Sindicaliştii din poliţie ameninţă cu proteste şi boicotarea alegerilor, din cauza Legii unice de salarizare. Aceştia susţin că, în forma actuală, legea îi discriminează pe agenţii de poliţie faţă de subofiţerii MApN, SRI, SPP, STS şi chiar faţă de colegii din structuri militarizate MAI, jandarmii şi pompierii.

În numărul 275, din săptămâna 20 – 26 iulie 2009, sub titlul „Jaf la buzunarul poliţiştilor”, Gazeta de Bistriţa a publicat un articol prin care făcea cunoscut faptul că, începând cu data de 1 iulie 2009, conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) nu va mai plăti compensaţiile lunare pentru chirie, sporul de fidelitate şi nu va mai deconta cheltuielile de transport. De parcă nu era destul, jaful la buzunarul poliţiştilor continuă. Dar, într-o formă mai perversă.

Bătaie de joc

Şi cu banii luaţi, după ordinul MAI din 1 iulie 2009, dar şi discriminaţi, evident, după noua grilă de salarizare a poliţiştilor, din proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a bugetarilor. Agenţii de poliţie au toate motivele să se considere paria funcţionarilor publici din structurile de forţă ale statului român, MApN, SRI, SPP, STS şi MJ, dar chiar şi faţă de colegii lor din structurile militarizate ale MAI, jandarmii şi pompierii.

Această caricatură de stat de drept care este România, aplică cu perseverenţă o politică, prin care îşi subminează, inclusiv bazele existenţei sale ca stat democratic. Politica de sinucidere a statului de drept este continuată prin această bătaie de joc la adresa celor care constituie structura de bază a MAI – agenţii de poliţie. Ideea birocratului dintr-un minister oarecare sau a politicianului din parlament, care a decis extrem de păgubos sau dacă nu, chiar periculos, că agenţii de poliţie din cadrul MAI, sunt bugetarii de rang inferior faţă de colegii din MApN, SRI, SPP, STS sau MJ este mai mult decât falimentară.

Doar exerciţii de imagine

În articolul publicat în luna iulie aminteam că recesiunea şi criza economică asaltează practic uşa poliţiei bistriţene. Oamenii legii, mai pe la colţuri, au început să murmure şi să discute despre faptul că nu mai primesc compensaţiile lunare pentru chirie, sporul de fidelitate, precum şi nu li se decontează cheltuielile de transport. Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult la aflarea veştii că s-au redus şi cotele lunare de carburanţi pentru maşinile de serviciu, măsură cu implicaţii directe în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu şi implicit a prevenirii şi combaterii criminalităţii. Programe de măsuri ca „Strada 2009” şi alte acţiuni de acest gen au devenit simple exerciţii de imagine, poliţiştii fiind obligaţi să mimeze că lucrează. Oamenii au înţeles, au strâns din dinţi şi au căutat să-şi îndeplinească misiunile specifice în condiţii cât mai bune. Prin nişte eforturi extraordinare, chiar în condiţiile în care au fost arşi la buzunar, au renunţat la o parte din veniturile proprii pentru amenajarea birourilor la nişte standarde acceptabile. Au strâns din dinţi chiar şi atunci când, constrânşi fiind de misiunile operative specifice, au fost obligaţi să presteze zeci de ore suplimentare, neplătite. Compensarea cu zile libere este doar o glumă bună, întrucât măsura nu poate fi aplicată din cauza lipsei de personal.

Noua lege, un dezastru

Toţi poliţiştii bistriţeni, dar mai ales agenţii de poliţie, cei care intră primii în război cu infractorii şi infracţionalitatea, au sperat că noua Lege cadru privind salarizarea uniformă a personalului plătit din fonduri publice le va rezolva problemele salariale. În ceea ce-i priveşte, însă, pe agenţii de poliţie, noua lege este un dezastru, ea îi discriminează şi mai evident.

