Liderul PSD, Mircea Geoană, care candidează din partea Alianţei politice PSD+PC, a totalizat donaţii în valoare de 1.090.518 lei, potrivit unei situaţii date publicităţii de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
În 2008, sumele donate partidelor pentru campaniile electorale nu au fost nici ele de neglijat. PSD circa 22 de milioane de lei, bani proveniţi din cotizaţii şi donaţii. În plus PSD a primit drept subvenţie din partea Statului în fiecare lună până acum 216.919, 39 lei.

În funcţie de mărimea partidului, dar şi dacă acesta se află sau nu la putere, sponsorizările sunt pe măsură. Banii sunt donaţi partidelor/candidaţilor de către sponsori interesaţi. Interesaţi să-şi recupereze banii de la stat. Însă sponsorii „grei” ai partidelor nu apar, din motive lesne de înţeles, în listele oficiale ale donatorilor.
Sumele donate partidelor apar în dreptul numelor unor membri de partid, care de cele mai multe ori nu au cum să le justifice, la o adică, din veniturile oficiale pe care aceştia le înregistrează.

Lipsă „peştii mari”, oficial

Dacă aruncăm o privire pe listele oficiale ale donaţiilor PSD, publicate în Monitorul Oficial, se vede cu ochiul liber că aici apar doar sponsorii mici şi mijlocii, în general pe care nu multă lume îi cunoaşte. În schimb „peştii cei mari” nu apar pe niciunde, oficial, deşi dacă aceştia nu ar exista multe cheltuieli ale partidului nu s-ar explica. Cam de exemplu plata unor contracte precum cel cu Benenson Strategy Group, firma de consultanţă care a lucrat şi pentru Obama şi care-l costă pe Geoană milioane multe, dar nu de lei. Astfel, printre donatorii PSD sunt greu de găsit Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai prosperi agricultori ai ţării, ori Cornel Penescu, patronul FC Argeş, arestat nu demult pentru dare de mită.

Oficial cotizează membri de partid

Sponsorii mărunţi îi găsim însă cu carul, sponsori care îşi trag de la gură întru bunăstarea partidului.
În Bistriţa – Năsăud, sponsorii oficiali sunt membrii partidului, care de voie de nevoie, le permite sau nu buzunarul, au îmbogăţit puşculiţa PSD.
Pe lista sponsorilor din 2007, întâlnim numele a trei primari bistriţeni ai PSD, care dacă este să ne gândim la ce salarii au fost extrem de generoşi. Primul gând este acela că au făcut eforturi considerabile pentru a-şi plăti „datoria” către partidul care i-a pus în fruntea obştii.
Astfel, potrivit listei publicate în Monitorul Oficial, în 2007, primarul comunei Coşbuc, Niculaie Anghel a donat 5.000 de lei (aproximativ două salarii de primar de comună), Nicolae Moldovan, primarul oraşului Beclean – 10.000 lei (aproximativ două salarii şi jumătate de primar de oraş) şi Roland Venig, primarul oraşului Sângeorz-Băi – 5.000 lei. Alături de numele acestora regăsim pe lista sponsorilor cel al lui Octavian Brumă, până de curând şef adjunct la Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, care a cotizat cu 10.140 lei, Dan Moldovan, directorul coordonator al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Bistriţa-Năsăud,care a donat partidului 5.000 de lei, Creţu Ovidiu, actualul primar al Bistriţei, la acea vreme senator, care a cotizat cu 7.715 lei, Dan Tanko, trezorierul PSD BN, donator a 10.000 de lei, dar şi numele lui Viorel Pupeză, fost deputat şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD la acea vreme, care acum luptă în campanie alături de Sorin Oprescu, după ce a trecut şi pe la Partidul Conservator, acesta donând, în 2007, 4.739 lei. Tot în 2007 au mai cotizat şi Nicolae Cioancă – 5.000 lei, Ioan Lupşan – 5.000 lei, Alexandru Negruşeri – 10.000 lei, Grigore Vereşezan – 5.000 lei şi Grigore Zagrai – 10.000 lei.
În 2007, PSD a adunat la puşculiţă, per total, 5.698.889 lei.

„Sărăcie mare” în 2008

Anul 2008 a fost mai sărăcăcios, teoretic, printre cotizanţii din Bistriţa-Năsăud, pe listele oficiale apărând doar câteva nume. Acestea sunt cele ale candidaţilor la alegerile parlamentare (mai puţin Doina Adriana Pană care a candidat pentru Senatul României în Colegiul 1 Bistriţa-Năsăud – Senat) dar şi cel al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Marinescu, precum şi cel al lui Dan Tanko. Astfel Dănuţ Nicolae Prunea, actualmente senator, Radu Emil Moldovan, deputat (al doilea mandat), Cristian Parasca şi Adrian Moldovan au cotizat cu câte 10.000 de lei, Gheorghe Marinescu a depus la „bugetul” PSD 19.250 lei, iar Dan Tanko 16.346 lei.

