Petru Bolfă, afaceristul fost patron al fabricii de alcool din Năsăud- SC Pet&Ady Trading SRL şi mai apoi administrator împuternicit al SC Ecoserv SRL scapă de acuzaţiile de spălare de bani. Aflat în arest preventiv încă din luna noiembrie, acesta este acuzat că ar fi adus un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.267.200,63 de lei.
Potrivit încheierii penale a şedinţei care a avut loc pe data de 29 decembrie 2015 când Bolfă a mai primit 30 de zile de arest, reiese că, din prejudiciul total adus statului 219.000 de lei erau obţinuţi prin delapidare în dauna societăţii, iar 59.900 de lei prin fapta de spălare de bani.
În documentul citat, pentru Petru Bolfă se menţionează că infracţiunea de spălare de bani a fost clasată.
Bolfă ar fi obţinut bani prin vânzarea a aproape 22.000 de litri de alcool, fără a înregistra tranzacţiile în evidenţa contabilă. Ba mai mult, şi-a însuşit acei bani pentru a credita firma în mai multe rânduri, după care le-ar fi retras în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale cu titlu de restituire sume împrumutate. Astfel că Bolfă ar fi scos din firmă, de 10 ori, suma totală de 59.900 de lei. După cercetări, procurorii au ajuns la concluzia că fapta nu a existat, datele avute la momentul începerii urmăririi penale dar şi a extinderii urmăririi penale fiind eronate, în sensul că au fost inversate operaţiunile . De asemenea şi acuzaţia că inculpatul ar fi încercat sustragerea alcoolului de sub sechestru a fost eliminată pentru că nu exista decât sigiliu pe acei litrii de alcool.
„S-a dispus clasarea cauzei privind pe inculpatul Bolfă Petru pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor prev. de art. 29 alin 1 lit b din legea 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin 1 C pen.. (3 acte materiale), întrucât faptele nu există, în condiţiile în care datele avute cu privire la creditarea şi restituirea sumelor împrumutate la extinderea urmării penale (…)au fost eronate, în sensul că au fost inversate operaţiunile, precum şi pentru comiterea infracţiunii de sustragere de sub sechestru, prev. de art. 261 alin 1 V. pen., întrucât se aplicase sechestru pe cantitatea de alcool comercializată, ci doar sigilii”, se precizează în încheierea penală.
În acelaşi document se mai precizează şi faptul că procurorii au solicitat instituirea unui sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile deţinute de Bolfă, fiind vorba mai precis de un teren de 1.094 m.p, o casă P+1, anexe gospodăreşti, un apartament cu 4 camere, 2 holuri, bucătărie şi baie, în suprafaţă de aproape 74 m.p.
Vrea acasă dar nu-l lasă
Aflat deja la cea de-a treia contestaţie pentru o prelungire a arestului preventiv, Bolfă nu câştigă niciodată la Curtea de Apel Cluj, ba mai mult, el lasă câte 300 de lei de fiecare dată când încearcă să obţină o altă decizie, decât a instanţei de judecată din Bistriţa-Năsăud.
Cea mai recentă înfrângere i-a fost comunicată de către Curtea de Apel Cluj, chiar săptămâna trecută, pe 19 ianuarie.
„Respinge contestaţia formulată de inculpatul B P împotriva încheierii penale 106/29 decembrie 2015 a Tribunalului Bistriţa Năsăud. Obligă inculpatul la 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu din 19 ianuarie 2016”
Acesta şi-a petrecut şi sărbătorile de Crăciun şi Revelion în arestul de la IPJ BN, tot după o contestaţie formulată la Curtea de Apel Cluj care i-a fost respinsă. Motivul invocat atunci era că Bolfă ar fi atacat în un om al legii în timp ce se afla după gratii. Din această cauză, Bolfă s-a mai pricopsit cu un dosar penal, el fiind cercetat şi pentru ultraj.
Se are cu gratiile din 2013
În 2013 a fost un alt an cu ghinion pentru afaceristul năsăudean. În luna aprilie a acelui an, inspectorii de la Protecţia Consumatorului Bihor au descoperit căspirtul sanitar Alcofarm conţine alcool metilic, substanţă interzisă, fiind una extrem de toxică, chiar letală. Spirtul sanitarAlcofarm a fost depistat pe piaţa din Bihor după ce în primele patru luni ale anului 2013 au decedat peste 20 de persoane în urma utilizării lui. Drept urmare, inspectorii OPC din Bihor au lansat o alertă naţională care a ajuns şi în judeţul Bistriţa-Năsăud.
În urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a rezultat că spirtul sanitar era produs în fabrica de alcool din Năsăud – SC Pet&Ady Trading SRL -, ce îi aparţinea lui Bolfă şi avea o concentraţie de alcool metilic de 60.000 grame pe hectolitru.
Din cauza deceselor înregistrate în Bihor, cazul a intrat în atenţia procurorilor din acest judeţ, cu atât mai mult s-a descoperit faptul că produsul a fost comercializat acolo în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane de Alcofarm. În plus, anchetatorii nu au exclus nici ipoteza ca produsul să fi fost contrafăcut.
[…] Petru Bolfă a scăpat de acuzaţia de spălare de bani apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
[…] Petru Bolfă a scăpat de acuzaţia de spălare de bani apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]