Petru Bogatu: Colonelul GRU, prietenul comun al lui Marga şi Putin

Aşadar, ministrul de Externe al Romaniei, Andrei Marga, are prieteni comuni cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Persoana care il leaga pe noul şef al diplomaţiei de la Bucureşti de liderul de la Kremlin se numeşte Vladimir Filippov.

Prorectorii care conduc lumea

Mass-media de la Bucureşti se arata contrariata de declaraţiile trasnite facute de Andrei Marga in discursul sau dinaintea investirii. Agenţiile Agerpres şi Hotnews, canalul de televiziune B1, cotidienele „Evenimentul Zilei” şi „Romania Libera” relateaza ca noul ministru de Externe ii ridica o adevarata statuie liderului de la Kremlin. Marga susţine, de exemplu, ca „Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi sa fie la fel de competenţi. Doi prorectori conduc lumea: Putin şi Ratzinger".

Intr-un comentariu aparut la 9 mai in „Evenimentul Zilei” şi intitulat: „Andrei Marga – pacostea de la Externe”, se afirma ca, in timpul audierilor in comisii, a uluit mai ales discursul sau puternic pro-Est, cu termeni magulitori la adresa Rusiei şi a Chinei. Marga a remarcat in timpul audierilor „stagnarea relaţiilor cu China, Rusia şi cu alte ţari”.

Potrivit autorului comentariului din ziarul bucureştean, Paul Ciocoiu, noul ministru de Externe al Romaniei anunţa clar abandonul Basarabiei in braţele Moscovei. „Exista multe idei preconcepute in Rusia faţa de noi şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care imi spunea ca ruşii cred ca vor sa cucereasca teritorii. Şi i-am aratat cat de greşita e aceasta percepţie. Aceasta idee nu exista indiferent cine e la guvernare”, a spus Marga.

Concluziile pe care le trag acum toţi criticii noului ministru de Externe sunt, de buna seama, in masura sa-ţi dea fiori. De aceea, ca sa vedem ce hram poarta dl Marga, haideţi sa ne dispensam de orice comentariu strain şi sa ne bazam doar pe textul discursului sau. Unde mai pui ca noul ministru de Externe ne da şi un nume concret. El aminteşte de amicul sau rus, „Filipov”, care a fost ministru la Putin şi este, chipurile, şi astazi prietenul liderului de la Kremlin. Cine-i, deci, persoana care l-a intarit pe dl Marga in opiniile sale frumoase şi nepreconcepute despre Rusia?

In umbra şacalului

Vladimir Mihailovici Filippov, un individ scund şi imbracat de cele mai mult ori intr-un costum gri, a fost ministru al invaţamantului in Rusia din 1998 pana-n 2004. Fusese desemnat in aceasta funcţie la insistenţa comuniştilor lui G. Ziuganov. Era poreclit pe atunci „ministrul prieteniei popoarelor”. Şi nu intamplator.

Toata viaţa matura a lui Filippov este legata de Universitatea Prieteniei Popoarelor „Patrice Lumumba” din Moscova, patronata de Serviciul de Informaţii Externe al Armatei Ruse (GRU). Fondata in 1960, aceasta instituţie de invaţamant superior, unde işi faceau studiile preponderent tineri din ţarile Africii, Asiei şi Americii Latine, era o adevarata forjerie de cadre pentru spionajul militar din URSS. Practic, nimeni nu putea fi inmatriculat la „Patrice Lumumba” fara a fi racolat in prealabil.

Deloc intamplator, la Moscova, Universitatea „Prietenia Popoarelor” era poreclita „lumumbarium”. Studentul ei a fost, de altfel, celebrul terorist internaţional Ilici Ramirez Sánchez, zis Carlos Şacalul. In cartea sa, intitulata In umbra Şacalului. Carlos şi iniţiatorii terorismului internaţional, publicata in martie 2002 la editura Christoph Links din Berlin, scriitorul şi jurnalistul german Oliver Schröm, utilizand ca surse documente ale Ministerului pentru Siguranţa Statului al RDG, a demonstrat fara putinţa de tagada ca acesta a fost unul dintre cei mai sangeroşi asasini ai secolului.

Efectul politrucului

Printre colegii lui Carlos Şacalul de la universitate s-a numarat şi Vladimir Filippov. Viitorul ministru a fost bursier, iar apoi salariat al universitaţii cu pricina. Deşi a ajuns doctor in matematica, Filippov nu este savant, ci politruc. Mai mulţi ani, sub puterea sovietica, el a deţinut funcţia de secretar al comitetului de partid al Universitaţii „Patris Lumumba”, iar dupa dispariţia URSS a devenit rector.

Un detaliu curios. La sfarşitul deceniului al noualea, ziarul „Moskovski komsomoleţ”, in urma unei investigaţii jurnalistice, a demonstrat ca ministrul Vladimir Filippov este colonel GRU. Şi nici nu-i de mirare, avand in vedere profilul Universitaţii „Prietenia Popoarelor”. Ar mai fi de adaugat ca autorul articolului care l-a demascat pe „prietenul” dlui Marga este nimeni altul decat cunoscutul şi reputatul investigator Mark Deitch. Acest jurnalist de forţa de la Radio „Svoboda”, acum o saptamana, şi-a pierdut viaţa in Indonezia, salvand un copil de la inec.

Orice s-ar spune, filozoful de marca, politicianul experimentat şi creştinul practicant, Andrei Marga, este un bun roman care, in opinia mea, nu are cum sa vanda Basarabia ruşilor. Personalitate puternica şi creativa, a facut o cariera fulminanta. Odata cu numirea sa in postul de ministru de Externe, el urca foarte sus in ierarhia politica a ţarii. Totuşi, ca expert in materie de educaţie, dl Marga ar trebui sa cunoasca principiul lui Peter de dr. Laurence J. Peter şi sa-şi ia masuri de precauţie. Potrivit lui, „intr-o ierarhie, fiecare salariat tinde sa urce pana la nivelul sau de incompetenţa”.
Jurnal.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.