Cu sau fără venituri babane, au dat bani la partid

Partea interesantă este cea legată de venitul unora dintre cei patru candidaţi la alegerile parlamentare din anul 2008, având în vedere suma cu care a cotizat fiecare la partid şi cât câştigă, potrivit declaraţiilor lor de avere, afişate pe site-urile oficiale ale instituţiilor la care aceştia îşi desfăşoară sau şi-au desfăşurat activitatea în calitate de parlamentari ori consilieri judeţeni.
Dănuţ Nicolae Prunea, acum senator PSD de Bistriţa-Năsăud, potrivit declaraţiei sale de avere înregistrată la sfârşitul anului trecut, la debutul mandatului său, pe site-ul oficial al Senatului României avea un venit lunar (cumulat cu cel al membrilor familiei sale), de aproximativ 4.000 de lei. Strict din venitul înregistrat personal ca profesor la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, senatorul Prunea a obţinut cu puţin peste 2.000 de lei lunar. De remarcat că pentru cheltuielile campaniei sale electorale sau cotizaţia depusă la partid, Dănuţ Nicolae Prunea nu are înregistrat niciun fel credit.
Consilierul judeţean PSD Cristian Parasca a fost până de curând director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. La demiterea sa din funcţie, dat fiind faptul că social-democraţii au ieşit de la guvernare, acesta, transformat în „şomer de lux”, îşi făcea probleme pentru ziua de mâine. Astfel Parasca declara nu demult că: „Trebuie să port o discuţie cu domnul Logigan (n. r. – administratorul Hobby Star, firma la care Parasca a fost angajat până să fie numit în funcţia de la DGFP BN) să văd dacă mă primeşte înapoi. Oricum va trebui să-mi caut un serviciu, pentru că nu am nici firme şi nu am nici alte activităţi aducătoare de bani”.
Cu toate acestea, potrivit declaraţiei sale de avere, social-democratul Parasca nu stă deloc rău. Acesta deţine trei terenuri în intravilan în Bistriţa şi Colibiţa, şi două agricole tot în Bistriţa şi Buduş, toate însumând o suprafaţă de circa 27.000 m.p., un apartament în municipiul Bistriţa şi un autoturism marca Mercedes.
Parasca deţine 20% firma SC Escada Serv SRL şi acţiuni la Rombat, Rocredit IFN Bistriţa şi Comelf, în valoare totală de 218.600 de lei. Cât a fost angajat al Hobby Star, social-democratul a avut, potrivit declaraţiei sale de avere, un salariu anual de peste 5.700 de lei, iar soţia sa, angajata Băncii Carpatica, a câştigat circa 77.000 de lei.
Consilierul judeţean PSD Adrian Moldovan a fost şi el până de curând directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Bistriţa. Pe lângă casa şi terenul deţinute în cartierul Unirea, şi două auoturisme – un Volkswagen Passat şi un Opel Corsa, Moldovan a obţinut venituri anuale de peste 31.000 de lei, în calitate de director al CSM, consilier municipal (până în 2008) şi ca director executiv al Şcolii de fotbal „Vasile Moldovan”, iar soţia sa a obţinut peste 37.000 de lei, în calitate de jurist al Direcţiei de Sport Judeţene dar şi de director de marketing al SC Aesthetics SRL.

Dai contractul, dau şi eu banu’

SC Comlorela este unul dintre „micii” sponsori ai PSD, dar care a avut parte de o bună colaborare cu instituţiile statului conduse de social-democraţi la un moment dat. Dovadă sunt contractele câştigate de Comlorela de-a lungul anilor. Dintre acestea amintim „Refacere după calamităţi DJ 172F, km 23+100- 23+400, limita judeţului Cluj – Beclean , judeţul Bistriţa Năsăud”, în februarie 2008, cu Consiliul Judeţean, „Modernizare drumuri forestiere în comuna Leşu”, comuna care are conducere pesedistă, în aprilie 2008, contractul având o valoare de 3.275.785,35 lei, sau în anul 2007 a primit un contract pentru „închiriere excavator şi închiriere trailer pentru înlăturarea efectelor calamităţilor pe DN 17 D la km: 52+030-52+040; 52+630-52+645; 54+680-54+710”, în valoare de 8.980 lei. Comlorela a mai primit încă 4 miliarde de lei la degajarea căilor de acces pe Valea Ţibleşului din Bistriţa-Năsăud, grav afectată de viiturile din 2006, banii fiind primiţi de autorităţile locale din fondul de intervenţii la dispoziţia Guvernului, vreme la care primarul comunei Târlişua era de factura pesedistă.

„Nu mă aşteptam ca Geoană să-i aducă înapoi pe toţi comuniştii şi securiştii”

Lista donaţiilor încasate de PSD poate continua şi la nivel naţional. Aici apar nume ceva mai grele, cum ar fi Vasile Dâncu care pentru alegerile parlamentare de anul trecut a donat 50.000 de lei, o sumă impresionantă pentru un profesor. Deşi Dâncu a fost foarte generos cu partidul din care face parte, declara recent într-un interviu acordat NapocaNews, legat de reforma PSD, pe care el şi Ioan Rus alături de grupul de la Cluj, au iniţiat-o: A fost ideea mea, la îndemnul lui Rus să facem ceva. Primul document l-am scris în 2001 şi l-am prezentat lui Năstase, erau 40 de întrebări despre Transilvania la care trebuie să răspundă PSD. Toţi mi-aţi spus că PSD este nereformabil, eu m-am încăpăţânat să nu cred. Nici acum nu sunt convins cu totul. Am scris apoi documentul cu care l-am bătut pe Iliescu «Reforma profundă a PSD» şi nu mă aşteptam ca Geoană, după ce va câştiga, să-i aducă înapoi pe toţi bolşevicii şi securiştii”.
Una peste alta, PSD a adunat în 2008 circa cinci milioane de lei, la care dacă adăugăm şi cele 17 milioane de lei din cotizaţii, putem trage o concluzie – PSD e un partid care îşi declară un buget de maximum şase milioane de euro pe an (la cursul din 2008).

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.