Petru Bolfă, patronul firmei din Năsăud care a produs spirtul sanitar ce ar fi ucis peste 25 de oameni în judeţul Bihor, a fost arestat pentru 29 de zile, sub acuzaţia de evaziune fiscală şi falsificare de alimente sau alte produse care a avut ca urmare moartea victimei. Odată cu Bolfă au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile încă doi bărbaţi de naţionalitate iordaniană şi o femeie.

Decizia a fost pronunţată miercuri seara de magistraţii Tribunalului Bucureşti, după ce cu o zi înainte Petru Bolfă a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurori. Mandate de reţinere au fost date şi în cazul celorlalate trei persoane din dosar, în urma unor descinderi în 18 locuinţe şi sedii de firmă din judeţele Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Ilfov. Decizia instanţei bucureştene nu este definitivă şi a fost declarat recurs.

 

 

Nu este pentru prima dată când Bolfă a avut de a face cu procurorii, în luna mai 2012 el scăpând ca prin urechile acului de propunerea de arestare preventivă a procurorilor DIICOT Cluj. La acea vreme, anchetatorii au descoperit în fabrica lui Bolfă peste 20.000 de litri de alcoole metilic produs ilegal, adică fără să aibă aplicat sigiliul de către organele abilitate. Dosarul, însă, a fost instrumentat greşit de procurorii DIICOT, astfel că patronul firmei de alcool a rămas în libertate. Şirul ilegalităţilor acestuia se pare că a continuat, acum fiind agăţat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

Alcofarm a cauzat moartea a 27 de oameni

 

Tăvălugul a început să se rostolgolescă în luna aprilie, când inspectorii de la Protecţia Consumatorului din judeţul Bihor au descoperit că spirtul sanitar Alcofarm conţine alcool metilic, deşi este interzisă utilizarea acestei substanţe, fiind una extrem de toxică, chiar letală. Spirtul sanitar Alcofarm, produs de Pet&Ady Trading SRL, a fost depistat pe piaţa din Bihor după ce în primele patru luni ale acestui an au decedat peste 20 de persoane în urma utilizării lui. Drept urmare, inspectorii OPC din Bihor au lansat o alertă naţională care a ajuns şi în judeţul Bistriţa-Năsăud.

În urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a rezultat că spirtul sanitar produs în fabrica de alcool din Năsăud, ce îi aparţinea lui Bolfă, avea o concentraţie de alcool metilic de 60.000 grame pe hectolitru.

Din cauza deceselor înregistrate în Bihor, cazul a intrat în atenţia procurorilor din acest judeţ, cu atât mai mult s-a descoperit faptul că produsul a fost comercializat acolo în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane de Alcofarm. În plus, anchetatorii nu au exclus nici ipoteza ca produsul să fi fost contrafăcut. Din aprilie încoace, Alcofarm a mai făcut încă două victime, una în judeţul Neamţ şi una în judeţul Bihor, unde numărul deceselor din cauza acestui produs a ajuns la 26.

 

Arestare cu mantă

 

Se pare că nu doar procurorii bihoreni erau cu ochii pe fabrica de alcool din Năsăud şi pe Petru Bolfă, ci şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceştia l-au descoperit pe Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, de naţionalitate iordaniană, partener de afaceri al lui Bolfă, care prin firma sa a distribuit nu mai puţin de 66.126 de flacoane, de 0,5 litri, cu spirt sanitar Alcofarm. Deşi avea în componenţă alcool metilic, distribuitorul iordanian a menţionat pe etichetă că de fapt spirtul ar conţine o concentraţie de alcool etilic de 35%.

„În vederea punerii în circulaţie a produsului respectiv şi în scopul inducerii în eroare a consumatorilor, învinuitul E.M.F.I. (nr. – Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim) a aplicat pe eticheta produsului o compoziţie chimică necorespunzătoare adevărului (alcool etilic – concentraţie 35%). Astfel, s-a constatat faptul că produsul alcoolic contrafăcut conţine, în realitate, alcool metilic – o substanţă toxică cu grave consecinţe asupra integrităţii corporale şi sănătăţii persoanei.

În urma punerii în circulaţie şi consumului produsului alcool sanitar contrafăcut substituit, din categoria produselor biocide, de tipul „Alcofarm – loţiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic” au fost înregistrate pe raza judeţului Bihor mai multe decese şi vătămări corporale grave”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care s-a adus la cunoştinţa mass media şi că faţă de Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi falsificare de alimente sau alte produse care a avut ca urmare moartea victimei.

