Realizarea unei piețe agroalimentare moderne este o prioritate pentru Bistrița. Deși mic, județul Bistrița-Năsăud are un număr impresionant de fermieri producători, consideră consilierul municipal Alin Seserman.
„În această perioadă se dezbate bugetul local, se discută despre investițiile și proiectele care vor fi demarate sau contnuate în 2016. Vă prezint tuturor câteva dintre proiectele pe care le consider importante și viabile, în ideea de a le discuta împreună. Sunt sigur că foarte multe idei și sugestii bune pot veni direct de la voi, de la bistrițeni.
Unele dintre aceste proiecte le-am propus an de an în calitate de consilier local, fiind convins că sunt importante pentru oraș. Cu toate că sunt necesare și totodată realizabile, având exemple de succes chiar la noi în țară, în orașe de aceeași mărime cu Bistrița, majoritatea propunerilor au fost ignorate. De obicei motivul invocat este lipsa banilor cu toate că anul trecut orașul a folosit doar 40% din fondurile alocate investițiilor. Am rămas cu zeci de milioane de lei nevalorificați. Acești bani puteau fi folosiți pentru dezvoltarea orașului.
Realizarea unei piețe agroalimentare moderne este o prioritate pentru Bistrița. Deși mic, județul Bistrița-Năsăud are un număr impresionant de fermieri producători. Cu toate acestea marii comercianți au acaparat piața acestor produse deși numărul consumatorilor este mult mai redus decât în alte județe. Este un paradox ca într-un județ preponderent rural, în care numărul fermierilor este de peste 35000, piața agro-alimentară să fie dirijată de comerțul realizat de supermarket-uri. Primăria trebuie să dezvolte un program intens de susținere al micului producător bistrițean. De asemenea este necesar ca bistrițenii să poată să facă distincția între producători și comercianți și să aleagă ce produse cumpără.
Producătorii locali trebuie stimulați prin orice mijloace, fiindcă vorbim de dezvoltarea locală și mai ales de sănătatea tuturor. Piețele bistrițene au fost date în folosință cu foarte mulți ani în urmă fiind dimensionate la populația de atunci, astăzi fiind insuficiente, nepotrivite. Deși Primăria Bistrița încasează o sumă importantă din închirierea meselor (în jur de 1,5 milioane lei anual), investițiile au lipsit complet, tot ceea ce s-a realizat fiind improvizații care nu au rezolvat problemele generale, nu au îmbunătățit vizibil condițiile asigurate. Astăzi, în Bistrița comercianții dorm sub mașini, nu le sunt asigurate condițiile de igienă, produsele își pierd rapid din prospețime vara nefiind o temperatură controlată. Pe perioada de iarnă, activitatea este foarte redusă pentru că nu se asigură condiții normale de desfacere a produselor. Exemplele bune din alte orașe sunt la îndemână și imaginile vorbesc de la sine. În orașe similare sau mai mici (Deva sau Vaslui) există deja de ani de zile astfel de piețe moderne. Mă îndoiesc că această investiție ar genera polemici. Dimpotrivă cred că este un proiect așteptat de toată lumea, necesar tuturor bistrițenilor și sunt convins că va fi unul de succes cu beneficii importante orașul și județul nostru”, precizează Alin Seserman.
[…] Piața agroalimentară modernă apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]