Dacă la ofiţerii de poliţie nu ar fi probleme, salarizarea fiind la fel ca şi cea a ofiţerilor din MApN, SRI, SPP, STS şi MJ, în cazul agenţilor de poliţie lucrurile se schimbă dramatic. Coeficienţii de salarizare ai agenţilor de poliţie au fost stabiliţi între 1,70 şi 2,10, mai mici decât ai celorlalte categorii similare de militari, care au fost stabilite între 1,75 şi 2,55. Probabil că diferenţa este folosită de mai marii MAI la achiziţionarea en-gross, prin sistemul de licitaţii publice, cu bani de la buget a unor cantităţi impresionante de băuturi alcoolice, zeci de mii de sticle de whisky, coniac, gin, vinuri scumpe, ţuică şi bere. Magaziile de la stadionul Dinamo, Hotelul „Excelsior” din Braşov, „Turist” din Predeal şi „Meridian” din Mamaia sunt burduşite cu sticle de J. Walker, J. Daniels, Grants, coniac Jidvei, gin Beefeater. Mai nou se zvoneşte că nefiind destulă băutură pentru chiolhanuri, în anul de criză 2009, au mai fost achiziţionate cu banii de la buget încă circa 75.000 de sticle de vin. Ce să-i faci, la vremuri de criză, şefii MAI, la ce stres sunt supuşi, trebuie să mai tragă câte o duşcă pe de-a moca.

Determinaţi să protesteze

Pentru prima dată în istoria Poliţiei Române, bătaia de joc la care au fost supuşi poliţiştii a determinat ieşirea acestora în stradă. Opinia publică a rămas siderată de această formă de protest – poliţiştii pichetând Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, astfel de proteste având loc în alte judeţe ale ţării. Efectul a fost zero. Mai mult în noua lege cadru, agenţii de poliţie au fost arşi la buzunare, prin restrângerea coeficienţilor de salarizare.

În data de 8 septembrie 2009, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, membru cu drepturi depline în EUROFEDOP, în EUROPEAN POLICE UNION, Biroul Teritorial din IPJ Bistriţa-Năsăud, sub semnătura preşedintelui acestei organizaţii, insp. pr. Paul-Leon Andreica, a remis presei un comunicat, care citit printre rânduri spune mai multe decât lasă să se vadă.
Sindicatul poliţiştilor bistriţeni acuză direct guvernarea actuală, că prin politica salarială actuală şi pe cea care încearcă să o promoveze, sfidează în mod deliberat întregul corp de poliţişti şi în atare situaţie aceştia se consideră perfect îndreptăţiţi să riposteze concret şi semnificativ. O adevărată declaraţie de „război”. Pe bună dreptate se subliniază faptul că poliţiştii, faţă de minciunile primite şi faţă de apelurile la înţelegere şi calm, nu au acţionat proporţional cu gradul lor de nemulţumire, generat de condiţiile şi relaţiile de muncă impuse de guvernanţi. Poliţiştii bistriţeni din cadrul SNPPC BN acuză conducerea MAI de neimplicare în restructurarea corectă a grilei de salarizare pentru agenţii de poliţie şi pe bună dreptate se simt abandonaţi de către conducerea politică a MAI. Ei acuză în mod direct Guvernul că a fost refractar la orice protest public şi apel venit din partea poliţiştilor şi, mai mult, a înaintat Parlamentului României un act normativ pe care a evitat să îl discute aşa cum era normal cu reprezentanţii poliţiştilor.
Poliţiştii bistriţeni sunt convinşi că toate minciunile servite pe tavă de guvernanţi, apelurile la calm şi raţiune, promisiunile, dar şi anumite ameninţări perverse nu au constituit altceva decât o „perdea de fum”, din spatele căreia a fost scoasă legea cadru privind salarizarea uniformă, care îi discriminează în mod evident.