Conform deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus arestarea preventivă a lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, el este acuzat de falsificare de alimente în formă continuată, care a avut ca şi consecinţă moartea victimei, dar şi de evaziune fiscală.

Sub aceleaşi acuzaţii a fost arestat preventiv pentru 29 de zile şi Petru Bolfă, patronul Pet&Ady Trading SRL din Năsăud.

 

Alte două persoane, acuzate de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani

 

Conform aceluiaşi document, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Aureliana Boşneag, acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Anchetatorii spun că pentru a justifica provenienţa produsului alcoolic pus în circulaţie, iordanianul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii comerciale pe care o administra – SC Ideal Textil Trading SRL – mai multe facturi fictive de achiziţie a acestui produs de la o altă societate comercială (cu comportament „de tip fantomă”), care a încasat prin virament bancar contravaloarea facturilor fictive – sumele fiind retrase în numerar de învinuita Aureliana Boşneag, la indicaţia lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim. Astfel, prin înregistrarea în contabilitatea firmei a unor facturi fictive, iordanianul a produs un prejudiciu statului român de 300.000 de lei. SC Ideal Textil Trading SRL, al cărui asociat unic şi administrator este Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, are ca obiect principal de activitate intermedierea în comerţul cu ridicata.

În acelaşi dosar mai apare un cetăţean de origine iordaniană, Ala Hani Khalil Hassan, care şi el a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţia de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

 

Poliţia din BN, exclusă din acţiune. Prietenii ştiu de ce!

 

La numai patru zile distanţă de la începerea urmăririi penale a lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim şi Aureliana Boşneag, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor au efectuat un număr de 18 domicilii şi sedii de firmă, aparţinând persoanelor implicate în producerea şi distribuirea spirtului sanitar ucigaş, din judeţele Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Ilfov. În Bistriţa-Năsăud era vizat, bineînţeles, Petru Bolfă.

Până să pună mâna pe Bolfă, anchetatorii bucureşteni i-au urmărit câteva zile mişcările. De prezenţa în Bistriţa-Năsăud a procurorilor şi poliţiştilor din Bucureşti nu a ştiut nimeni, nici măcar poliţiştii sau procurori DIICOT din Bistriţa. Secretomania ţinută în jurul acestui caz în care este implicat Petru Bolfă este şi din cauza legăturilor pe care acesta le are în Poliţia bistriţeană, şi nu numai, cu care se laudă în anumite cercuri. Despre aceste amănunte, Gazeta de Bistriţa a mai scris în câteva articole anterioare.

Şi anul trecut, când a fabrica de alcool de la Năsăud a fost percheziţionată de procurorii DIICOT Cluj atunci descoperindu-se peste 20.000 de litri de alcool produs ilegal, Poliţia din Bistriţa-Năsăud nu a avut ştiinţă de acţiune, ci doar procurorii DIICOT BN, care ar fi instrumentat o parte din acest dosar.

Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, în dosarul pe care procurorii clujeni şi bistriţeni l-au instrumentat ar fi implicate persoane destul de importante din judeţ, oameni care ar trebui să păzească legea, dar şi anumite personaje politice. Cu toate acestea, se pare că tentaculele lui Bolfă s-au întins destul de bine şi în DIICOT Cluj, unde şef este nimeni altul decât Mircea Hrudei, un cunoscut al ilegalităţilor. Drept urmare, Bolfă nu a primit nici mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, dar nici măcar dosarul nu a ajuns la instanţă, din cauza unei încheieri penale prost întocmită, deşi dovezile erau destul de evidente.

„În temeiul art. 195 C.p.p. dispune îndreptarea erorii materiale strecurate în cuprinsul încheierii penale nr. 57/C/Pl.O.P din data de 22.05.2012, pronunţată în dosarul nr. 11839/211/2012 al Judecătoriei Cluj-Napoca, în sensul că răspunsul reprezentantei Parchetului la solicitarea formulată de apărătorul învinuitului consemnat pe prima pagina a încheierii, alineatul 11 este: „Reprezentanta Ministerului Public arată că a fost comunicat tot dosarul aflat la Parchet în prezent”, se arăta în sentinţa Tribunalului Cluj.

