Un bărbat dintr-o comună din județul Cluj a fost amendat, joi, de polițiștii din Bistrița-Năsăud, după ce a fost prins că transporta porci, fără a avea documente de proveniență legală. Pe lângă amendă, bărbatul a rămas și fără animale, acestea fiindu-i confiscate, în contextul măsurilor luate de autoritățile din Bistrița-Năsăud pentru prevenirea extinderii pestei procnie africane (PPA). Totodată, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud anunță că, deocamdată, nu s-au mai înregistrat noi cazuri de pestă porcină.

Polițiștii din Năsăud au depistat, joi, în trafic, un bărbat din comuna Cămărașu, județul Cluj, care transporta 21 de porcine, cu o autoutilitară, fără să dețină documente de proveniență legală.

Bărbatul în cauză a fost sancționat conform prevederilor legale în domeniu, cu amendă în valoare de 1.500 lei.

Totodată, polițiștii au dispus măsura complementară a confiscării porcinelor, care, ulterior au fost predate Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

În acest context, autoritățile din Bistrița-Năsăud anunță că e respectă în continuare Planul de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA) în județul nostru, aprobat de prefectul județului Ovidiu Frenț, în calitate de președinte al Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). T

otodată, reprezentanții Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud anunță că și în perioada care urmează vor fi organizate acțiuni de verificare și filtre pe drumurile din întreg județul, chiar dacă până acum nu s-a mai înregistrat noi cazuri de PPA.

Acțiunea de astăzi are rol preventiv și de a descuraja traficul ilegal de animale, iar în perioada care urmează sunt prevăzute în continuare filtre și controale pe toate drumurile publice din județul nostru. Vestea bună este că până astăzi nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu PPA în județul nostru. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic„, transmite Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

1 COMENTARIU

  1. Intreb si eu, cine are atributiuni de control al celor care detin vite si porci in intravilanul municipiului si al cartierelor Unirea si Viisoara ( alipite cu Bistrita ) , daca acestia au autorizatie de ferme de animale intravilan intre casele vecinilor , daca au fose si platforme din beton amenajat pentru dejectiile animalelor, daca au acordul scris si nu produc disconfort vecinilor cu putoarea si duhoarea degajata si daca prin deversarea dejectiilor in panza freatica, este in regula sau ba acest lucru ???
    De ce trebuie actionat doar la plangere scrisa si de ce autoritatile sanitar-veterinare precum si Politia Locala nu executa controale de identificare al acestor „contzarani ” care dupa Revolutie, si-au cumparat proprietati si case in Bistrita si s-au mutat de la tzara aici cu animalele pe care le detineau , fara sa aiba conditii de igiena sanitar-veterinara, care si-au construit anexe gospodarsti ilegale, fara autorizatie si care ne spurca pe toti cu apucaturile lor tzaranesti… ???!!!
    Solicitam ziarului Gazeta de Bistrita, sa mearga numai in zona Avicola din Unirea, sa vada ce putoare si ce mizerie degaja un astfel de contzaran in zona … , mai ales dupa lasarea noptii ca hotzii… sa nu-l identifice nimeni … de vecinilor le vine s-o ia pe „delauri ” din cauza duhorii emanate , cum nu poti deschide un geam la casa pentru aerisire si cum apa din fantanile din zona efectiv pute a pisalau … si cum panza freatica efectiv este poluata greu de suportat , facand fantanile inutilizabile si cum sistematic contzaranul isi deverseaza pisalaul in canalele de degajare a apei pluviale fara sa-i pese de absolut nimeni din zona…
    Astfel de cazuri sunt si in Viisoara si nimeni nu controleaza, nimeni nu ia masuri impotriva acestora, transformand incet… incet… municipiul si cartierele aferente in „catune de la tzara ” intorcandu-ne in timp in epoca medievala , pe motiv ca ” ie multi… si voteaza „, ori ca na-u serviciu si ca … trebuie si „gura lor sa mananca ceva „… !
    De ce organele sanitar-veterinare si Politia Locala nu se pot sesiza din oficiu si de ce asteapta doar reclamatiiile vecinilor ? De ce asteapta neaparat producerea unei molime sau boli precum aceasta Peste Porcina… din cauza lipsei controalelor din partea celor care au astfel de obligatii prevazute prin legea lor de organizare si functionare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.