Noua strategie de luptă sindicală

Pus în faţa unei situaţii limită, SNPPC pare decis să acţioneze în folosul membrilor săi. În acest sens au adoptat o nouă strategie de luptă sindicală, PERSUASIUNEA, pentru determinarea conducerii politice a ţării şi a MAI să revină la discuţii, pentru rezolvarea unor probleme care interesează în mod direct şi nemijlocit 75% dintre poliţişti. Această formă inedită de acţiune, tehnic vorbind, este o formă de propagandă pentru schimbarea părerilor unei persoane sau a unui grup de persoane şi obţinerea unei reacţii favorabile din partea lor. Spre deosebire de manipulare, persuasiunea constituie o tehnică de convingere bazată pe o astfel de organizare a influenţelor, încât să ducă la o adaptare personală, a schimbării personale. În această tehnică, esenţială este senzaţia pe care trebuie să o capete persoana sau grupul de persoane, că a înţeles ce i se spune, că a integrat motivaţiile schimbării şi că deciziile ulterioare îi aparţin în totalitate, fără influenţe de afară. Inedită cu totul această strategie de acţiune a poliţiştilor bistriţeni şi este de aşteptat reacţia guvernanţilor faţă de această strategie, în condiţiile în care au făcut ureche şută la anumite doleanţe spuse pe şleau.

Autorii acestei strategii, arată că ea este perfect legală în spiritul şi litera legii. Ca forme concrete de persuasiune se sugerează ca biroul, postul de poliţie, să fie închis şi asigurat la terminarea programului, fără a se lucra suplimentar şi în nicio situaţie să nu mai folosească maşinile şi telefoanele mobile personale pentru rezolvarea unor probleme de serviciu. Poliţiştii trebuie de asemenea să respecte cu stricteţe Legea nr. 360 din 2002, privind programul de lucru, cinci zile pe săptămână şi opt ore zilnic. Referitor la concediile fără plată, ca o măsură de salvare din criză, se sugerează că, dacă acestea vor întruni condiţiile legale, vor fi luate cu riscul închiderii secţiei de poliţie.
Tot în strategia de acţiune persuasivă se înscrie şi recomandarea de aplicare intensivă a Ordonanţei nr. 2 din 2001, în loc de amendă sau puncte de penalizare la comiterea unei contravenţii să se acorde avertisment. De asemenea poliţiştii vor acorda procurorilor exclusivitate pentru situaţiile de reţinere preventivă, în sensul că poliţiştii se vor abţine să mai facă ei propunerile de reţinere preventivă, în dosarele penale unde sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 148 CPP.
Sarcinile de serviciu suplimentare vor fi executate doar în cazul în care au fost formulate cu stricta aplicare a articolelor 35, 26, 27 şi 29 din Acordul privind raporturile de serviciu, nr.12948 din 5 august 2008 dintre SNPPC şi MAI.
SNPPC cere celor 50.000 de membri, aplicarea sistematică, pas cu pas, a strategiei persuasive contra discriminării la care sunt supuşi poliţiştii şi îi asigură pe aceştia că acţiunea este legală şi se înscrie pe linia graduală de creştere a intensităţii reacţiilor sindicale pentru care SNPPC îşi asumă răspunderea.

Primele roade

Înainte de închiderea ediţiei, Gazeta de Bistriţa a fost înştiinţată, prin intermediul unui comunicat de presă remis de IPJ BN că, strategia persuasivă desfăşurată de SNPPC a început să dea roade.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a convocat la Cotroceni pe premierul Emil Boc şi pe miniştrii Internelor şi Finanţelor, în scopul analizării problemelor prezentate de către SNPPC. Întrevederea a soluţionat o mare parte a revendicărilor şi propunerilor, după care, s-a întrunit şedinţa Colegiului de conducere a MAI pentru a pune în practica hotărârile demnitarilor.
La şedinţa Colegiului de conducere a MAI a participat si preşedintele SNPPC, Marin Gruia, pentru a preveni orice încercare de alterare a câştigului obţinut din Strategia persuasivă desfăşurată de sindicalişti.

