Ceea ce se anunța un banal proces de insolvență pare să fie mult mai complicat decât părea. Grupul de firme Combis, Agro-Invest și Hotel Coroana de Aur, deținut de familia Moldovan, are de dat diverse sume de bani la peste 60 de firme, bănci și instituții publice. Culmea, unul dintre cei mai importanți creditori este tot o firmă pusă pe picioare de Ioan Moldovan.

Totul a început în toamna anului 2019, când omul de afaceri Ioan Moldovan cerea, în bloc, insolvența pentru trei dintre firmele sale, cu tradiție. În 2018, Ioan Moldovan șoca pe toată lumea când scotea la vânzare toate hotelurile deținute, la fel și spațiile comerciale.

În același an, acesta a concediat jumătate din angajații abatorului din Șieu-Măgheruș. Ulterior, acesta a anunțat vânzarea Hotelului Castel Dracula din Pasul Tihuța, care mai apoi a și fost închis, din lipsă de cumpărători. Mai erau vândute Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor.

De asemenea, au mai fost scoase la vânzare fostul restaurant de lângă gară lăsat în paragină, clădirea cunoscută ca și „han” și halele de la Odyseia. Clădirea de la han a fost vândută deja cu 700.000 de euro, suma fiind folosită de Moldovan pentru a achita o parte din datoriile acumulate de omul de afaceri la stat.

Hotel Castel Dracula a fost scos la vânzare pentru 7 milioane de euro, în prima fază. Ulterior, prețul a scăzut la 4 milioane de euro, însă nici așa nu a făcut cu ochiul investitorilor, Ioan Moldovan luând hotărârea să îl închidă, pentru a mai tăia din costurile de funcționare, având în vedere faptul că turiștii nu prea se înghesuiau.

A cerut insolvența pentru 3 firme cu tradiție

Ioan Moldovan a cerut insolvența pentru Combis, Agro-Invest Prod și Hotel Coroana de Aur SRL, optând pentru o cerere comună de intrare în insolvență. Lucrurile sunt mai alambicate decât par la prima vedere.

La masa credală s-au înscris peste 60 de entități. Printre ele se numără și Oficiul Registrului Comerțului, Aquabis, Administrația Fondului pentru Mediu, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Primăria Bistrița, Administrația Națională Apele Române sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

Printre cei care speră să recupereze bani de la Ioan Moldovan se numără și mai multe bănci. Pe listă regăsim CEC Bank, Banca Transilvania sau Banca de Export-Import a României Eximbank. Culmea, pe lista de creditori apar și firme de-ale lui Moldovan. Astfel, potrivit bistrițabusiness.ro, Agro-Carn Food Company are de recuperat de la grupul de firme peste 10 milioane de lei.

Agro Invest Prod a fost împrumutată de Banca Transilvania cu 34,8 milioane de lei, Combis cu 14,2 milioane de lei și Hotel Coroana de Aur cu 28,4 milioane de lei. CEC Bank-ul a împrumutat firmele cu 6 milioane de lei.

Și firmele din grupul de insolvență au datorii una la alta. Combis și Hotel Coroana de Aur au de recuperat 14,4 milioane de lei și respectiv aproape un milion de lei de la Agro Invest Prod. Agro Invest Prod are de recuperat 11,3 milioane de lei de la Combis.

Tabelul de creanțe nu este încă definitiv, cel definitiv urmând să fie aprobat de instanță, cel mai probabil la următorul termen de judecată, stabilit pentru toamna acestui an.

Anul 2019, cu pierderi importante pentru toate firmele

Pentru 2019, Combis SA a raportat o cifră de afaceri de 32.4 milioane de lei și pierderi de 2,3 milioane de lei. Din cei aproape 150 de angajați, societatea a rămas cu 92 anul trecut. Datoriile firmei treceau de 31,3 milioane de lei.

În 2018, Combis a raportat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei și un profit net de 3.7 milioane de lei, iar în 2017 cifra de afaceri trecea de 50 de milioane de lei, însă raporta pierderi de 635.346 de lei și datorii pe măsură: 36,7 milioane de lei.

Pierderi a raportat pentru anul trecut și Agro Invest Prod. Mai exact, în 2019 cifra de afaceri ajungea la 28 de milioane de lei, iar pierderile treceau de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 61,5 milioane de lei. Numărul de angajați a scăzut drastic, de la 205 câți erau în 2017 la 73.

În 2018, cifra de afaceri era aceeași, însă pierderile erau puțin mai mici : doar 22.595 de lei. Pierderi s-au înregistrat și în 2017, când cifra de afaceri se apropia de 85 de milioane de lei. Pierderile înregistrate ajungeau însă la 2,2 milioane de lei. Atunci s-au înregistrat și cele mai mari datorii, de 68,4 milioane de lei.

Situația nu stă cu mult mai bine nici în cazul Hotel Coroana de Aur SRL, care a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei și pierderi de aproape două milioane de lei. Și în acest caz numărul de angajați s-a redus drastic, scăzând de la  76 (2018) la doar 10.

2019 este primul an în care SRL-ul a înregistrat pierderi, deși datorii are de ani buni. Acestea, însă s-au diminuat în ultimii ani. Astfel, dacă în 2016 datoriile treceau de 6 milioane de lei, în 2019 acestea se apropiau de 3 milioane de lei.

Continuă afacerile cu alte două firme

Familian Moldovan nu renunță la afaceri. Soții Moldovan mai deți două firme: Agro-Carn Food SRL și Agro Carn Food Company SRL. Agro Carn Food SRL a fost înregistrată în 2012, însă nu a fost folosită până în 2018, când a și înregistrat o cifră de afaceri de 31,5 millioane de lei și un  profit net de 1,5 milioane de lei.  În 2018, aceasta figura cu 66 de angajați.

Pentru 2019, Agro Carn Food SRL a raportat o cifră de afaceri de doar 1,6 milioane de lei, un profit de 423.041 de lei și datorii de peste 3 milioane de lei. În 2019 apare și surpriza, din cei 66 de angajați, rămâne pe firma respectivă doar 1.

Agro Carn Food Company SRL, care a fost înființată în 2018 pare să îi fi luat locul. Astfel, pentru 2018, firma a raportat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei și un profit de 900.000 de lei. Atunci avea doar 18 angajați.

Un an mai târziu, în 2019, cifra de afaceri ajungea la nu mai puțin de 60 de milioane de lei. Profitul trecea și el de un milion de lei. Firma înregistra datorii de peste 20 de milioane de lei, iar numărul de angajați creștea de la 18 la 102.

Tot în 2019, Ioan Moldovan a hotărât și să se reprofileze. Acesta plănuiește să deschidă o stație PECO într-una dintre cele mai căutate zone din oraș: Calea Moldovei.

Demersurile au fost începute în anul 2018  la Agenția pentru Protecția Mediului și la Primăria Municipiului Bistrița, care a eliberat certificatul de urbanism încă din toamna anului 2018.

Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului este vorba despre o suprafață de 2.500 de metri pătrați. Stația include o clădire cu parter și un etaj și platformă cu pompe, acoperită cu copertină metalică, care se vor întinde pe 400 de metri pătrați.

Zonele carosabile și pietonale vor ocupa 1.312 metri pătrați, iar spațiile verzi vor ocupa 30% din teren adică 734 de metri pătrați. Stația PECO va avea cinci locuri de parcare, intrarea urmând a se face din Calea Moldovei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.