La programul de formare profesională de calificare curs de “bucătar”, care s-a desfășurat prin Centrul de Formare Profesională Bistrița, s-au înscris 26 e persoane.
Dintre aceștia un număr de 20 de persoane au benefeciat de gratuitate, fiind șomeri indemnizați și neindemnizați.
Au finalizat programul 25 de persoane. Cursul a cuprins un număr de 720 ore de pregătire, din care pentru teorie au fost alocate 240 de ore, iar pentru practică 480 de ore.
„Pregătirea teoretică s-a desfășurat la sediul AJOFM B-N, iar cea practică la agenți economici din județ precum SC COMPLEX DECEBAL SA, SC CASA BISTRIȚEANĂ SRL, SC ALPIN PASS SRL, SC TURTICA MAGICĂ SRL, SC UNIVERSAL TRADING 2008 SRL, SC FORPENT EST SRL, CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ, U.M. 02267, etc”, potrivit directorului executiv al AJOFM BN, Otilia Râpan.
Competențele dobândite în urma absolvirii acestui program de calificare sunt:
1. Pregătirea antreurilor calde şi reci
2. Pregătirea fripturilor
3. Pregătirea gustărilor calde şi reci
4. Pregătirea mâncărurilor din carne
5. Pregătirea mâncărurilor din legume,orez,ouă, paste făinoase
6. Pregătirea preparatelor lichide
7. Prepararea dulciurilor (deserturilor)
8. Prepararea fondurilor glace
9. Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare
10. Realizarea acţiunilor de supervizare şi control
11. Realizarea aluaturilor de bază
12. Realizarea salatelor
13. Realizarea sosurilor
14. Comunicarea la locul de muncă
15. Desfăşurarea muncii în echipă
16. Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
17. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
18. Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei
19. Prevenirea poluării mediului
20. Întocmirea documentelor specifice