Potrivit comunicatului, şedinţa Colegiului a fost una tensionată, însă, în final, s-au obţinut următoarele:
– reeşalonarea coeficienţilor de salarizare a agenţilor de poliţie, prin Legea unică, în doua categorii: 1,75-2,35, pentru funcţiile de execuţie şi 2,35-2,45, pentru funcţiile de conducere. „Dar, această reeşalonare nu este încă mulţumitoare pentru sindicat, având în vedere riscul specific pe care îl are munca agentului de poliţie. Informăm toţi poliţiştii că SNPPC nu a fost de acord cu actuala grilă de salarizare a poliţiştilor şi nu a semnat niciun document în acest sens, în niciun context. Grila din proiectul de lege a fost stabilită unilateral de către Guvern, fără consultarea sindicatelor din poliţie”, se precizează în comunicat.
– publicarea, în cel mai scurt timp, în Monitorul Oficial, a Hotărârii de Guvern care să abiliteze MAI ca, prin structurile sale subordonate, să închirieze locuinţe pentru angajaţi. Concomitent, va fi verificată legalitatea absolut a tuturor solicitărilor de închiriere. Pentru închiriere se vor alege cele mai bune soluţii locale, în favoarea rezolvării problemei;
– promoţia iulie 2009 va fi avansată şi încadrată la data de 1 decembrie 2009. Astfel, absolvenţii Academiei de Poliţie vor susţine examenul de licenţă în intervalul 25-30 septembrie, iar pe durata lunilor octombrie şi noiembrie, absolvenţii vor primi solda obişnuită a perioadei de studii;
– s-au dispus măsuri financiare adecvate pentru lichidarea datoriilor pe care MAI le-a acumulat la furnizorii de utilităţi, bunuri şi servicii;
– s-au alocat sumele necesare pentru piese de schimb, revizii şi asigurări RCA pentru toate autovehiculele MAI.
Printre motivele de tensionare a şedinţei, se spune în comunicat, Colegiului de conducere a MAI a fost şi un proiect al SNPPC pentru atenuarea efectului acordării forţate a concediului de 10 zile, fără plată. „Asupra acestei măsuri de economie financiară nu se poate discuta. Ea va fi aplicată tuturor celor care sunt plătiţi din fondurile publice, inclusiv Preşedintele Statului”, se precizează în document. Astfel, SNPPC a propus un mod echitabil şi perfect adaptat austerităţii specifice unei situaţii de criză şi şi-a construit proiectul pe premisa că, în vreme de criză, exemplul dat de lideri este urmat şi de celelalte categorii. În plus, cu un mic efort financiar, personalităţile din minister îşi vor contura o imagine mai favorabilă în rândul angajaţilor. Cu toate acestea, propunerea SNPPC a fost respinsă cu vehemenţă în Colegiul de conducere. Propunerea era ca sporul financiar de 50%, acordat pentru „lucrări de excepţie” să fie anulat, pentru o durată de doar trei luni de zile, ceea ce ar fi acoperit 2-3 zile din cele 10 care vor reduce veniturile întregului personal. Prin urmare, concediul fără plată ar fi fost de opt zile, nu de 10.
Referitor la indicii de salarizare a poliţiştilor, SNPPC a anunţat că îşi va continua intervenţiile, de această dată alături de Confederaţia „Cartel Alfa”, până la soluţionarea situaţiei în favoarea agenţilor de poliţie.

ZAHARIA COTOC

2 COMENTARII

  1. Autorul articolului face misto de politisti .Cati politisti stiu ce-i aia persuasiune ? Raspuns corect:nici unul .Domnule Cotoc te rog cand mai scrii articole despre politisti sa scrii cu cuvinte care sa le inteleaga si ei (clasele 1-4)pentru ca altfel ii bagi in ceata si te-or amenda .

  2. la cati bani isi fac ei ar putea lucrafara salar de loc noi ii compatimim toti astia din ministerul afacerilor si interne si externe si ce mai vreti sa le ziceti are balta peste asta-i paravanul si inauntru monstrul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.