În judeţul Bistriţa-Năsăud, 40 de persoane au refuzat cardul de sănătate, în principal din motive religioase, a anunţat, luni, Camelia Ilişuan – preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud. Majoritatea celor care au refuzat cardul de sănătate provin din mediul rural, iar printre motivele care au stat la baza refuzurilor se numără şi cele de ordin religios. În posesia asiguraţilor au ajuns peste 190.000 de carduri de sănătate.
„Până la această dată au fost tipărite şi practic ridicate de la imprimeria naţională 222.277 de carduri naţionale de sănătate. Din acestea, Poşta a distribuit efectiv asiguraţilor 203.989 carduri şi 14.408 carduri au fost returnate către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud pentru că nu au găsit asiguraţii acasă. Până în prezent noi am distribuit către asiguraţi 2.379 de carduri şi urmează să le distribuim în continuare, pe măsură ce asiguraţii au nevoie de ele şi se vor prezenta la noi. Au fost returnate către Casă, din motive religioase, de conştiinţă sau alte motive, 40 de carduri”, a declarat Camelia Ilişuan.
Potrivit preşedintelui CJAS BN, persoanele care au refuzat cardurile de sănătate vor fi nevoite, înainte de a se prezenta la medic, să solicite de la Casa de Asigurări de Sănătate eliberarea unei adeverinţe medicale, document care are o valabilitate de doar trei luni.
Camelia Ilişuan a precizat că doar două persoane din totalul celor care au refuzat cardul de sănătate provin din mediul urban, restul sunt din mediul rural, în special Salva sau din zona Ilvelor.
Preşedintele CJAS BN a mai precizat că din totalul cardurilor distribuite în judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost activate 10.500 de carduri.
” Relevanţa este mică pentru că aceste carduri se activează atunci când mergi la medic. Nu este niciun fel de limită de a fi activat cardul. Acesta poate fi activat la oricare furnizor de servicii medicale care este în contract cu Casa de Sănătate, fie că este medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, spital, laborator de analize, farmacie, etc. De asemenea, cardul se poate activa şi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate. Noi am cumpărat cititoare de carduri din două motive: cine doreşte să şi-l activeze şi nu are de mers la medicul de familie, o poate face la noi; apoi, sunt carduri care au defecţiuni de utilizare, şi dacă omul vine să îl predea, noi trebuie să îl verificăm dacă într-adevăr cardul este defect sau poate cititorul furnizorului e defect. Acest proces se va desfăşura continuu, nu este niciun termen limită, fiecare şi-l activează când poate, când are nevoie, indiferent unde în ţară. Important este ca furnizorul să fie în contract cu Casa de Sănătate”, a spus Camelia Ilişuan.
Utilizarea cardurilor de sănătate va deveni obligatorie începând cu data de 1 mai.