publice locale. Cu alte cuvinte, sancţiunea dată de CNSAS, respectiv instanţa de judecată, este una mai mult morală, iar în practică, singura modalitate de sancţionare a aleşilor locali deconspiraţi este refuzul cetăţenilor de a-i mai vota în cazul în care respectivii decid că ar mai dori un mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.