 

Are vechime în producţia de alcool

 

Pet&Ady Trading SRL este o societate care a avut ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice. Din 2004, Bolfă a devenit asociat cu o firma cipriotă – M & T.C.I. MAINTENANCE LTD – alături de care, în vara anului respectiv, a deschis fabrica de alcool din Năsăud. La inaugurarea care a avut loc la acea vreme au participat multe dintre personalităţile politice ale judeţului, printre care fostul prefect al judeţului de atunci, Viorel Pupeză, pe atunci liderul PSD BN, dar şi din administraţia publică judeţeană.

Deşi afacerile cu alcool sunt în general profitabile, lui Bolfă se pare că nu i-a mers, oficial, foarte bine, dacă ne uităm la profitul înregistrat de firma sa în raport cu cifrele de afaceri înregistrate an de an. Astfel, în perioada 2005 – 2007, cifra de afaceri a SC Pet&Ady Trading SRL a crescut de la circa 20.000 de lei la peste cinci milioane de lei, în timp ce profitul său a crescut de la cinci mii de lei la 15.000 de lei. Anul 2008 a fost unul cu activitate destul de slabă raportat cu ultimii doi ani, cifra de afaceri ajungând la aproape jumătate, aceasta fiind cu puţin peste 2,8 milioane lei şi un profit de 9.425 lei. În schimb, când întreaga Românie a fost lovită din plin de criza economică, în 2009, firma lui Bolfă înregistrează o cifră de afaceri record, de peste 8,6 milioane lei, şi un profit de peste 48.500 de lei. Cu toate acestea, un an mai târziu, în 2010, deşi societatea năsăudeana avea o cifră de afaceri de peste 6,3 milioane lei, profitul era pe minus, „-1.486.783 lei”, iar datoriile se apropie de 11 milioane de lei.

 

Intrat în insolvenţă acum cinci ani

 

În 2011, societatea patronată de Bolfă a intrat oficial în insolvenţă, deşi procedura a fost demarată încă din 2007, potrivit portalului instanţelor de judecată din România, pe masa magistraţilor Tribunalului Bistriţa-Năsăud aflându-se încă din acel an dosarul nr. 623/112/2007. În acest dosar, firma lui Bolfă figurează ca debitor, aceasta datorând diferite sume de bani unor societăţi comerciale, printre care se află BRD, SC Fiatech SRL, SC Garant Service SRL, SC Euromotors SRL Baia Mare, BT Leasing Transilvania IFN SA Cluj Napoca, dar şi Primăria Năsăud şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. Potrivit sursei citate, datoriile către stat, respectiv către Finanţe, înregistrate de firma lui Bolfă se cifrau în mai 2009 la aproape 850.000 de lei.

În 2012 a fost declarat falimentul, iar firma a intrat în lichidare. Acest lucru i-a dat posibilitatea lui Bolfă să nu îşi piardă afacerea, astfel că a recurs la un mic truc. Şi-a vândut afacerea unei alte firme – SC Ecoserv SRL – care, culmea, are ca asociat unic şi administrator taman pe Ludovica Dumitru, soacra lui Petru Bolfă. Ba mai mult decât atât, firma care a fost înfiinţată în 2005 are aceeaşi adresă ca şi SC Pet&Ady Trading SRL.

 

Politica, un hobby al fraţilor Bolfă

 

Cu toate că datoriile îl cam înghesuiau pe patronul năsăudean, acesta nu a dat înapoi în a sprijini politicul, Petru Bolfă figurând în 2010 cu o cotizaţie de 25.000 de lei către PDL. De altfel, în 2008 el şi-a manifestat dorinţa de a candida la alegerile locale din partea PDL la o funcţie de consilier local, însă a fost nevoit să se retragă cu puţin timp înainte de a începe cursa electorală. Motivul care a stat la baza ejectării lui Bolfă din cursa electorală din 2008 a fost agresiunea comisă asupra unui redactor al Gazetei de Bistriţa, aspecte prezentate la acea vreme în presa locală, şi nu numai.

În familia Bolfa, simpatiile politice nu sunt îndreptate doar înspre PDL, ci şi înspre PSD, fratele lui Petru Bolfă – Emil Bolfă – fiind viceprimar al comunei Dumitriţa, funcţie pe care a dobândit-o, în legislatura 2008-2012, după ce a fost ales consilier local.

Pe lângă toate acestea, este foarte cunoscut şi faptul că Petru Bolfă are spate şi în IPJ BN, comisarul şef Aurel Grama – şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului – fiind nimeni altul decât naşul sau de cununie.

 

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.