Proprietarii de drept ai terenurilor aflate la ora actuală în administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa nu şi-au recuperat terenurile până la ora actuală, asta deşi legea este ar fi trebuit aplicată încă din anul 2005. Atât solicitanţii terenurilor, cât şi directorul Staţiunii, Ioan Platon, acuză Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Bistriţa de nerespectarea legii.

După ani şi ani de plimbat dosare de ici-colo, proprietarii de drept al terenurilor confiscate pe vremea comunismului, încă îşi caută dreptatea, atât pe coridoarele Primăriei Bistriţa, cât şi în instanţele judecătoreşti. În ciuda faptului că legea le este favorabilă, aceştia nu pot intra în posesia terenurilor, deoarece Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Bistriţa refuză să pună în aplicare în mod corect legile în vigoare. Instanţele judecătoreşti sunt ultima soluţie la care aceşti oameni pot apela, însă procesele sunt de lungă durată, iar moştenitorii mor pe capete înainte să-şi primescă terenurile cuvenite.

O mină de aur

Terenul de peste o sută de hectare pe care îşi desfăşoară activitatea la ora actuală Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Bistriţa este considerată o adevărată mină de aur. Această suprafaţă de teren a fost concesionată cu ani în urmă de la Agenţia Domeniilor Statului, iar odată cu intrarea în vigoare a legii 247/2005, moştenitorii de drept a acestor suprafeţe de teren şi-au cerut drepturile. Conform legii, persoanele cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate la institutele şi staţiunile de cercetare şi producţie agricolă trebuie puşi în posesie pe vechiul amplasament. Deşi legea este în vigoare de mai bine de cinci ani, aceasta nu a fost aplicată, iar proprietarii de drept sau moştenitorii acestora nu au intrat în posesia lor nici până la ora actuală.

Anexa buclucaşă

Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Bistriţa-Năsăud a emis o hotărâre prin care s-a validat reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea mai multor persoane fizice. Pe anexa cu nr.29 a acelei hotărâri au fost trecute 59 de persoane care trebuiau să primescă terenuri chiar pe actualul amplasament a Staţiunii. Potrivit acestei hotărâri, Comisia municipală trebuia să facă demersurile necesare pentru ca acei oameni să intre în posesia terenurilor. Anexa a fost însă atacată de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, acesta cerând ca doar persoanele care au făcut dovada că terenul retrocedat face parte din perimetrul staţiunii să fie puse în posesie pe acel amplasament. Cazul a ajuns în instanţă, iar după ce SCDP a pierdut procesul în care solicita anularea parţială a Anexei 29, a făcut recurs. Speţa fiind încă în faza de judecată, Comisia municipală nu poate pune în posesie nici proprietarii de drept.
Conform legii, pe terenul pe care îşi desfăşoară activitatea Staţiunea pot fi puse în posesie doar persoanele care fac dovada clară că pământul solicitat este în perimetrul în cauză. Celorlalte persoane trebuie să li se acorde teren în altă parte. Atât directorul SCDP, Ioan Platon, cât şi solicitanţii terenurilor din perimetrul staţiunii au solicitat Comisiei Municipale să împartă anexa 29 în două părţi, respectiv persoanele care au făcut dovada că terenurile lor se află în acel perimetru şi persoanele cărora Comisia municipală, din lipsă de alte terenuri, le-a repartizat suprafeţe din Staţiune. În ciuda acestor aspecte, Comisia municipală a refuzat să dea curs solicitării, dorind ca toţi cei trecuţi pe respectiva anexă să fie puşi în posesie pe terenul Staţiunii, deşi majoritatea nu fac dovada că acele terenuri le-au aparţinut. Astfel, proprietarii de drept a terenurilor respective sunt târâte prin instanţele de judecată, mulţi dintre ei, bătrâni sau bolnavi fiind, au decedat deja, pământul urmând să revină Statului Român.

Cazuri concrete

Breşfelean Maria Gabriela, Puşcaş Adriana şi Iszip Nicolae, sunt moştenitorii de drept a unor terenuri care sunt situate în perimetrul Staţiunii. Aceştia au fost trecuţi pe anexa 29, după ce au făcut dovada clară că predecesorii lor au avut terenuri în locaţia în cauză. Deşi au cerut municipalităţii să împartă anexa în două şi să fie puşi în posesie, doleanţele nu le-au fost rezolvate. Acum aşteaptă ca instanţa de judecată să dea un verdict, iar ei să fie puşi în posesie. Aceştia acuză conducerea Comisiei municipale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Bistriţa că are interese personale, fapt pentru care încalcă legea şi refuză ca anexa să fie împărţită. “De ani de zile solicităm acel teren. Avem toate actele necesare din care se vede că noi suntem moştenitorii de drept. Comisia municipală refuză să rezolve probelema. Soţul Adrianei Puşcaş, care era moştenitorul de drept, a murit deja. Ea este acum grav bolnavă şi poate muri oricând. Nu mai au pe nimeni, iar pământul va rămâne statului. Poate aste se urmăreşte, să murim toţi şi să le rămână lor terenurile. Principala vinovată este comisia municipală care nu aplică legea. Doamna Prisecaru m-a întrebat de ce nu îmi ajung terenurile care le-am primit deja. Da’ cum se poate aşa ceva?! Este terenul meu, e dreptul meu, de ce să las pe alţii să se îmbogăţescă de pe urma mea?! Eu cred că interesul îl au cei din primărie, de aceea refuză să ne modifice anexa 29” – a declarat pentru “Gazeta de Bistriţa” Gabriela Breşfelean.

Platon vrea dreptate

Directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, Ioan Platon, a susţinut pe durata procesului şi susţine în continuare că nu se opune trecerii unor suprafeţe de teren din domeniul public al staţiunii în domeniul privat. Platon susţine însă că nu i se pare normal ca persoanele care nu pot face dovada clară că sunt îndreptăţite să primească teren din amplasamentul staţiunii să fie puse în posesie pe acel amplasament. “Noi nu tergiversăm absolut nimic. Eu sunt pus aici să respect legea nu să o încalc. Nu o să distrugem staţiunea pentru că aşa vrea cineva! Nu mi se pare normal ca în cazul în care primăria (n.r. Primăria Bistriţa) are 1.840 de hectare de teren liber, să ofere terenul Staţiunii unor persoane care nu au dreptul să primească aici. Când epuizează ei tot terenul pe care îl deţin, după aceea pot doar cere Staţiunii să le dea din teren. Dar din păcate Comisia municipală nu respectă legile. Sper ca Justiţia să facă dreptate în acest caz” – a declarat pentru “Gazeta de Bistriţa”, directorul SCDP Bistriţa.

Iulia Balazs

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.