Home Știri Peste 15.000 de euro pentru asistenţă juridică, plătiţi aiurea de ADI Deşeuri!...

Peste 15.000 de euro pentru asistenţă juridică, plătiţi aiurea de ADI Deşeuri! Procedura de negociere prin care Supercom SA a fost declarată câştigătoare, ANULATĂ

Atribuirea serviciului de colectare a deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud de către ADI Deşeuri BN companiei bucureştene SUPERCOM este sub semnul întrebării. Zilele trecute, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat „întreaga procedură de negociere fără publicare unui anunț”. Pentru respectiva procedură care acum a fost anulată de CNSC, ADI Deşeuri a apelat la serviciile Casei de Avocatură „Lăpuşan, Moscovits, Şteopan & Asociaţii”, în vederea acordării de asistenţă juridică, pentru care asociaţia de dezvoltare intercomunitară bistriţeană a plătit un „tarif” de 15.000 de euro+TVA.

 

Procedura de negociere fără anunţ prealabil, având ca obiect atribuire contractului de servicii pentru Activitatea de colectare şi trabsport a serviciilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud, organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud (ADI Deşeuri BN), a fost contestată la CNSC de SC Retim Ecologic Service SA din Timişoara, societate care se pare că ar fi fost interesată de a intra pe „piaţa” de colectare a deşeurilor din Bistriţa-Năsăud.

 

Decizia CNSC: ANULAREA procedurii

Prin contestaţia din data de 07.09.2016, înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu nr. 27366/08.09.2016, depusă de SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, cu sediul în Timișoara, str. Oituz nr. 31 A, județul Timiș, (…), privind procedura de negociere fără publicare prealabilă, având ca obiect atribuirea unui contract de servicii pentru Activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud, organizată de ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ PENTRU GESTIONAREA INTEGRATĂ A DEȘEURILOR MUNICIPALE ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD, cu sediul în Bistrița, str. Păcii nr. 2A, județul Bistrița-Năsăud, în calitate de autoritate contractantă, contestatoarea a solicitat:

  • suspendarea deciziei de atribuire a contractului și, implicit, a executării contractului încheiat ca urmare a derulării acestei proceduri având în vedere dispozițiile art. 22 coroborate cu art. 7 alin. (4) din Legea nr. 101/2016;
  • anularea procedurii de negociere directă, a invitațiilor de participare emise, a documentației de atribuire aferentă acestora, precum și a oricăror alte acte emise în temeiul acestora, inclusiv contactul de achiziție publică;
  • dispunerea comunicării tuturor actelor de procedură formulate de către părți și pronunțarea unei decizii ulterior datei la care îi va fi asigurat accesul la dosarul cauzei astfel încât să poată uza de informațiile care nu i-au fost comunicate;
  • acordarea cheltuielilor de judecată.

SC SUPERCOM SA, cu sediul în București, str. Gherghiței nr. 23C, sector 2, având CUI RO 3884955, număr de înregistrare în Registrul Comerţului J40/10046/1993, ofertant declarat câștigător în cadrul procedurii mai sus menționată, a formulat cererea de intervenţie în interes propriu nr. 7407/12.09.2016, înregistrată la Consiliu cu nr. 27712/12.09.2016, prin care a solicitat încuviințarea în principiu a cererii de intervenție în interes propriu, admiterea acesteia, respingerea, în principal, ca inadmisibil a capătului de cerere vizând „suspendarea deciziei de atribuire a contractului și implicit a executării contractului încheiat ca urmare a derulării acestei proceduri având în vedere dispozițiile art. 22 coroborate cu art. 7 alin. (4) din Legea nr. 101/2016”, iar în subsidiar ca lipsit de obiect, respectiv respingerea ca nefondată a contestației formulată de SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA.

Contestaţia şi cererea de intervenţie vor fi soluţionate împreună, având în vedere dispoziţiile art. 66 alin. (1), art. 67 alin. (1) şi art. 123 alin. (1) C. proc. civ. Cererea de suspendare a procedurii a fost respinsă de către Consiliu, ca nefondată, prin Încheierea nr. 111/C9/1952/ 12.09.2016.

Pentru aceste motive, în baza legii şi a mijloacelor de probă aflate la dosar, CONSILIUL DECIDE:

În temeiul art. 26 alin. (2) și (7) din Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, admite, în parte, contestația formulată de SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, în contradictoriu cu ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ PENTRU GESTIONAREA INTEGRATĂ A DEȘEURILOR MUNICIPALE ÎN JUDEȚUL BISTRIȚANĂSĂUD, și anulează întreaga procedură de negociere fără publicare unui anunț având ca obiect atribuirea unui contract de servicii pentru Activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud.

