Vor beneficia de registre agricole în format electronic 15 primării din Bistrița-Năsăud.
Proiectul „Gestiunea în sitem informatic a Registrului Agricol și a altor servicii publice destinate cetățenilor în cadrul unor unități administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud”, este cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și este încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informațională.
„În urma consultării primăriilor au fost depuse două proiecte în care CJ a fost partener cu încă 15 UAT-uri în fiecare proiect, deci propriu-zis 30 de UAT-uri din județul BN. Astăzi suntem în situația fericită de a încheia unul dintre proiecte, spun fericită pentru că celălalt e în derulare după vreun an și ceva de contestații și alte piedici pe care le întâmpinăm din păcate în procedurile de achiziții publice, dar sper ca până la finalul acestui an să fie funcțional si celălalt, să putem spune că am derulat ambele proiecte cu succes. În proiectul decare vorbim astăzi CJ este în parteneriat cu primăriile din Sângeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechința, Bistrița-Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leșu, Șieu, Monor, Milaș. Paradoxul, este al doilea proiect aprobat de către unitatea de management primul proiect de finanțare, aprobat și semnat, contractul de management a avut cele mai multe probleme și e în momentul de față în derulare. Contractul a fost din 25 ianuarie 2014 – finalizat 23 iulie 2015, valoarea proiectului 6.734.652 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 98 %, și o contribuție a CJ de 2 %, mai exact 134.703 lei. Principalul obiectiv este interconectarea bazelor de date între respectivii parteneri, Cj și respectiv cei 15 parteneri cu UAT-uri cu bazele de date ale Ministerului Administrației și Internelor, ale CCI-ulu, APIA, Ministerului Finanțelor, Oficiului Național al Registrului Comerțului, și sigur aici vom avea servicii din ambele părți. O dată, toate aceste instituții vor putea avea acces la informațiile din punct de vedere al numărului de gospodării, al numărului de culturi care sunt în UAT-ul respectiv, a numărului de mașini, de utilaje, instalații și eu cred că acest sistem va ajuta foarte mult la agregarea datelor existente la nivelul județului BN și vor putea fi utilizate cu mult mai ușor atât de către UAT-uri atunci când au nevoie de date din bazele de date ale instituțiilor de care am spus cât și invers”, a declarat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Rezultatele proiectului vor duce la creșterea gradului de comunicare electronică dintre instituțiile care utilizează Registrul Agricol prin includerea lor ca utilizator într-o platformă de colaborare comunitară.
„Fiecare primărie a primit stații de card operaționale, facturi, nootebook, multifuncționale, imprimante, dispozitive de rețea, în așa fel încât să nu aibă nici un fel de problemă cu infrastructura de bază care știm că este puțin precară. Am creat 5 servicii publice electronice, serviciul de informare unde sunt afișate informații de interes public, servicii de informare pentru fiecare partener, pe un nivel, serviciile de descărcare de formulare pentru diverse servicii care vor fi accesate prin intermediul sistemului, servicii electronice on-line disponibile în extra net de un nivel de sofisticare foarte mare și un serviciu de raportare a Registrului Agricol. Avem 6 componente a serviciului informatic și de gestiune, componente soft, compoinente de interfațare cu alte funcții complementare, componente de stocare-gestionare în planul de parcelare în formate geospațiale”, a declarat managerul proiectului, Mihaela Ţărmure.
Tot în acest an a fost lansat un alt proiect similar (cu probleme în procedura de aciziție), care prevede gestiunea în sistem informatic a suprafețelor agricole pentru localitățile: Ciceu Giurgești, Galații Bistriței, Căianu Mic, Dumitra, Șintereag, Șieu Odorhei, Budești, Tiha Bârgăului, Șieuț, Poiana Ilvei, Romuli, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivașu de Câmpie și Urmeniș.