Primăria municipiului Bistriţa a depus, recent, un proiect pentru finanţare din fonduri europene care vizează monitorizarea video a Pietonalului „Liviu Rebreanu” şi a zonei de rezervaţie istorică .
Sistemul de supraveghere video are ca scop reducerea gradului de infracţionalitate, va aduce siguranţă în trafic, dar şi venituri la bugetul local, deoarece prin instalarea unui astfel de sistem pe raza oraşului se vor aplica toate sancţiunile, pentru depăşirea vitezei şi alte ilegalităţi comise în aria monitorizată. Astfel, suma obţinută în urma amenzilor aplicate va intra la bugetul local. În plus, un alt obiectiv propus este acela de a reduce numărul unor posibile infracţiuni care ar putea avea loc în această zonă.
Cu puţin timp în urmă mai mulţi elevi bistriţeni şi-au arătat îngrijorarea vis –a – vis de numărul accidentelor de circulaţie care au avut loc pe trecerile de pietoni. Aceştia au trimis primarului Ovidiu Creţu câteva scrisori, prin intermediul cărora solicitau „siguranţa pe şoselele oraşului Bistriţa”. Micuţii cereau amplasarea radarelor în municipiu, limitatoare de viteză pe lângă şcolile din oraş, supravegherea traficului la ora 12:00 de către echipajele de poliţie şi luarea măsurilor împotriva şoferilor neatenţi şi vitezomani.
Încă 80 de camere de supraveghere video
Potrivit poliţiştilor, limitatoarele de viteză au redus considerabil numărul accidentelor rutiere, o parte din ele fiind demontate la solicitarea primarului Ovidiu Creţu, care a promis înlocuirea acestora cu camere de supraveghere video.
Ruşti a subliniat că, dacă proiectul va fi finanţat, nu vor mai fi cheltuiţi bani de la buget pentru amplasarea celor 30 de camere în centrul istoric şi astfel se va putea extinde monitorizarea pe cartiere cu cele care sunt prinse în bugetul local pe 2009, cu condiţia ca bugetul să fie aprobat să rămână ca poziţie şi achiziţia de camere pentru monitorizare video. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii nu a putu preciza care ar putea fi costurile vor rezulta în urma procedurii de achiziţie, deocamdată existând doar costurile estimative raportate la cele de anul trecut. „Camerele de supraveghere vor fi montate cu scopul de a asigura ordinea şi siguranţa”, a mai adăugat Mihai Ruşti.
Big Brother la Bistriţa
În România în ultimii ani au apărut sute de mii de camere video de supraveghere în toate locurile posibile – în bănci, instituţii publice, în gări, în metrou, în trenuri şi autobuze, pe şosele pentru a identifica şi amenda şoferi indisciplinaţi, în intersecţii şi în şcoli. Amplasarea camerelor de supraveghere video a debutat odată cu 11 septembrie 200, după atacul terorist din Statele Unite, în contextul combaterii terorismului.
În Europa, Marea Britanie este campioana supravegherii video a populaţiei. În această ţară au fost înregistrate cazuri în care operatorii de la centralele de monitorizare au fost surprinşi că dirijau camerele video pentru supravegherea unor femei în posturi intime.
Intimitate furată de lege
Oare chiar ar fi nevoie de atâtea camere de supravegheat câte sunt planificate? Peste tot, pe stradă, în mijloace de transport în comun, în magazine, în bănci, în instituţii publice, la locul de muncă, în toalete publice, cetăţeanul va fi urmărit non-stop de camere de supraveghere video. Parcă ne duce cu gândul la închisoare o asemenea situaţie care pe zi ce trece se materializează tot mai mult. Monitorizarea video publică va deveni regulă în România. În şcoli elevi vor fi spionaţi de acelaşi Big Brother. Prima unitate de învăţământ în care s-a introdus sistemul de monitorizare video la noi în judeţ este Grupul Şcolar Economic din Năsăud, apoi au continuat şi cu alte instituţii de învăţământ din judeţul nostru.
O altă şcoală din judeţ bine păzită, cu dotări tehnice, este şcoala generală din Lunca Ilvei, care este monitorizată cu şapte camere de supraveghere. Camerele sunt amplasate în curte şi pe holuri, acestea fiind montate încă din anul 2006, în urma incidentelor care au avut loc în şcolile din Capitală, cu scopul de a preveni violenţe şi alte probleme posibile să apară în mediu şcolar. Imaginile ajung într-un computer pe masa directorului care ştie în orice moment ce se întâmplă în şcoală.
La instituţiile de învăţământ superior se montează camere de supraveghere pentru a împiedica apariţia neînţelegerilor în baza rezultatelor obţinute. Astfel fiecare student obţine nota corectă, numai pe cunoştinţele proprii, iar dacă există nelămuriri se pot finaliza pe baza înregistrărilor video.
Delia Hriţuleac