În conformitate cu art. 64 Cod procedura civilă, încuviințează în principiu cererea de intervenție formulată de SC SUPERCOM SA, și o admite, în parte.

Prezenta decizie este obligatorie pentru părţi. Împotriva ei se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia CNSC.

 

Mai multe firme au fost interesate de negociere

Conform documentelor ADI Deşeuri BN, în Nota justificativă privind alegerea operatorilor la procedura de negociere, se arată că în cadrul procedurii au depus oferte doar două societăţi. Una este Supercom SA, iar cealaltă SC Brai-Cata SRL din Brăila. Totodată, se mai arată în document, pentru aceeaşi procedură de urgenţă iniţiată de ADI Deşeuri BN şi-au manifestat interesul  prin solicitări de clarificări şi note de remedieri la documentaţie, alte şase companii de salubrizare: SC Brantner Servicii Ecologice SA, SC Floricon Salub SRL, Sc Compania de Salubritate Brantner Vereş SA, SC Urban SA şi SC Retim Ecologic Service SA.

Pe 23 august, ADI Deşeuri este încunoştinţată de disponibilitatea de a prelua serviciul de colectare a deşeurilor „până la organizarea unei proceduri de achiziţie” de trei companii: SC Brantner Environement SRL Sibiu, SC Compania de Salubritate Brantner Vereş SA Cluj şi SC Urbana SA Bistriţa.

Prin urmare, conform documentelor ADI Deşeuri, Executivul asociaţiei a propus AGA ca toate cele 10 companii mai sus amintite să fie invitate la negociere.

 

Artificii pe după casa nănaşului

Aici însă s-a apelat la un artificiu, pentru a reduce posibilitate apariţiei unui prestator de servicii nedorit. Membri AGA decis, din cauza urgenţei vezi Doamne, să fie invitate doar firme care au puncte de lucru în judeţ sau în judeţele limitrofe. Astfel, AGA a decis să fie invitate la negociere doar SC Supercom, SC Brantner Vereş SRL Cluj şi SC Urbana SA Bistriţa.

Valoarea estimată a contractului aferent celor 3 luni în care noul operator de urgenţă urma să adune deşeurile de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud a fost de aproape 6,18 milioane lei fără TVA.

În final, la negociere a participat doar SC Supercom SA, care percepe în mediul urban un tarif de 9,9 lei/persoană/lună, de la 6,82 lei, iar în mediul rural 3 lei/persoană/lună, de la 2,95 lei, iar pentru agenţii economici un tarif de 348 lei/tonă, de la 307 lei.

 

Asistenţă juridică de peste 15.000 de euro

Anterior începerii procedurilor de negociere, pe 17 august, AGA ADI Deşeuri a două oferte venite din partea Casei de avocatură „Lăpuşan, Moscovits, Şteopan & Asociaţii” din Cluj-Napoca, care însumate ajung la un total de peste 22.000 de euro.

Una dintre ele vizează servicii de acordare de asistenţă juridică „asupra conţinutului documentaţiei de atribuire” care urma să stea la baza procedurii mai sus amintită, dar şi asistenţă juridică pe parcursul derulării procedurii „până la finalizarea unei noi proceduri de licitaţie şi semnarea unui nou Contract de concesiune cu un nou Operator de salubritate”. Pentru aceasta AGA ADI Deşeuri a fost de acord să plătească casei de avocatură clujene 15.000 de euro plus TVA.

În oferta depusă la ADI Deşeuri BN de casa de avocatură mai sus menţionată, printre altele se preciza faptul că „din onorariul menţionat (n. r. – 15.000 de euro+TVA) va contracta specialişti de renume în domeniul achiziţiilor publice, fără un cost suplimentar”.

Cât de bine şi-a făcut treaba s-a văzut tocmai prin decizia pronunţată de CNSC.

Cea de a doua ofertă înaintată ADI Deşeuri de casa de avocatură clujeană se referă promovarea unei cereri de chemare în judecată a Vitaliei care a reziliat contractul de concesiune pentru colectarea deşeurilor în 2014. Pentru aceasta, casa de avocatură a cerut un onorariu de 7.500 de euro plus TVA.

1 COMMENT

  1. astia de la lapusan sunt slabi rau.Intrebarea e cum i-au angajat ADI fara licitatie sau pe ce criterii i-au luat.
    uUa e sa pierzi un proces si alta e sa faci gafe de anul I la FF Spiru Haret, ditamai casa cu pretentii.
    Dar si aici miroase (ca să nu zic că pute) ceva putred, unii insinuând parandaratu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version