Ministerul Finanțelor a comunicat marți seara că a fost stabilit un calendar pentru procesul dintre Pfizer și România, inițiat în legătură cu vaccinurile anti-COVID, iar următoarele patru luni vor fi dedicate depunerii documentelor relevante. În cadrul procedurii, compania farmaceutică solicită plata pentru aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin.
„Având în vedere notificarea către România pentru prezența la data de 20.02.2024, ora 09:00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr. F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL împotriva României, cu obiectul Contractului de achiziție a vaccinurilor COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană, precizăm că a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, urmate de etapa audierilor”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Conform acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de documente, programată pentru 20 iunie 2024. Ministerul Finanțelor nu a furnizat încă un termen clar pentru audieri.
De asemenea, ministerul a prezentat și cronologia cazului, menționând că la 08.01.2024 a fost transmisă și înregistrată la Ministerul Sănătății citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr. F5331-23. Prin această citație, Ministerul Sănătății a fost notificat să se prezinte în data de 20.02.2024, ora 09:00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles.
Litigiul a fost inițiat în contextul în care Comisia Europeană a încheiat cu Pfizer Inc. și BioNTech Manufacturing GmbH un acord de cumpărare în avans pentru vaccinul anti-COVID-19, iar ulterior Guvernul României a împuternicit Ministerul Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauză.
Pentru reprezentarea în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, Ministerul Finanțelor a ales asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA, în urma unei proceduri de selecție în care au fost implicate și alte state precum Polonia și Ungaria.