Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat vineri, după întâlnirea cu fermierii protestatari din Capitală, că a fost publicat pe site-ul ministerului actul normativ care reglementează acordarea banilor de la Comisia Europeană, suma de 10 milioane de euro, care a fost dublată de la bugetul de stat. El a subliniat că aceste fonduri vor fi acordate doar fermierilor care au cereale pe stoc la data de 1 februarie, iar nicio sumă nu va fi oferită comercianților de cereale.
Ministrul Agriculturii a declarat că îi salută pe fermierii români şi le transmite că ministrul Agroculturii şi Guvernul României sunt alături de problemele pe care le au.
”De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să dăm şi îl vom da în continuare. Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră iată că a creat probleme deosebite fermierilor, prin acest aflux de cereale care vin în România şi care au pus într-o situaţie foarte grea pe cei care lucrează terenul şi nu au putut să valorifice întreaga producţie, sau au putut să o valorifice la preţuri mici, datorită situaţiei din Ucraina”, a spus Daea.
Ministrul a precizat că în momentul acesta a avut o discuţie cu fermierii, iar aceştia i-au spus problemele pe care el le ştia.
”Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momewntul acesta şi am anunţat şi ei ştiau dar le-am explicat astăzi pe larg că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat. Spun imediat pentru că ieri, la orele 10.29, a apărut în Jurnalul Oficial, regulamentul care dă posibilitatea acordării sumelor, pe care le ştiţi, o sumă rerizorie, o sumă mică dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermierii care au fost afectaţi”, a arătat Petre Daea, menţionând că la această sumă bugetul Ministerului Agriculturii a pus încă 10 milioane de euro.
”Practic suma s-a dublat şi la orele 14.19 minute pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublaţi prin bugetul ministerului Agiculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a arătat Daea.
El a mai arătat că aşteaptă suma suplimentară de la Comisia Europeană, în urma intervenţiilor preşedintelui Klaus Iohannis la nivelul Consiliului European.
Citește și: Campanie gratuită de colectare a deșeurilor vegetale! Vezi când poți scăpa de ele